Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
19.8° 18.5°
2 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
17°C
16.7° 16.7°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.1° 11.1°
1 BF
85%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
74%
Βέροια
Αίθριος καιρός
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
65%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.6° 15.2°
1 BF
75%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 15.0°
0 BF
62%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 17.6°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
36%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
62%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 16.0°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
59%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
kyranakis
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ασφάλεια τρένων: Οι μηχανοδηγοί «έπιασαν αδιάβαστο» τον Κυρανάκη

Ο κ. Κυρανάκης επιχείρησε μεν –και εύλογα– να ανακόψει κάθε συζήτηση για κατάργηση 2ου μηχανοδηγού, άρχισε όμως να προβαίνει και σε άλλες τοποθετήσεις οι οποίες προέδιδαν ελλιπέστατη γνώση του αντικειμένου.

Την άγνοια του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη ακόμα και για στοιχειώδεις λεπτομέρειες που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του και κυρίως στην ασφάλεια των επιβατών, αποκάλυψε σταδιακά η υπόθεση της ανατριχιαστικής «πρότασης»προ ημερών, της Hellenic Train, για κατάργηση του 2ου μηχανοδηγού στα δρομολόγια των τρένων. Ο κ. Κυρανάκης την Παρασκευή παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 στο πλαίσιο της οποίας επιχείρησε μενκαι εύλογα– να ανακόψει κάθε συζήτηση για τέτοια κατάργηση, σταδιακά όμως άρχισε να προβαίνει και σε άλλες τοποθετήσεις οι οποίες, όπως αποδείχθηκε από την δημόσια απάντηση που του έδωσε στη συνέχεια η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, προέδιδαν ελλιπέστατη γνώση του αντικειμένου.

Ο κ. Κυρανάκης ανήγγειλε ότι θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης των μηχανοδηγών, το οποίο… εφαρμόζεται ήδη, και μάλιστα έχει μείνει ανεφάρμοστη και επιπλέον πρόταση του προσωπικού για μηνιαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των συνομιλιών.

Ανακοίνωσε την εφαρμογή γεωεντοπισμού GPS στους συρμούς, ενός συστήματος το οποίο, όπως μαρτυρούν οι μηχανοδηγοί, δεν θεωρείται επαρκώς ασφαλές σε καμία απολύτως χώρα του κόσμου.

Άφησε αιχμές ότι η σύγκρουση των Τεμπών συνέβη (και) λόγω έλλειψης Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας. Ακόμα όμως κι αν, η πρόσθεση ενός τέτοιου ρόλου στο μέλλον θα βοηθήσει, ο υφυπουργός εμφανώς αγνοούσε στοιχεία που απέδειξαν ότι, οι ενέργειες τις οποίες θα πραγματοποιούσε υποθετικά ένας τέτοιος ρόλος τη μοιραία νύχτα των Τεμπών, πραγμστοποιήθηκαν όντως. Τις έκανε ο πίσω μηχανοδηγός και επομένως, η έλλειψη του ρόλου, ουδέποτε συνδέθηκε αιτιωδώς με τη σύγκρουση.

Τέλος, υπαινίχθηκε μεταφορά παράνομων υλικών στις καμπίνες μηχανοδηγών, αναπαράγοντας φημολογίες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ.

Αναπληρωτής Υπουργός: Κάθε άλλη αναφορά εκτός από σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ETCS

«Όχι μόνο δεν καταργείται ο ένας εκ των δυο μηχανοδηγών αλλά προστίθεται και προϊστάμενος αμαξοστοιχίας και κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού», δήλωσε ο κ. Κυρανάκης, ενόψει της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Απριλίου.

«Τις τελευταίες μέρες διαβάζω, ακούω, βλέπω καταγγελίες κάποιων συνδικαλιστικών σωματείων που λένε ότι δήθεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του δεύτερου μηχανοδηγού στις αρτηριακές αμαξοστοιχίες. Εκεί που υπάρχει σήμερα μέτρο επιβολής δύο μηχανοδηγών. Αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά θα βάλουμε και κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού ώστε να διαπιστώνουμε ότι όντως είναι δύο οι μηχανοδηγοί στα δρομολόγια που πρέπει να είναι δύο» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Νίκου Υποφάντη και της Ντόρας Κουτροκόη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

«Η κάμερα πορείας, η οποία είναι στο εμπρόσθιο μέρος της αμαξοστοιχίας, της μηχανής έλξης δηλαδή, θα διαλειτουργεί με το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού ώστε τα data να επιβεβαιώνονται από την εικόνα άμεσα, ακόμη και πριν γίνει η επικοινωνία μέσω του GSMR», προσέθεσε.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «θα υπάρχει και μία κάμερα μέσα στην καμπίνα ώστε να διαπιστώνεται ότι όντως είναι δύο οι μηχανοδηγοί, εκεί που πρέπει να είναι. Και δευτερευόντως, να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι συμβαίνουν άλλα πράγματα μέσα στις καμπίνες ή μεταφέρονται άλλα πράγματα. Εμείς λέμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Και στην Hellenic Train το λέμε και σε όλους: Όχι μόνο δεν καταργούνται οι δύο μηχανοδηγοί, αλλά θα υπάρχει και μέσο διαπίστωσης - θα υπάρχει κάμερα μέσα στην καμπίνα. Πάμε σε διαφάνεια. Πάμε σε πρόσβαση σε στοιχεία την στιγμή που πρέπει και όχι διαπιστωτικά αφού συμβεί κάτι κακό».

Επίσης, ο κ. Κυρανάκης σε ό,τι αφορά τον Γενικό Κανονισμού Κίνησης δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονιστεί. «Είμαστε σε μία φάση αναθεώρησης του Γενικού Κανονισμού Κίνησης. Πρέπει να αναθεωρηθεί. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που γράφονται και είναι παρωχημένα, είναι αναχρονιστικά οπότε πρέπει να εκσυγχρονιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε λόγο για «επιβράβευση στους συνεπείς εργαζόμενους και απομάκρυνση για τους επικίνδυνους. Υπάρχουν εργαζόμενοι που πάνε κάθε πρωί στη δουλειά τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Αυτός που κάνει χαβαλέ όμως θα φύγει, θα απολυθεί. Αυτοί οι οποίοι είναι καλοί θα επιβραβεύονται και αυτοί οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές θα απομακρύνονται».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ανέφερε πως «Ο νέος γενικός κανονισμός θα κατηγοριοποιεί τις παραβάσεις σε υψηλού κινδύνου, μεσαίου κινδύνου, χαμηλού κινδύνου. Αν μπει ένα τρένο στη λάθος γραμμή είναι υψηλού κινδύνου. Αν υπάρχει υπέρβαση ορίου ταχύτητας που οδηγεί σε κίνδυνο εκτροχιασμού, επίσης. Παραβάσεις χαμηλού κινδύνου, όπως η μη αλλαγή επικοινωνίας από GSMR σε VHF, θα αντιμετωπίζονται με επανεκπαίδευση».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι διαχειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καζάνι αυτόν που έχει υψηλό αίσθημα καθήκοντος με αυτόν που κάνει χαβαλέ. Αυτός που κάνει χαβαλέ θα απομακρύνεται. Δεν φοβάμαι τη σύγκρουση με συνδικαλιστές. Μπήκα σε αυτή τη θέση για να μη φοβάμαι».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε άμεσες προσλήψεις: «Θα αλλάξει ο νόμος. Θα γίνουν προσλήψεις άμεσες, και στον ΟΣΕ, και στη ΡΑΣ, και στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για να γίνει στελέχωση ευρωπαϊκού επιπέδου. Ο σκοπός είναι να φτάσει ο ΟΣΕ στις 2.000 οργανικές θέσεις», ανέφερε, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού που δουλεύουν στις σιδηροδρομικές υποδομές να έρθουν εδώ και να μεταφέρουν τεχνογνωσία.

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, λέγοντας: « Αυτός ο ρόλος καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τον επαναφέρουμε. Υπενθυμίζω -και το λέει το πόρισμα ξεκάθαρα- ότι ο σταθμάρχης που έκανε το τραγικό λάθος στα Τέμπη, είχε κάνει το ίδιο λάθος και δύο ώρες πριν. Τότε το κακό αποτράπηκε χάρη στην εμπειρία και την εκπαίδευση του συνοδού της αμαξοστοιχίας, δηλαδή του προϊσταμένου, ο οποίος εντόπισε την παραβίαση και ζήτησε απαντήσεις. Αυτός είχε εμπειρία του ρόλου του  παλαιότερα λεγόμενου “προϊσταμένου αμαξοστοιχίας”. Ο προϊστάμενος λειτουργεί περίπου σαν διευθυντής του τρένου - έχει εκπαίδευση μηχανοδηγού, έχει εκπαίδευση σταθμάρχη, ξέρει όλες τις δουλειές. Μαζί με το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας που φτιάχνουμε, θα μπορεί να διαπιστώνει δυνητικούς κινδύνους και να επεμβαίνει. Αυτός ο κρίσιμος ρόλος καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον επαναφέρουμε».

Μηχανοδηγοί: Κι όμως κ. υπουργέ... φταίνε σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ETCS!

Αποδομώντας σχεδόν μία-μία τις τοποθετήσεις του κ. Κυρανάκη, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Το Σωματείο μας κρίνει ως θετική την δημόσια τοποθέτηση του κ. Κυρανάκη, που απορρίπτει την πρόταση της Hellenic Train και όπως αυτή κατατέθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών για την αφαίρεση του 2ου Μηχανοδηγού από τα τρένα.

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του για τις παραβάσεις, ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι ήδη και από το 2024 στην Hellenic Train, εφαρμόζεται σύστημα παρακολούθησης των Μηχανοδηγών. Οι μηχανοδηγοί ποτέ δεν αρνήθηκαν την αξιολόγηση, από ένα δίκαιο σύστημα ελέγχου. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι, γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση που είχε κατατεθεί στον ΟΣΕ για μηνιαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των συνομιλιών, προκειμένου να ελέγχεται η ορθή τήρηση του Κανονισμού. Προτείνουμε στον κ. Κυρανάκη να ρωτήσει τον κ. Τερεζάκη για το θέμα. Δεν μπορεί, κάτι θα γνωρίζει ο "μεταβατικός" Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ.

Αναφορικά με την παντελώς άστοχη δήλωση του κ. Κυρανάκη γύρω από “πράγματα που μπορεί να μεταφέρονται στις καμπίνες μηχανοδήγησης ή την πραγματική ύπαρξη 2ου Μηχανοδηγού σε αυτές” και τις κάμερες που προτίθεται να τοποθετήσει, δηλώνουμε τα εξής.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών δεν μπορεί να επαναφέρει σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την μεταφορά παράνομων υλικών στις καμπίνες μηχανοδήγησης, ρίχνοντας λάσπη στους μηχανοδηγούς, προκειμένου να συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος των Τεμπών.

Είναι γνωστό και πανθομολογούμενο ότι το έγκλημα στα Τέμπη θα είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς τα συστήματα ασφαλείας στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο: η σηματοδότηση, η Τηλεδιοίκηση και το ΕΤCS.

Στην ολοκλήρωση αυτών των έργων πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Μεταφορών, και όχι σε επικοινωνιακές εξαγγελίες για συστήματα GPS που… θα εντοπίζουν τα τρένα και δήθεν αποτελούν δικλείδα ασφαλείας. Αν υπάρχει έστω και μια χώρα στην Ευρώπη που αποδέχεται το…. GPS, ως δικλείδα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, θα παρακαλούσαμε τον κ. Κυρανάκη να μας την κατονομάσει και να ενημερώσει και το επιβατικό κοινό για αυτήν.

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Κυρανάκη για τον ρόλο του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας σε συμβάν που είχε προηγηθεί στην περιοχή της Λάρισας την ημέρα των Τεμπών, είμαστε υποχρεωμένοι να τον ενημερώσουμε ότι έχει λάθος πληροφόρηση. Ο μηχανοδηγός της Προαστιακής Αμαξοστοιχίας εντόπισε την λάθος διευθέτηση των αλλαγών και σταμάτησε, καθώς αν συνέχιζε θα εκτροχιαζόταν ο συρμός. Στη συνέχεια ο αδικοχαμένος συνάδελφος μας από το προσωπικό κίνησης που βρισκόταν στον πίσω θάλαμο μηχανοδήγησης ζήτησε να πληροφορηθεί –ορθά- τον λόγο της οπισθοπορείας μέσω Ραδιοτηλεφώνου για να τον καταγράψει στο Φύλλο Πορείας. Ευτυχώς από τις συνομιλίες αυτές υπάρχει ΚΑΙ οπτικό υλικό, το οποίο θα έπρεπε να είχε δει ο κ. Κυρανάκης πριν τοποθετηθεί δημόσια, για ένα θέμα που προφανώς, δεν γνωρίζει.

Στην ίδια περιοχή, το 2008 είχε συμβεί μεγάλο ατύχημα με εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας στην είσοδο του σταθμού της Λάρισας. Και τότε, και προϊσταμένη υπήρχε στην Αμαξοστοιχία, και υποδείγματα είχαν επιδοθεί σε αυτήν για την πορεία της.

Αυτό που δεν λειτουργούσε -ΚΑΙ ΤΟΤΕ- ήταν η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση και το ETCS, με αποτέλεσμα η επιβατική αμαξοστοιχία IC74 να εισέλθει σε παρακαμπτήριο γραμμή, ενώ είχε λάβει και ΓΡΑΠΤΕΣ εντολές για την διέλευση της από την ευθεία… Από θαύμα τότε δεν θρηνήσαμε θύματα. Αρκεί κάποιος να ψάξει το φωτογραφικό υλικό από το συμβάν και θα καταλάβει τι εννοούμε.

Τα παθήματα, δεν έγιναν ΠΟΤΕ μαθήματα για την Ελληνική Πολιτεία. Το Σωματείο μας έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κυρανάκη για να τον ενημερώσει για τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ και την πραγματική κατάσταση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, καθώς δεν χρειάζεται άλλη επικοινωνία, παρά μόνο ΟΥΣΙΑ. Και ΟΥΣΙΑ είναι η τάχιστη αποπεράτωση των έργων στην σιδηροδρομική υποδομή. 2 χρόνια μετά τα Τέμπη, η σημερινή κατάσταση δεν τιμά κανένα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ασφάλεια τρένων: Οι μηχανοδηγοί «έπιασαν αδιάβαστο» τον Κυρανάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας