Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος εξοπλισμών θα παρουσιάσει σήμερα (11 π.μ.) στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κατά την προ ημερησίας συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματός του, στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και της επίσκεψής του στο Ισραήλ όπου η διεύρυνση της συνεργασίας στην άμυνα βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία και πλέον. Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις γενικές γραμμές του πλαισίου και δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, ενώ πιο συγκεκριμένος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που θα ακολουθήσει.
Το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι πως βασικός στόχος είναι το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή, δηλαδή δίπλα στις μεγάλες προμήθειες και αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κ.λπ.), αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (π.χ. ένταξη στις Ε.Δ. της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων). Επιπλέον, αναμένεται να τονίσει πως οι προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα) και ότι καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού. Ολο το παραπάνω, όπως αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός, θα πλαισιώνεται από μια δέσμη μέτρων: από τη νέα οργάνωση της θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση (με εξηγήσεις γιατί γίνεται και γιατί τώρα), μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων.
«Εμπιστευτικότητα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στο μεταξύ, άσκησε εκ των προτέρων κριτική μιλώντας στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, όπου σημείωσε πως «αυτές οι κουβέντες γίνονται με εμπιστευτικότητα» και όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτικό, αν όχι επικίνδυνο» το ότι γίνεται αυτή η συζήτηση «όταν από τα τελευταία συμβόλαια εξοπλισμού έχει μείνει έξω η ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων στις αποδοχές των στρατιωτικών, ο θετικός αντίκτυπος των οποίων για ένα φιλικό προς τη Ν.Δ. κοινό επισκιάστηκε από το μπαράζ δηλώσεων-πιέσεων από πρώην και νυν υπουργούς και αρκετούς βουλευτές για επέκτασή τους και στα Σώματα Ασφαλείας.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Real FM) προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αναταραχή που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο στο κυβερνών κόμμα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα “κίτρινης” ή “κόκκινης” κάρτας (σε υπουργούς)». Επί της ουσίας όμως επέμεινε στο μήνυμα πως «δεν υπάρχει πολιτικός στην κυβέρνηση, στη Βουλή, βουλευτής της Ν.Δ., υπουργός, υφυπουργός που να είναι λιγότερο ευαίσθητος και να πιστεύει λιγότερο στην ανάγκη οι συμπολίτες μας να ενισχυθούν», αλλά όπως τόνισε «χρειάζεται σχέδιο» και «πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα επιτρέψει ξανά στη χώρα να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές».
Ταυτόχρονα, ο Παύλος Μαρινάκης έκλεισε το μάτι για νέα μέτρα με στόχευση τη μεσαία τάξη, λέγοντας ότι αυτή είναι και η βούληση κεντρικά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. «Εκείνο που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι το επικοινωνιακό πρόβλημα που είχε ή δεν είχε η κυβέρνηση, αλλά ότι γίνονται σταθερά βήματα μπροστά, με τις μειώσεις φόρων και τη βελτίωση των αποδοχών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα», υπογράμμισε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης (ΣΚΑΪ). Οπως είπε, «Οι εποχές του “Δώσ’ τα όλα” έχουν περάσει», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέας κρίσης και μνημονίων.
Η εκλογή γραμματέα
Μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. την Παρασκευή, με θέμα την εκλογή νέου γραμματέα, όπου αναμένεται να πάρουν τον λόγο βουλευτές δίνοντας προφανώς συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει. Εχει μεσολαβήσει στο μεταξύ το πρώτο ομαδοποιημένο κοινοβουλευτικό «χτύπημα» μετά τον ανασχηματισμό, ενώ κάποιοι έχουν μιλήσει για απομάκρυνση της Ν.Δ. από τις παραδοσιακές της αξίες.
Ερώτημα είναι αν θα στηθεί κάλπη ώστε μέσω «λευκών» να περάσουν κάποιοι μήνυμα δυσαρέσκειας για την πρόταση του πρωθυπουργού. Ενδιαφέρον, στο μεταξύ, προκαλεί η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μακάριου Λαζαρίδη (ρ/σ «Αθήνα 9.84») υπέρ συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος, σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. δεν καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αλλά και ο Θ. Καράογλου σχολίασε πως «γίνανε πολύ λάθος επιλογές και έχουμε τεράστιο πρόβλημα», αναφερόμενος στην ενίσχυση των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. «Αυτοί δεν είναι άνθρωποι ούτε ακροδεξιοί ούτε... Νεοδημοκράτες είναι», σύμφωνα με τον βουλευτή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας