Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Νέο εσωκομματικό «πρέσινγκ» δέχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς 11 γαλάζιοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση σε οχτώ διαφορετικούς υπουργούς στη Βουλή σχετικά με καταγγελίες που δέχονται από μια σειρά δημοσίων προσώπων και φορέων της Θράκης και του Ανατολικού Αιγαίου για επιθετικές αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά συμφέροντα.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Καραόγλου, Μαξίμος Χαρακόπουλος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Τάσος Δημοσχάκης, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μπάμπης Αθανασίου.

Οι παραπάνω βουλευτές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια, την άμυνα και τη δημογραφική θωράκιση των μεθόριων περιοχών και ιδιαιτέρως της Θράκης και των νησιών των Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της νομοθεσίας της «θεωρίας της έδρας του νομικού προσώπου», έναντι της «θεωρίας ελέγχου» σύμφωνα με την οποία εξετάζονταν η ιθαγένεια μέχρι φυσικού προσώπου που ελέγχει το νομικό πρόσωπο που ίσχυε παλιότερα.

Οι βουλευτές ζητούν από τα ερωτηθέντες υπουργούς τους πίνακες με όλες τις αγοραπωλησίες που διενεργήθηκαν από το 2011 ανά νομό, από ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ευρωπαϊκά ή τρίτων χωρών, σε όλους τους νομούς που ορίζονται ως παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές σύμφωνα με το νόμο.

Οι βουλευτές ρωτούν:

1. «Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά; 

2. Ποιός και πώς ελέγχει τους διαχειριστές-funds των κόκκινων δανείων που συνήθως έχουν έδρα στο εξωτερικό, σε ποιους πουλούν τα πλειστηριασμένα ακίνητα των ακριτικών περιοχών;

3. Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επαναφέρει το καθεστώς ελέγχων μέχρι φυσικού προσώπου στις δικαιοπραξίες που διενεργούνται στις παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές, ώστε η ανάπτυξη να μη λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές; 

4. Ποιες πολιτικές σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τη δημογραφική θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας;

5. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη; Γιατί δεν έχει οριστεί μέχρι σήμερα  συντονιστής και Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως είχε ζητήσει η Διακομματική, που θα κινητοποιεί και θα συντονίζει το έργο των αρμόδιων Υπουργείων;»

Η ερώτηση των «11»