Στην κατάργηση της πρακτικής της παραμονής αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 581 αξιωματικοί (εξ υπαξιωματικών) που έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, και διαθέτουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αποχωρούν από το Στράτευμα. «Πρόκειται για μια απόφαση με θετικό πρόσημο σε αξιακό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες επικαλούνται τέσσερις λόγους:
Πρώτον, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τερματίζεται οριστικά ένα παράδοξο καθεστώς θέσπισης διαφορετικών μέτρων και σταθμών, το οποίο, χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής, είχε ως συνέπεια στελέχη τα οποία δεν είχαν προαχθεί, να επιβραβεύονται με την παραμονή τους στο στράτευμα. Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα να κατανεμηθούν ορθολογικότερα σημαντικοί οικονομικοί πόρο, που θα μπορέσουν να διατεθούν για τη βελτίωση του μισθολογίου των υπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνον το 2020 – 2025, το κόστος μισθοδοσίας των 581 στελεχών ΕΟΘ ξεπέρασε τα 157 εκατ. ευρώ. Τρίτον, δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση στις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τα στελέχη αυτά υπηρετούσαν σε θέσεις γραφείου και δεν διέθεταν τις δεξιότητες που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί συνεπές βήμα και συνέχεια του περιεχομένου της «Ατζέντας 2030» και την εφαρμογή της κατά τις κρίσεις του Ιανουαρίου του 2025, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του αριθμού των Συνταγματαρχών, ο οποίος ήταν τριπλάσιος των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε επισημάνει πως «πρόκειται για ένα ακόμη συνεπές βήμα, που αντιμετωπίζει τον υδροκεφαλισμό από τον οποίο πάσχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την ατζέντα 2030, στο πλαίσιο της οποίας είναι αναγκαίο να υπάρχει εξορθολογισμός όσον αφορά το προσωπικό τους. Κι αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων».
