H συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άρχισε να φουντώνει τις τελευταίες ώρες, μετά την ολιγοήμερη πολιτική ησυχία ένεκα των εορτών. Ο χρόνος για την πρόταση του πρωθυπουργού μετρά πια αντίστροφα, καθώς ο ίδιος έχει τοποθετήσει τις ανακοινώσεις μετά τα μέσα Ιανουαρίου.
Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δώσει ακόμα το στίγμα του προσανατολισμού του, δηλαδή το αν σκοπεύει να προτείνει ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ή από τη δεξιά «δεξαμενή», το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα στέλνουν το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.
«Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάμε σε έναν θεσμό όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η εθνική ενότητα, η πολιτική σταθερότητα και η εγγύηση της θεσμικής ομαλότητας», τόνισε (Mega) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κώστας Τσουκαλάς, και αναφέρθηκε στην παράδοση που εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωστή Στεφανόπουλο και «υπαγορεύει όταν κυβερνά μια παράταξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον “αντίπαλο” πολιτικά χώρο» ώστε, όπως είπε, να επιτυγχάνεται η «πολιτική εξισορρόπηση». «Επειδή η παράδοση αυτή έχει θετικό αποτύπωμα, εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά», τόνισε αλλά σημείωσε πως «μπορεί να βρεθούν και πρόσωπα που δεν ανήκουν σε παρατάξεις αλλά έχουν το φορτίο που χρειάζεται». Ακόμα ξεκαθάρισε πως «δεν θα μπούμε σε παιχνίδια αρνούμενοι μια πρόταση που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και αν αυτή είναι καλή. Αν όμως η κυβέρνηση φέρει μια πρόταση στενά κομματική και πάει να κάνει τα δικά της θεσμικά αδιέξοδα, προφανώς θα είμαστε απέναντι».
Στο ίδιο πάνελ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Καραμέρος, διαμήνυσε πως θέλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που «δεν θα μένει σιωπηλός» και ειδικότερα απέναντι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων και στην καταπάτηση του κράτους δικαίου. «Ο όρος “εθνική ενότητα” στον οποίο όλοι συμφωνούμε, δεν μπορεί να είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν μπορεί να είναι και ένα πέπλο που θα καλύψει τις εσωκομματικές διευθετήσεις της Ν.Δ.» τόνισε.
«Εμείς μιλάμε προς το παρόν και θα τοποθετηθούμε εν ευθέτω χρόνω για μια προοδευτική υποψηφιότητα – και αυτό θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό– απέναντι σε αυτό το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, που στα λόγια μιλάει για εθνική ενότητα», συμπλήρωσε ο Γ. Καραμέρος.
Το ΚΚΕ σημείωνε σε χθεσινή ανακοίνωσή του πως «είναι φανερό ότι η όλη συζήτηση σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αφενός υπηρετεί τις διεργασίες αναπαλαίωσης του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, αφετέρου αποκρύπτει ότι ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού είναι να επικυρώνει τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως άλλωστε έκαναν τόσο οι “προοδευτικοί” όσο και οι “συντηρητικοί” Πρόεδροι, με τη στήριξη και εκείνων των κομμάτων, που εξυμνούν τον θεσμό ως “προπύργιο δημοκρατίας”». Σύμφωνα με το κόμμα του Περισσού, «πρόκειται για μια συζήτηση που καμία σχέση δεν έχει με τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, γι’ αυτό άλλωστε και υπερπροβάλλεται από τα αστικά κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας