Τρία πολιτικά ορόσημα έχει μπροστά του μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, πέρα από όλα τα άλλα ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν κατά κανόνα τους περισσότερους πολίτες, καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χρόνου που εκτός από το εορταστικό κλίμα συνοδεύεται από αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και έξοδα.
Αν και το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι αυτό της αρραγούς Κ.Ο., το μούδιασμα που προκάλεσε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά παραμένει στους κόλπους του κόμματος, ενώ είναι σχεδόν καθημερινές οι αποχωρήσεις πολιτευτών, κάποιων με μακρά παρουσία στη Ν.Δ. Η πιο ηχηρή μέχρι τώρα πρέπει να θεωρείται αυτή του πρώην βουλευτή Πρεβέζης, Στέργιου Γιαννάκη, που αποχώρησε με βαριές αιχμές κατά του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το κλίμα, και ενώ έχει ήδη προηγηθεί η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή όχι μόνο για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά με ξεκάθαρη διαφωνία σε σχέση με το ζήτημα Σαμαρά, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Κόκκινες γραμμές
Το πρώτο λοιπόν ορόσημο στο «γαλάζιο» οικοσύστημα για τις επόμενες ημέρες είναι η ομιλία του Κώστα Καραμανλή αυτή την Κυριακή, σε εκδήλωση για την 80ή Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου, που θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός προβλέπεται να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά και στις γνωστές κόκκινες γραμμές στα εθνικά ζητήματα.
Εχουν προηγηθεί οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ενώ και ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.
Το δεύτερο ορόσημο είναι το συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το συνέδριο θα έχει σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη διπλωματία.
Ειδικά για τη Ν.Δ. το ενδιαφέρον περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη του ομιλία/παρέμβαση μετά τη διαγραφή του από το κόμμα, αν εξαιρέσουμε τη σύντομη δήλωση που έκανε από τις ΗΠΑ μερικές ώρες μετά την απόφαση να τεθεί εκτός Κ.Ο. και κόμματος. Στο συνέδριο θα δώσει το «παρών» και θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δεν συμπίπτουν την ίδια ημέρα οι ομιλίες τους.
Καυτό πενθήμερο
Το τρίτο ορόσημο της επόμενης εβδομάδας είναι η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, που έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από πενθήμερη συζήτηση, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να φοβάται κάτι ως προς αυτό. Κανείς βουλευτής δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο ζήτημα Σαμαρά, ούτε αυτοί που μέχρι τώρα ήταν φανερό πως κινούνταν στη σφαίρα επιρροής του. Εχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς στον προϋπολογισμό.
Υπάρχουν πληροφορίες πως ίσως σκέφτεται την αποχή από τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση η δήλωση που είχε κάνει προ διαγραφής για υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τις τελευταίες εξελίξεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα καυτό πενθήμερο για την κυβέρνηση στη Βουλή. Ο φετινός προϋπολογισμός άλλωστε θα συζητηθεί με νέα τάξη πραγμάτων στο Κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ έχει πια καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κι άλλες δυνάμεις, που προς το παρόν κινούνται στο πεδίο των ανεξάρτητων μέχρι να δουν αν θα μπορέσει ο Στ. Κασσελάκης να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για συγκρότηση Κ.Ο.
Αντιπαράθεση
Οπως είναι αναμενόμενο θα υπάρξει εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, με έμφαση βέβαια στην οικονομία και την ακρίβεια. Ετσι, το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που εκπέμφθηκε και από τις δύο μεριές με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δώσει τη θέση του σε σύγκρουση κορυφής. Μια πρόγευση δόθηκε ήδη κατά τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, όπου η κυβέρνηση δέχτηκε πυρ ομαδόν τόσο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και για άλλα θέματα.
Ενα από τα ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση είναι και οι τράπεζες. Ο πρωθυπουργός απέρριψε πριν από λίγες ημέρες την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, όμως αναμένονται ανακοινώσεις για τις τράπεζες γενικώς.
Κρίνοντας από τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες στο OPEN, οι όποιες ανακοινώσεις θα κινηθούν γύρω από αυτό που περιέγραψε ως στόχους της κυβέρνησης και αφορούν τις προμήθειες, τα επιτόκια των καταθέσεων των πολιτών και τις αναγκαίες ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας