Δεν είναι όλα ρόδινα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.
Η επισημοποίηση της απομάκρυνσης του πρώην πρωθυπουργού αφήνει ένα ανοιχτό ρήγμα στην Πειραιώς και, πλέον, όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Τροχιοδεικτικά πυρά από Γεωργιάδη
Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο υπουργούς που δεν τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της διαγραφής Σαμαρά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για υπουργούς που «δοξάζονται εν κρυπτώ» και πως «κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτόμενων θα τελειώσει».
Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο Action 24 «θα δείτε υπουργούς που έχουν τεράστια δημοφιλία, που δεν κάνουν τίποτα. Δεν έχουν κάνει τίποτα σε κάποιο υπουργείο. Δεν βρέχονται, δεν κάνουν δήλωση για κανένα θέμα».
Φυσικά σε ερώτηση των δημοσιογράφων δεν κατονόμασε συγκεκριμένο υπουργό όμως έσπευσε να συμπληρώσει «γενικά εγώ προτιμώ τους υπουργούς που μπαίνουν στη φωτιά, τσαλακώνονται, μιλάνε, είναι ανθρώπινοι και δεν είναι κλεισμένοι με έναν επικοινωνιολόγο και τους λέει με αυτό μη μπλέξεις, θα χάσεις» και να καταλήξει «για να μιλάμε τώρα σοβαρά. Έχω βαρεθεί τη δόξα των κρυπτομένων. Η δόξα των κρυπτομένων με ενοχλεί. Απλά το λέω. Υπάρχει στη ζωή και την πολιτική η δόξα των κρυπτομένων. Κάποια στιγμή και αυτοί που παίρνουν πάντα το βάρος θα μιλήσουν και τότε δεν θα είναι καλά τα πράγματα. Κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτομένων θα τελειώσει. Ήρεμα το λέω».
Εκπέμπει... ενότητα
Προς την κατεύθυνση της ενότητας, πάντως, ήταν προσανατολισμένες οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ, σπεύδοντας να ανακοινώσει για ακόμη μια φορά ότι το θέμα έχει κλείσει για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και αυτό φαίνεται από τις τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος.
«Θεωρώ, ως προς το κλίμα, για να το κλείσω, νομίζω ότι αυτές οι ημέρες ήταν ικανές, ήταν αρκετές, με μια σειρά από τοποθετήσεις Υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών, για να αναδειχθεί η πραγματικότητα, η ενότητα στη Ν.Δ., η οποία, θα μου επιτρέψετε, μετά από μια δύσκολη κατάσταση, πως θα προχωρήσει ακόμα πιο ενωμένη και αποφασισμένη να κάνει το μόνο που έχει καθήκον, να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη» είπε ο Παύλος Μαρινάκης για να προσθέσει «το σύνολο των στελεχών μας, κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών τάσσονται υπέρ του Πρωθυπουργού. Και είναι και πολύ λογικό, κάποια εκ των οποίων, ακόμη και εγώ μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας, για την πολύ μεγάλη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να κρατήσει όρθια τη χώρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρωθυπουργός, που ήταν και υπουργός του Αντώνη Σαμαρά, όπως είπα και πριν, το έχει πει».
Η ώρα του Καραμανλή
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να πείσει ότι το κεφάλαιο «διαγραφή Σαμαρά» έχει κλείσει, όμως, τα βλέμματα στρέφονται και στον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και ιδιαίτερα στην ομιλία που θα παραχωρήσει την Παρασκευή στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ» στην Πάτρα.
Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Κ. Καραμανλή μετά τη διαγραφή Σαμαρά και τη συνέντευξη στο «Βήμα» όπου το όνομά του ενεπλάκη στην κούρσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι Πειραιώς και Μαξίμου θα έχουν τα αυτιά τους ανοικτά.
Προς το παρόν ο Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε στο να δηλώσει «ο κ. Καραμανλής είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός, ένας πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ., με πολύ σημαντική διαδρομή και ένα στίγμα που άφησε στη χώρα. Κάθε του τοποθέτηση για εμάς έχει ενδιαφέρον. Σε μια σειρά από τοποθετήσεις του, έχω απαντήσει ότι δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο. Προφανώς, λοιπόν, περιμένουμε, όπως κάθε του τοποθέτηση, και αν υπάρχει και κάποιο σημείο, το οποίο πρέπει να δούμε, προφανώς θα το δούμε. Αλλά, δεν το λέω ούτε υπεροπτικά -για όνομα του Θεού- ούτε ως αποτέλεσμα κάποιου ιδιαίτερου εφησυχασμού. Η δική μας η δουλειά είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ο κόσμος ψήφισε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για κάποιες συγκεκριμένες υποσχέσεις που έχουν, από την πρώτη στιγμή, αρχίσει να υλοποιούνται. Είμαστε λίγο πριν τα μέσα της διαδρομής. Έχουμε ακόμη δυόμιση χρόνια. Αυτή είναι η ουσία, αυτή είναι η συζήτηση και γι’ αυτό θα κριθούμε. Δεν υποτιμούμε καμία δήλωση, δεν υποτιμούμε καμία ομιλία. Αλλά δεν θα κριθούμε για τις ομιλίες, δεν θα κριθούμε για όλα αυτά, τα οποία μπορεί να συζητάμε λίγο παραπάνω κάποιες ημέρες. Θα κριθούμε για τα παραδοτέα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας