Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ξανά το μέγαρο Μαξίμου μετά την, σαφώς επικριτική για την κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών για την προστασία του δικαιώµατος ιδιοκτησίας δανειοληπτών, εγγυητών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση -η οποία είχε επαναπαυτεί ότι δεν έχει απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο πόλο στο πολιτικό σκηνικό αλλά τώρα βλέπει να δέχεται πυρά από το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ., γεγονός που πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπό τους- πρόδωσε και η εσπευσμένη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο απαντώντας στην ερώτηση των 11 με πρωτοφανή ταχύτητα, έκανε απολύτως ορατή και τη φωτιά που έχουν αρπάξει τα κυβερνητικά μπατζάκια.
Εξ ου και το Μαξίμου επιδίδεται τώρα σε μια επιχείρηση υποβάθμισης της κριτικής των βουλευτών του, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ως μια απλή ερώτηση μεταξύ των πολλών άλλων που δέχονται οι υπουργοί από τους «γαλάζιους» βουλευτές. Και ταυτόχρονα από τη μία δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά από την άλλη πετάει στους 11 και το «καρφί» ότι έχουν ψηφίσει και οι ίδιοι τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, με εκπροσώπους των 11 «γαλάζιων» βουλευτών να απαντούν με αιχμηρό τρόπο στα όσα υποστηρίζει το Μαξίμου και με το χάσμα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης ολοένα να βαθαίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι «οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις, να απευθύνουν ερωτήσεις», για να προσθέσει ότι «συνολικά ως προς τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, με όλες -δηλαδή- τις άλλες δυνατότητες που έχουν οι βουλευτές, όπως είναι οι αναφορές -για να γίνομαι πιο σαφής- στην πρώτη τετραετία είχαμε 8.045 και σε αυτόν τον έναν χρόνο και κάτι της δεύτερης τετραετίας 1.236, δηλαδή σχεδόν 10.000 παρεμβάσεις, κυρίως μέσω ερωτήσεων, έχουν γίνει από τους βουλευτές της Ν.Δ. -μιλάμε μόνο για την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.- προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς». Στο ίδιο πλαίσιο θέλησε να πει ότι «δόθηκε η ευκαιρία και να ασχοληθούμε, ως προς το ζήτημα του δημόσιου λόγου, με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα των κόκκινων δανείων και να προβάλουμε και την πολιτική μας και πολλά πράγματα που όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και της προηγούμενης τετραετίας και οι 158 αυτής της τετραετίας έχουν ψηφίσει».
Η απάντηση (από την πλευρά των 11 βουλευτών) είχε βέβαια ήδη έρθει νωρίτερα το πρωί από τον Νικήτα Κακλαμάνη (ΑΝΤ1), ο οποίος επισήμανε: «Επειδή τώρα δύο μέρες ακούω κάποιους συναδέλφους σας να αιτιώνται δύο πράγματα: Το ένα ότι αφού είχατε ψηφίσει τους νόμους αυτούς, γιατί τώρα διαμαρτύρεστε; Βεβαίως τους είχαμε ψηφίσει τους νόμους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε την υποχρέωση πρώτον να παρακολουθούμε την πιστή εφαρμογή των νόμων και δεύτερον την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης που ψηφίσαμε και άρα τη βελτίωσή της». Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν, δε, και για την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη: «Καταρχήν εμείς χαρήκαμε όλοι που σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε 24 ώρες, ένας υπουργός απάντησε. Και αν πρόκειται να απαντάνε τόσο γρήγορα, να το κάνουμε συχνότερα». Σημείωσε ωστόσο ότι η απάντηση «ξεκινάει με το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια. Μα η ερώτηση η δική μας δεν απευθυνόταν στο πώς θα διασωθούν οι τράπεζες», καθιστώντας σαφές πως η ερώτησή τους αφορούσε το πώς θα διασωθεί ο κόσμος και τονίζοντας ότι «είχαμε κάνει πέντε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία απάντηση δεν πήραμε από αυτό που διαβάσαμε εχθές. Ηταν μια γενικόλογη απάντηση και μάλιστα κατά την άποψή μου έγινε και μια κοινοβουλευτική απρέπεια, διότι μας παρέπεμπε η πολιτική απάντηση του φίλου μου του Κωστή του Χατζηδάκη σε ανακοίνωση που έβγαλε μία γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς. Στους βουλευτές απαντούν οι υπουργοί, βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από την απάντηση».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (επίσης εκ των 11 βουλευτών), αναφερόμενος στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο (OPEN) για «μια μετατόπιση στο ερώτημα. Εμείς δεν ρωτήσαμε αν εξυγιάνθηκαν και πώς εξυγιάνθηκαν οι τράπεζες. [...] Εμείς ρωτήσαμε για τη θέση των δανειοληπτών, των εγγυητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η θέση δεν έχει βελτιωθεί». Και τόνισε: «Δεύτερον, δεν έχουμε πάρει απάντηση ποια είναι αυτά τα funds. Ποιοι είναι από πίσω στο μετοχικό τους κεφάλαιο; Ποια φυσικά πρόσωπα ή ποιες εταιρείες; Πού είναι η έδρα τους; Πόσους φόρους πληρώνουν στο ελληνικό Δημόσιο; Σε ποιους πουλούν αυτά τα οποία παίρνουν μέσα από τους πλειστηριασμούς;». Την ίδια ώρα στο μέγαρο Μαξίμου ήδη φοβούνται την επόμενη παρέμβαση των 11 και όσων ακόμα «γαλάζιων» βουλευτών συσπειρώνονται μαζί τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας