«Την μπάλα στην εξέδρα» πετάει ο Κωστής Χατζηδάκης για τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ , αναφορικά με την ανάγκη προστασίας δανειοληπτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα «κόκκινα» δάνεια και την απειλή των funds.
Δεν εμφανίζεται διατεθειμένος για αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική -παρά τις κατηγορίες των βουλευτών της ΝΔ πως υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις- και απαντά με γενικόλογα.
Η απάντηση του υπουργού ήρθε με ταχύτατους ρυθμούς, φανερώνοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον άρον το θέμα. Παρά την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος προς τον υπουργό Οικονομικών, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ και σενάρια για την «επίδειξη δύναμης» που επιχείρησαν, ο Κ. Χατζηδάκης «πανηγύρισε» για την κυβερνητική πολιτική. Ισχυρίστηκε πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ξεπερνούσε το 40% το 2019 και περιορίστηκε σε 7,5% το 2024.
«Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας», σημειώνει ο Κ. Χατζηδάκης κόντρα στις παρατηρήσεις των 11 βουλευτών.
Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται πως «προτάσεις που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου "Νόμου Κατσέλη" [...] θα παραγνώριζαν ή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που η πείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο το σύστημα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότι θα τους επιβάρυναν με περισσότερους τόκους».
Τα ερωτήματα των «11»
Υπενθυμίζεται ότι η ερώτηση των «11» υπογράφεται από τους/τις βουλευτές/τριες Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργο Βλάχο, Βασίλη Γιόγιακα, Θανάση Δαβάκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καραόγλου, Χρήστο Μπουκώρο, Μάριο Σαλμά, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Οι «11», αφού καταγράφουν τα σημαντικά προβλήματα και τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν, ζητούν από τον κ. Χατζηδάκη να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
● Από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πόσες αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία;
● Θα νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών;
● Θα καταστήσετε υποχρεωτική τη συμμετοχή τραπεζών και servicers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εγγυημένη πραγματοποίηση ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;
● Θα καταστήσετε υποχρεωτική κάποια προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης;
● Θα ρυθμίσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευθεί όσο τον δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών;
● Θα ελεγχθεί η καταγγελλόμενη τακτική εκ μέρους των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών;
● Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα συμμετέχουν δεσμευτικά όλα τα funds και θα απαντούν υποχρεωτικά έναντι κυρώσεων, ακόμη και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, στους πολίτες για τα δάνειά τους που διαχειρίζονται;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας