Χωρίς να βγάλει κάποια μεγάλη είδηση αφού είχε ήδη κάνει αρκετές εξαγγελίες το Σάββατο, ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σήμερα αναλώθηκε στο να εξωραϊσει την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες και να αποποιηθεί τις ευθύνες του σε όλα τα πεδία: ακρίβεια, κατεδάφιση του ΕΣΥ, υποβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης, πριμοδότηση του ενεργειακού καρτέλ και καταστροφικές πυρκαγιές.
Χαρακτηρίζεται δε από άλλη μια επίδειξη αλαζονείας, τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο υψηλότερο επίπεδο από δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Σε γενικές γραμμές υπερασπίστηκε την ίδια συνταγή, παρότι αναγνώρισε για άλλη μια φορά το κακό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, αλλά επέμεινε στο ίδιο μείγμα πολιτικής και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2027 θα είναι θετική η κρίση των πολιτών.
Μισθοί και ΕΣΥ οι δύο βασικοί του στόχοι
Εν μέσω ακρίβειας που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και μιας εικόνας διάλυσης στο ΕΣΥ, που πιο πρόσφατα αναδείχτηκε με τον τιμωρητικό τρόπο με τον οποίο επιχείρησαν να καλύψουν τα κενά στα νοσοκομεία μέσα στο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικούς του στόχους την σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Σε σχετική ερώτηση είπε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος. Είπε ότι θα ήθελε να κριθεί στο βαθμό που πέτυχε την αύξηση των μισθών, κάτι που σημείωσε, αφορά τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, μαζί με την δημοσιονομική σταθερότητα.
Δεύτερος στόχος είπε ότι είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, Συχνά αναδεικνύονται ασθένειες και αδυναμίες του ΕΣΥ. Χρειάζονται παρεμβάσεις, που ήδη υλοποιούνται» ισχυρίστηκε. Τόνισε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας και καλοπληρωμένοι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι και επανέλαβε ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.
Ερωτώμενος εκ νέου για το ΕΣΥ και τις δεσμεύσεις του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επί 2,5 χρόνια υπήρχε πανδημία στην οποία ανταποκρίθηκε το ΕΣΥ. Αλλά-προσέθεσε- η μάχη κερδήθηκε παρά τις δυσκολίες, όμως όπως και παντού, η μονοθεματική αντιμετώπιση της πανδημίας, έφερε κάποια πράγματα πίσω. Τόνισε επίσης ότι οι μισθοί των γιατρών αυξήθηκαν όχι ευκαταφρόνητα, υπήρξε η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που προσθέτει εισόδημα. Δημιουργούνται -σημείωσε- πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων για προσέλκυση γιατρών ειδικά στην παραμεθόριο, μπορούν να ασκούν οι γιατροί του ΕΣΥ και ιδιωτικό έργο, ενώ έγιναν προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα όπως πχ στα έκτακτα περιστατικά είπε ο κ.Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δα δούμε αλλαγές το επόμενο διάστημα στα Επείγοντα με προσλήψεις. Τόνισε ότι δεν θέλουμε επιτάξεις δεν χρειάστηκε να γίνουν γιατί είναι προσωρινές λύσεις και τόνισε ότι πέρα από τα προβλήματα υπάρχει και η πλευρά που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Αναφέρθηκε στο καινούργιο παιδιατρικό νοσοκομείο " πιο σύγχρονο των Βαλκανίων" που δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη καθώς και στο νέο αντικαρκινικό το Θεαγένειο.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μισθούς νέων εργαζόμενων, είπε ότι το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία η οποία ήταν 17% και σήμερα είναι στο 9%. Η κυβέρνηση είπε ο κ.Μητσοτάκης, δημιούργησε 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει το ανάποδο πρόβλημα αφού δεν βρίσκουν εργαζομένους και πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς. Είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται επενδύσεις στη χώρα. Προσέθεσε ότι η κάρτα εργασίας οδήγησε στην αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, ενώ τόνισε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν θα δίνουν κίνητρο να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επιδοματική πολιτική. Τέλος σημείωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα οι οποίοι όπως είπε είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8%, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες», είπε ακόμα.
Μηνύματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Σε ερώτηση σχετικά με τις απουσίες του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή στη χθεσινή ομιλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει «ειλικρινή σχέση» με τους προκατόχους του. «Η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή» είπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνώ πάντα μαζί τους.
Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, όπου ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του, αλλά κι ένα συντεταγμένο κόμμα, τόνισε. «Θα έλεγα σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους» πρόσθεσε.
Ακολούθως σε ερώτηση της Εφ.Συν. για το ίδιο θέμα, και ειδικότερα για φωνές στο κόμμα που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ερμηνεύσει διαφορετικά το μήνυμα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις πολιτικές του επιλογές τονίζοντας την υποχρέωσή του να πείθει τη μειοψηφία στη Ν.Δ., που έχει διαφορετική άποψη. «Γι' αυτό απορρίπτω όλες αυτές τις συζητήσεις περί δεξιάς στροφής» είπε υποστηρίζοντας ότι το κόμμα παραμένει προσηλωμένο στο πρόγραμμά του.
Εξάλλου σε άλλη ερώτηση επανέλαβε περίπου το ίδιο. Σε ερώτηση για το μήνυμα των ευρωεκλογών σχετικά με τη μεσαία τάξη ανέφερε τα εξής: «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες. Ως προς τον πυρήνα υλοποίησης μεγάλων αλλαγών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει». «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες. Ως προς τον πυρήνα υλοποίησης μεγάλων αλλαγών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει».
«Αστοχία» οι φωτιές - Τι είπε για τη λειψυδρία
Σε ερώτηση για την πύρινη λαίλαπα μέσα στην Αττική ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλη αστοχία. Μια φωτιά ξέφυγε και μπήκε στον αστικό ιστό. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν καίγονται σπίτια στις παρυφές της πόλης. Ακυρώνει την πολύ μεγάλη προσπάθεια και δεν θα δεχτώ καμιά μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε πρώτη φορά με έμφορτα ελικόπτερα» είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε δικαιολογημένη την κριτική αλλά μας κάλεσε «να δούμε και την μεγάλη εικόνα. Πόσοι πολίτες είδαν την πυροσβεστική να σβήνει φωτιές εν τη γενέσει τους».
Κληθείς να τοποθετηθεί για το φαινόμενο της λειψυδρίας ο πρωθυπουργός μίλησε για την «ίσως πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης. Είναι πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε, αν και τα ερωτήματα για τα πεπραγμένα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δείχνει το αντίθετο.
«Έχουμε ζητήματα ύδρευσης πρωτίστως σε νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και λύσεις όπως οι συνεργασίες με την ΕΥΔΑΠ.
Ειδικά για την Αττική, έχουμε μια όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι ανησυχητική μείωση στους ταμιευτήρες».
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε πως «μαζί με την ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο. Θα προχωρήσουμε στην ένωση των ταμιευτήρων Μόρνου και Ευήνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Ένα έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε και θα πάρει 3-4 χρόνια».
Αναφερόμενος στις αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. είπε πως «είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης νέου» προαναγγέλλοντας [πολύ αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν φορούν κράνος. Είναι μια μάχη που πρέπει να την κερδίσουμε χωρίς καμιά έκπτωση».
Αποποίηση των ευθυνών για τα Τέμπη
Ερωτηθείς για την εθνική τραγωδία των Τεμπών επιχείρησε ξανά να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει καμιά απόπειρα συγκάλυψης του θέματος» και πως χρέος της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της έναρξης της δίκης όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Αρκέστηκε δε να πει πως πρόκειται για «εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση αλλά θα είναι πλήγμα για το κύρος της δικαιοσύνης αν δεν ξεκινήσει σύντομα. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη» είπε.
Καυστικό σχόλιο για την αντιπολίτευση
Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές η αυτοδυναμία θα είναι άπιαστη με τον υφιστάμενο νόμο, θα συνιστούσα υπομονή. Το 2027 είναι πολύ μακριά και είναι αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν βλέπει «σήμερα κάποια εναλλακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση αφασίας πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 χρόνια του, δύναμη υποτίθεται προοδευτική, καταψήφισε μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Θα ήταν θετικό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά να είναι συγκροτημένη και κοστολογημένη. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» τόνισε.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθορίσει «τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης πέρα απ' αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση». Και χαρακτήρισε αναμενόμενες και συνηθισμένες τις χθεσινές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του.
«Πρόωρη» η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Όταν ρωτήθηκε για τις διαρροές περί πρότασης του Νίκου Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για «την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης με την έννοια ότι το θεωρώ προσβλητικό και για το πρόσωπό της και τον θεσμό. Η συζήτηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο».
«Τη σέβομαι και την εκτιμώ την ΠτΔ. Άδικο και για την ίδια και για τον θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της. Προφανώς η πρόθεση πάντα είναι η μέγιστη συναίνεση» υποστήριξε.
«Εξορθολογισμός» οι συγχωνεύσεις στα σχολεία
Για το καταστροφικό σχέδιο των συγχωνεύσεων των σχολείων ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να δηλώσει ότι «συγχωνεύουμε κάτι λιγότερο από 1.000 και γίνεται με γνώμονα τον εξορθολογισμό και όχι την εξοικονόμηση».
Μάλιστα, απέρριψε την κριτική εκπαιδευτικών και γονέων κάνοντας λόγο για «φασαρία» χωρίς «μεγάλη υπόσταση. Άλλα είναι τα προβλήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που πρέπει να λύσουμε. Είναι πολύ δύσκολο για ένα αναπληρωτή να ξεκινά χωρίς να ξέρει πού θα τοποθετηθεί. Δίνουμε μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών» ισχυρίστηκε.
Και επέμεινε στην απόφαση για απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές: «Δεν είναι εύκολο μέτρο στην εφαρμογή, κάνουμε όμως ένα βήμα παραπέρα. Σε άλλες χώρες υπάρχουν locker που αφήνεις το τηλέφωνο και το παίρνεις μετά το σχολείο. Δεν αποκλείω τίποτα».
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στήριξε «ανεπιφύλακτα» για πολλοστή φορά τον νόμο για «μη κρατικά» ΑΕΙ κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος προσπαθώντας να εμφανίσει «μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις» ξένων, ιδιωτικών, πανεπιστημίων με τα δικά μας, που κατά τη δική του εκτίμηση θα εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες προς όφελος των... δημοσίων ΑΕΙ.
Τέλος, παραδέχτηκε πως δεν «δούλεψε» η πανεπιστημιακή αστυνομία κάνοντας λόγο για «άστοχες» επιλογές και για τη δυνατότητα -που ήδη υπήρχε- αστυνομικής παρέμβασης όποτε κρίνουν οι πρυτάνεις, για να συλλαμβάνονται παραβατικά στοιχεία που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο.
Δεν είναι «ελληνικό» το ζήτημα της στέγης
Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα την ενοικίων έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν είναι μόνο ελληνικό -αναδεικνύεται γιατί δεν είμαστε πια σε περίοδο κρίσης-» και παραδέχτηκε ότι αυτό «έρχεται στην επικαιρότητα με πολλή ένταση γι' αυτούς που νοικιάζουν. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση» προέβλεψε.
Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που αφορά ζευγάρια έως 50 ετών, θα βοηθήσει περίπου 15-20.000 πολίτες να αποκτήσουν σπίτι ισχυριζόμενος ότι «τα ενοίκια αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ' ό,τι προσφορά και γι' αυτό επιμένουμε στο να βάλουμε ένα φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα. Εξετάζουμε επίσης να το κάνουμε και σε άλλες περιοχές» είπε κάνοντας λόγο για «πλέγμα μέτρων που στοχεύουν να προσφέρουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι τιμές ενοικίων».
«Εφόσον χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο δραστικοί σε αυτό το θέμα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το project της ΧΡΩΠΕΙ θα το μετατρέψουμε σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας» ανέφερε.
Ερωτώμενος για την βραχεία μίσθωση σπιτιών, (Airbnb) είπε ακόμα ότι ο αριθμός των κλειστών σπιτιών στην Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση και για την ώρα δεν θα κάνει η κυβέρνηση άλλες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό.
Τα χρωματιστά τιμολόγια... «λειτούργησαν»
Εισαγόμενο για τον πρωθυπουργό είναι και το ενεργειακό, καθώς είπε πως «κάτι δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο» και θύμισε την επιστολή, που είχε στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
«Θα πάρουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, ώστε να είναι η τιμή κάτω από τα 15 σεντς για όσο κρατάει αυτή η στρέβλωση» υποσχέθηκε, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν φουσκωμένους λογαριασμούς.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έδωσε «αγώνα για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το ίδιο θα κάνω και τώρα για να μην έχουμε και του χρόνου τα ίδια φαινόμενα. Τα χρωματιστά τιμολόγια θεωρώ ότι λειτούργησαν υπέρ του ανταγωνισμού» είπε.
Απέκλεισε νέα περίοδο λιτότητας
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λιτότητας δηλώνοντας «κατηγορηματικά» ότι δεν οδεύουμε σε μια νέα τέτοια περίοδο. «Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο βάζει οροφές στις δαπάνες και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε απ' αυτές τις οροφές» εξήγησε και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται ξανά η χώρα να ζήσει εποχές λιτότητας, παρακολούθησης ή έστω εποπτείας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. «Για το τεκμαρτό εισόδημα, είπαμε ότι θα κάνουμε κάποιες σημειακές διορθώσεις π.χ. σε οικισμούς με έως 1.500 κατοίκους. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος που θα είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» ανέφερε.
«Τετραετία υλοποίησης» για τη Θεσσαλονίκη
Απευθυνόμενος στους Θεσσαλονικείς δεσμεύτηκε 30 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει το μετρό στη συμπρωτεύουσα, παρόλο που «σήμερα ακόμη κάποιοι δεν το πιστεύουν».
Σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, η δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη είναι η «τετραετία της υλοποίησης».
«Τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι ήδη στους δρόμους της πόλης, το flyover που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, κατασκευάζεται. Φιλοξοξία μας να είναι έτοιμο πριν απ' τις εκλογές του 2027» είπε για να προσθέσει πως «το '27 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Ειδικά για το ζήτημα του μετρό έπρεπε να περάσουμε δια πυρός και σιδήρου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας