Μπορεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, να θεωρείται το φαβορί για τη θέση του επιτρόπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ε.Ε., αλλά τα σενάρια για το ποιος ή ποια θα είναι η τελική επιλογή του για τη συγκεκριμένη θέση, που πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αντί να κοπάσουν φουντώνουν. Γεγονός το οποίο –παρά τη σημαδιακή εμφάνιση του κ. Τζιτζικώστα στη δεξίωση για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση στο προεδρικό μέγαρο– δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Αλλωστε μια πρόταση από κάθε κράτος-μέλος δεν αρκεί.
Οι υποψήφιοι από τα κράτη-μέλη πρέπει να τα βγάλουν πέρα και στην ακρόαση προκειμένου να λάβουν θετική αξιολόγηση και για τον κ. Τζιτζικώστα υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες. Πρώτον, να αποδείξει ότι δεν διατηρεί σχέσεις φιλικές με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δεν χαίρει και ιδιαίτερης εκτίμησης στην ομάδα των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών και εν γένει στο εξαιρετικά αντιρωσικό περιβάλλον των Βρυξελλών, και, δεύτερον, να πείσει ότι ως περιφερειάρχης ουδέποτε διατύπωσε αιχμές εθνικιστικές κατά της Β. Μακεδονίας.
Περίοπτη θέση στα σενάρια των τελευταίων ημερών έχει και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα, η οποία διαθέτει, όντως, πλούσια εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα λόγω και της σημαντικής εμπειρίας που απέκτησε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service, EEAS), στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ίδια έχει ασχοληθεί εντατικά με το Κόσοβο, έχοντας διατελέσει και σύμβουλος για τον διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου. Ομως και σε αυτήν την υποψηφιότητα φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα καθώς –αν δεν αποδειχτεί τραγική συνωνυμία– η κ. Μπούρα εμφανίζεται ως εν ενεργεία διευθύντρια και σε μια μικρή εταιρεία στο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στο real estate. Εάν ισχύει (και δεν πρόκειται για σύμπτωση αναφορικά με το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο διαμονής) δεν φαίνεται να έχει και πολλές ελπίδες, καθώς ο κανονισμός στην Ε.Ε. απαγορεύει πλήρως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στο οποίο έχει μεγάλη εμπειρία και μάλιστα εξελέγη πρόεδρος της αρμόδιας ευρωκοινοβουλευτικής Επιτροπής. Αλλά κι αυτή η «διαρροή» μάλλον δεν έχει βάση καθώς δύσκολα –αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς– θα αναλάμβανε η Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει σιδηρόδρομο, όταν είναι νωπή και ανεξιχνίαστη η τραγωδία των Τεμπών.
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, ότι στα σενάρια που διακινούνται δεν «παίζει» το όνομα της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους κύκλους των αξιωματούχων των Βρυξελλών, με πολλούς σημαντικούς σταθμούς στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και διατελέσασα πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Σιωπή που ίσως υπονοεί κάτι πολύ περισσότερο, ενώ στην ονοματολογία δεν συντηρείται πλέον η πρόταση για την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Πάντως, όλα φαίνεται να είναι ανοιχτά. Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και να υπάρξει ξανά πρόταση για τον Μακεδόνα Μαργαρίτη Σχοινά, σε ένα άλλο χαρτοφυλάκιο από αυτό του αντιπροέδρου της Ε.Ε για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής που κατείχε μέχρι πρότινος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας