Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην κρίσιμη φάση της κομματικής ανασυγκρότησης εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου καλείται όχι μόνο να εκλέξει νέο γραμματέα και να αντικαταστήσει τα αποχωρήσαντα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά να θέσει και τα θεμέλια της πορείας μέχρι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που αποφασίστηκε να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.

Τα μέλη του οργάνου αναμένεται να συζητήσουν επί της πολιτικής εισήγησης για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αναγκαίες προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, αλλά και να αναζητήσουν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία που, σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, «δεν λείπουν τα μέλη, αλλά το πολιτικό κίνητρο και σχέδιο».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε το πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση, με τη συζήτηση να περιστρέφεται κυρίως γύρω από το εισηγητικό κείμενο.

Ούτως ή άλλως το τοπίο στην πλατεία Κουμουνδούρου έχει αλλάξει άρδην τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και την αποστράτευση μιας μερίδας των «53+».

Οι νέες ισορροπίες στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμα υπό σχηματισμό, ενώ αμφίρροπες είναι και οι «συμμαχίες» που οικοδομούνται ανάμεσα στις εκατέρωθεν τάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα στελέχη των «53+», αν και έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας ως πιθανοί «διαφωνούντες», αναζητούν ακόμα το πολιτικό στίγμα της παρέμβασής τους στις εσωκομματικές διεργασίες.

Γύρω από το πρόσωπο που θα αναλάβει το κρίσιμο πόστο του γραμματέα εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ μια «υπόγεια» και ήπια συζήτηση, δεδομένων των κυβερνητικών υποχρεώσεων του κόμματος αλλά και της εσωκομματικής συγκυρίας.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη συζήτηση σχετίζεται με το ότι οι «53+» δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να προτείνουν κάποιο στέλεχός τους για την πλήρωση της θέσης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση προέχει η επιλογή ενός προσώπου που να μπορεί, υπό τις μεταβατικές συνθήκες, να ανταποκριθεί στο καθήκον ανασυγκρότησης της κομματικής δομής.

Μετρημένοι

Υπό αυτές τις συνθήκες τα στελέχη που εμφανίζονται πρόθυμα να αναλάβουν τον ρόλο του γραμματέα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο Παναγιώτης Ρήγας, που προέρχεται από την «Πλατφόρμα 2010», εμφανίζεται έτοιμος να οδηγήσει το κόμμα στο έκτακτο συνέδριο, έχοντας ως προσόν τη μέχρι τώρα ευθύνη των οργανωτικών ζητημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος προ ημερών δήλωσε «στο Κόκκινο», ερωτηθείς αν τον ενδιαφέρει η θέση του γραμματέα, ότι:

Ολα τα χρόνια που βρίσκομαι στην Αριστερά, και είμαι στην Αριστερά από το 1974, πιστεύω πως η Αριστερά δεν μου χρωστάει, αλλά της χρωστάω. Αρα από εκεί και πέρα τα συλλογικά όργανα του κόμματος, και με τρόπο σαφώς συλλογικό, θα αποφασίσουν το οτιδήποτε. Με αυτό τον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησα στον χώρο της Αριστεράς και έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ.

Με άλλα λόγια ο Παναγιώτης Ρήγας φαίνεται ότι αναμένει τη σχετική έγκριση από τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αν και όλοι θα ανέμεναν ότι η «Ενωτική Κίνηση» θα στήριζε αναφανδόν τον Παναγιώτη Ρήγα για τη θέση του γραμματέα, εντούτοις μια μερίδα της δεν επιθυμεί να συναινέσει σε αυτή την επιλογή καθώς τα στελέχη των δυο τάσεων σε μια σειρά από νομαρχιακές οργανώσεις βρέθηκαν προεκλογικά να ανταγωνίζονται έντονα για στελεχικές θέσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τη θέση του γραμματέα ακούστηκε και το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου, μέχρι τώρα μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, τον οποίο στηρίζουν στελέχη προερχόμενα από τη «νεανική πτυχή» της «Ενωτικής Κίνησης».

Ο ίδιος ο Ν. Ηλιόπουλος πάντως φάνηκε σε συζητήσεις με συντρόφους του να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, μιλώντας όμως με ασάφεια για το τι μέλει γενέσθαι μετά το έκτακτο συνέδριο.

Το δε όνομα του Κώστα Πουλάκη έχει κυκλοφορήσει στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ως πιθανού γραμματέα, προκρινόμενο μάλιστα ως πρόσωπο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσει μια ευρεία γκάμα στελεχών αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος.

Οι σχετικές συζητήσεις όμως μοιάζουν να κινούνται στο σύμπαν των πιθανοτήτων και όχι των βεβαιοτήτων, καθώς αρκετοί «ποντάρουν» στο να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα αναλάβει «υπηρεσιακός γραμματέας» και ο οποίος θα αντικατασταθεί την επαύριο από άλλο πρόσωπο.

Η καμπάνια

Αναφορικά δε με την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, φαίνεται ότι αυτή δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη όσο μοιάζει, ενώ αποφασίστηκε χτες να πραγματοποιηθεί ευρεία καμπάνια εγγραφής νέων μελών.

Ο Π. Ρήγας επισήμανε ότι «ήταν πολύ μικρό το ποσοστό των μελών του κόμματος το οποίο είτε άλλαξε πολιτικό προσανατολισμό είτε αποστασιοποιήθηκε».

Προσδιόρισε μάλιστα το ποσοστό επί των μελών «περίπου στο 13%». Σημείωσε δε ότι «χρησιμοποιήθηκε με επικοινωνιακό τρόπο πολλές φορές το θέμα των οργάνων ή των στελεχών, που πράγματι εκεί ήταν μεγαλύτερο. Αυτό δείχνει και την αναντιστοιχία που υπήρχε μεταξύ της διάθεσης των μελών του κόμματος και των στελεχών σε επίπεδο οργάνων».

Κρίσιμο καθήκον πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανασυγκρότηση της οργάνωσης νεολαίας, καθώς η πλειοψηφία των στελεχών της έχει αποχωρήσει πριν από τις εκλογές, με μια μικρή μερίδα της να εντάσσεται στη Λαϊκή Ενότητα και το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται σε ανασυνθετικές συζητήσεις με άλλες οργανώσεις.

Βασικό μέλημα είναι να αντιστοιχηθεί η οργάνωση νεολαίας με το υψηλό ποσοστό που έλαβε στις νεαρές ηλικίες ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και όλοι γνωρίζουν ότι η σχέση μεταξύ οργανωμένης πάλης και νεανικής απήχησης κάθε άλλο παρά ευθέως ανάλογη είναι.