Στην άρνησή της να ενημερώσει για τους λόγους της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένει η ΕΥΠ, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε χθες η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη μιλά ανοιχτά για μεθόδευση και μη εφαρμογή της απόφασης ενός ανώτατου δικαστηρίου και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Παράλληλα, διαμηνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα συνεχίσει θεσμικά την προσπάθεια να γίνει γνωστή η αλήθεια, στρεφόμενος εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται και παρεμποδίζουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.
Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», μόλις κοινοποιήθηκε η επιστολή του Χρήστου Ράμμου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε μίνι σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο αντίδρασής τους. Η γραμμή που συμφωνήθηκε να χαραχθεί έγινε μετά από λίγο γνωστή στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, οι οποίοι περίμεναν στην αίθουσα του ισογείου της Χαριλάου Τρικούπη για την καθιερωμένη προεκλογική ενημέρωση. Αυτός ήταν και ο λόγος της καθυστέρησης στην έναρξη του μπρίφινγκ, προϊδεάζοντας τους παριστάμενους για κάποια σοβαρή εξέλιξη.
Η επιστολή
«Με γραπτή επιστολή από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την άρνηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να εφαρμόσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, υπενθυμίζοντας ότι η δικαστική απόφαση ορίζει ότι η ΕΥΠ οφείλει να ενημερώσει την ανεξάρτητη αρχή για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.
Από το ΠΑΣΟΚ έβαλαν στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντάς του το εξής ερώτημα: «Τι έχει να πει ο πρωθυπουργός της χώρας και πολιτικός προϊστάμενος για τη μεθόδευση άρνησης εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;» αναρωτήθηκε ο κ. Γλαβίνας, ο οποίος επανέλαβε τη δημόσια δέσμευση του Νίκου Ανδρουλάκη «ότι θα συνεχίσει τον θεσμικό δρόμο ενάντια σε όσους είναι νομικά υπόλογοι για την άρνηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ».
Αναφορικά με τις πιο ειδικές νομικές κινήσεις που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν, ο εκπρόσωπος του κόμματος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες παρά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που του τέθηκαν. Τόνισε ωστόσο ότι θα εξεταστούν όλες οι νομικές πτυχές της υπόθεσης από το νομικό του επιτελείο και χαρακτήρισε «υπόλογους» όσους αρνούνται, δεν συμβάλλουν ή δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή την ενημέρωση για τους λόγους της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική για τις από εδώ και πέρα νεότερες εξελίξεις θεωρείται η επόμενη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, οπότε και αναμένονται οι περαιτέρω ενέργειές της ώστε και το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί ανάλογα.
Μια πιθανότητα σε πρώτο στάδιο, αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι συνήγοροι του κ. Ανδρουλάκη να προσφύγουν στο συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ και να ζητήσουν από εκείνο την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Πρόκειται για όργανο του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει -όπως λέει και ο τίτλος του- τη συμμόρφωση με την υλοποίηση των αποφάσεων που εκδίδει το ΣτΕ. Η δεύτερη επιλογή είναι η εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά τούτη τη φορά για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Από εκεί και πέρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για προσφυγές κατά οργάνων ή και προσώπων, όπως εξάλλου αφήνει ορθάνοιχτο με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς διευκρινίσεις
Για τη βαρύτητα του θέματος αξίζει να επισημανθούν δύο στοιχεία: Πρώτον, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ζητείται η ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη, είχε κρίνει αντισυνταγματική την διάταξη του 2021 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε ότι είναι «ανίσχυρη» η απαγόρευση ενημέρωσης του θιγόμενου, ενώ κατέληγε πως «η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του» δε δικαιολογείται.
Δεύτερον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην απαντητική της επιστολή έπειτα από το σχετικό αίτημα της ΑΔΑΕ. η ΕΥΠ δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας γενικώς ότι επρόκειτο για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Αν και εφόσον ισχύουν τα όσα έχουν γραφτεί στον Τύπο αναφορικά με την επίμαχη απάντηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τότε έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ των εθνικών εκλογών πριν από ένα χρόνο, ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πάντως, ο πρωθυπουργός και το μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν επιθυμούν να αναμοχλεύσουν το θέμα, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερο χρόνο και να παρέλθουν οι ευρωεκλογές. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του (OPEN) στις 22 Μαϊου, δηλώνοντας ότι «δεν θα πω τίποτα για το θέμα αυτό, καθώς αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή και την ΕΥΠ. Από εκεί και πέρα, η ΕΥΠ συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Ανεξάρτητης Αρχής και δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση».
Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό αν η ΕΥΠ είναι υπό την εποπτεία του και εκείνος επανέλαβε το ίδιο, προσπαθώντας μέσω ενός λεκτικού ελιγμού να αποφύγει να αναφερθεί στον πυρήνα του σκανδάλου και να τηρήσει μια στάση Ποντίου Πιλάτου. «Το θέμα αφορά, όπως σας είπα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις απαντήσεις που δίνει και την Ανεξάρτητη Αρχή. Αν η Ανεξάρτητη Αρχή καλύπτεται από τις απαντήσεις της ΕΥΠ έχει καλώς, αν δεν καλύπτεται θα επανέλθει», κατέληξε.
Νίκος Ανδρουλάκης στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Την Πέμπτη παρέλαβα την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμου, ο οποίος με ενημερώνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, καθώς δεν την ενημέρωσε για την τυπικά αιτιολόγηση της παρακολούθησής μου. Ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει ως πολιτικός της προϊστάμενος: Πώς είναι δυνατόν σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος να αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου; Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό και γι’ αυτό θα συνεχίσω τον αγώνα μου για να τερματιστεί η ασυδοσία που πλήττει τους θεσμούς και υπονομεύει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας