Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 26.8°
2 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 27.3°
3 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 27.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
1 BF
83%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
59%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 24.9°
1 BF
74%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 25.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.7°
1 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.3°
1 BF
47%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 27.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 28.4°
2 BF
10%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.1° 23.3°
0 BF
74%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Συνάντηση πρωθυπουργού - υπουργών και θεσμικών φορέων Θεσσαλίας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Με τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας στο μέγαρο Μαξίμου

Ευκαιρία για αναδιάρθρωση του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων της Θεσσαλίας «είδε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τεράστια καταστροφή του τόπου

Με τους Θεσσαλούς να διαμηνύουν ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις» και να υπογραμμίζουν ότι εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις εκτάσεις, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της πληγείσας από τα καιρικά φαινόμενα περιφέρειας, με το masterplan για την αποκατάσταση της περιοχής, που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA, στην ατζέντα της συνάντησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το masterplan ξεπερνά τις 400 σελίδες και «θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».

Επεσήμανε ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οκτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο».

«Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον, αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία, ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση β' και α' βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματι μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή σε μία ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη διάσταση που δίνει η μελέτη στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Ντάνιελ για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, άλλωστε δεν προτείνει ούτε η μελέτη κάτι τέτοιο. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι αν και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, πρέπει από την άλλη «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα, η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σ' αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια», είπε.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της HVA, Μίλτο Γκουζούρη, τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ο όποιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολλή, το επόμενο διάστημα [...] Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά».

Κατά τις ίδιες πηγές, όλες οι τοποθετήσεις των δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων είναι σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα και ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας στο μέγαρο Μαξίμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας