Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε ελεύθερη πτώση, τρεις μόλις μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή της, βρίσκονται τα ποσοστά της Ν.Δ. Το σαρωτικό πέρασμα των πλημμυρών που βύθισαν στα λασπόνερα τη Θεσσαλία, ο πύρινος όλεθρος που έζησαν το καλοκαίρι οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών στον Εβρο, τη Ρόδο και άλλου, η γενικότερη απουσία του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες στιγμές, αλλά και η μάστιγα της ακρίβειας που δεν λέει να τιθασευτεί, «πνίγουν» και ταυτόχρονα «καίνε» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ευρήματα τριών διαφορετικών δημοσκοπήσεων που είδαν χθες βράδυ το φως της δημοσιότητας (Alco για τον Alpha, Pulse για τον ΣΚΑΪ και Metron Analysis για το Mega), όπως και μιας τέταρτης που είχε παρουσιαστεί προχθές (Action24, από την Opinion Poll), αποτυπώνουν μια εικόνα εντυπωσιακής υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος σε διάστημα περίπου 100 ημερών από την ανανέωση της θητείας του, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την οργή της κοινωνίας για το ανύπαρκτο πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια για την αποτυχία αντιμετώπισης προβλημάτων που επιδεινώνουν την καθημερινή επιβίωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, πάντως, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει τεράστια, σε εξίσου μεγάλα ποσοστά με εκείνα των πρόσφατων διπλών εκλογών, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί ακόμη περισσότερο είτε παραμένει στάσιμο στην καλύτερη περίπτωση. Η δε εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν βελτιώνει την ήδη προβληματική κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εξελίξεις χειροτερεύουν μετά την ανάδειξη νέου προέδρου, ενώ σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά οι συμμετέχοντες προβλέπουν ότι η ενότητα στην Κουμουνδούρου βρίσκεται υπό απειλή.

Πιο αναλυτικά, κόλαφος για την κυβέρνηση είναι οι απαντήσεις των πολιτών για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία «Daniel». Σε ποσοστό 76% υποστηρίζουν ότι λειτούργησε λίγο ή καθόλου ικανοποιητικά (Alco για τον Alpha), ενώ στο ερώτημα της Pulse για τον ΣΚΑΪ το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές ήταν λανθασμένη. Στη δε μέτρηση της Metron Analysis για το Mega, η ακρίβεια καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ποσοστό 36%, με την οικονομία να έρχεται δεύτερη με 23%.

Πινακας- δημοσκοπηση

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ, το 40% χαρακτηρίζει χειρότερη την εικόνα του κόμματος μετά την εκλογή Κασσελάκη (Alco για τον Alpha), το ίδιο κακή το 17% και καλύτερη μόλις το 14%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 37% λέει ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το 25% χειρότερη ή το ίδιο κακή και το ίδιο καλή το 29%. Ως προς την πολιτική κατεύθυνση, το γενικό κοινό στην πλειοψηφία του ζητά από τον Στέφανο Κασσελάκη να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά, σε ποσοστό 56%. Προς τα αριστερά ζητά το 23%, προς την ίδια πολιτική λέει το 9%. Ενδεχόμενο διάσπασης δεν αποκλείει το 58% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ενώ για το 46% δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης παρουσιάστηκε στο πολιτικό σκηνικό μόλις πριν από λίγους μήνες.

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου (Alco για τον Alpha) η Ν.Δ. κατακρημνίζεται από το 41%, ωστόσο παραμένει πρώτη με 32,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 15,3%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ. καταγράφεται στο 11,8% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,7%, Σπαρτιάτες 4,5%, Ελληνική Λύση 5%, Νίκη 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,7%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ είναι: Ν.Δ. 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 17%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 10,5%, ΚΚΕ 7,5%, Ελληνική Λύση 5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,5%. Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Metron Analysis για το Mega έχουμε: Ν.Δ. 29,7%, ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 10,2%, ΚΚΕ 7,7%, Ελληνική Λύση 6,1%, Νίκη 3,6%, Σπαρτιάτες 3,1% και Πλεύση Ελευθερίας 2,6%.