Τις άγριες διαθέσεις του κατά των εργαζομένων έδειξε ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλοντας σαρωτική νομοθεσία που διαλύει και τα τελευταία δικαιώματα… για το καλό τους.
Ο Άδωνης Γεωργιάδης με μια εμφάνιση που ξεχείλιζε αλαζονεία και προκλητικότητα ανακοίνωσε μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό του σπεύδοντας να δηλώσει με το καλημέρα ότι «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς».
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας αποτελούν επιστροφή σε ζοφερές εποχές για τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς προβλέπουν τη θέσπιση της 16ωρης ημερήσιας εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».
Πηγαίνοντας την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό για την αγορά εργασίας, προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις «νέες οδηγίες της Κομισιόν» και έσπευσε να τονίσει ότι «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».
Και εξάμηνη δοκιμαστική εργασία με απόλυση χωρίς αποζημίωση
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανακοίνωση την εισαγωγή του θεσμού του δόκιμου εργαζόμενου, σύμφωνα με τον οποίο ένας εργάτης, μετά από εργασία έξι μηνών θα απολύεται χωρίς αποζημίωση εφόσον δεν τα βρει με τον εργοδότη του.
Ο υπουργός, βέβαια, δεν βρήκε κάποια λέξη να πει για τις αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές, το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, την απουσία ελεγκτικών και προστατευτικών μηχανισμών, αλλά και τις εκρηκτικές συνθήκες ακρίβειας και οικονομικής κρίσης που εξαναγκάζουν πολλούς εργαζόμενους να δέχονται εξευτελιστικούς μισθούς και ωράρια εργασίας.
Ο «σεβασμός» στα δικαιώματα
Σε αυτό το σημείο μιας και ο Άδωνης Γεωργιάδης κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων αξίζει να υπενθυμίσουμε δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα από την σύντομη, μέχρι στιγμής, θητεία του ως υπουργός Εργασίας.
Μετά τη θύελλα που ξέσπασε για τον εργαζόμενο στη Ρόδο που σέρβιρε σχεδόν κολυμπώντας σε τουρίστες, ο κ. Γεωργιάδης αρχικά έσπευσε να ανακοινώσει παρέμβαση για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, ισχυριζόμενος ότι είναι... υποκριτικό ο υπουργός Εργασίας να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να τους «χαλάσει τη δουλειά».
Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την είδηση του τραγικού θανάτου ενός διανομέα στη Χαλκίδα, ο οποίος αναγκαζόταν να δουλέψει μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Ο Άδωνης Γεωγιάδης επέλεξε αρχικά να προωθήσει την προβληματική ανακοίνωση του νοσοκομείου στην οποία αναφερόταν ψευδώς ότι ο νεκρός δεν ήταν διανομέας.
Μετά τον σάλο και τα στοιχεία ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο 46χρονος δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος, ενώ υποστήριξε ότι εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα.
Και το ζήτημα της εργασίας με αξιοπρέπεια; Κι αυτό λυμένο για τον κ. Γεωργιάδη: η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση.
Πρώτη αντίδραση από το ΠΑΜΕ και κινητοποίηση στις 8 Αυγούστου
Δεν άργησαν να έρθουν οι αντιδράσεις για τις συνθήκες διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, με το ΠΑΜΕ να καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει στην ανακοίνωσή του:
Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα την δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό «δίκαιο». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.
Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.
Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες
• 35ωρο - 7ωρο-5νθημερο.
• Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή! \Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας