Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 32.1°
4 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
34.9° 28.5°
2 BF
42%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
34.8° 30.5°
4 BF
39%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
4 BF
35%
Βέροια
Αίθριος καιρός
30°C
33.0° 27.9°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 26.8°
0 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
34°C
33.5° 33.5°
1 BF
26%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.2° 27.8°
5 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.9° 30.0°
4 BF
44%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 26.6°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 28.5°
4 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
61%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
34.1° 31.8°
0 BF
33%
Λαμία
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 30.5°
1 BF
40%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
33.8° 27.1°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 32.3°
4 BF
17%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
30.3° 28.8°
1 BF
52%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
31.1° 28.6°
3 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
EUROKINISSI

Υπό τον απόλυτο έλεγχο Μητσοτάκη η νέα κυβέρνηση

Το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης φέρεται να απηχεί την επιδίωξη τού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεδιπλώσει στην ολότητά του το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει κατά νου – κομμάτια του οποίου έχει κατά καιρούς ανακοινώσει κι ο ίδιος. 

Πρόκειται για το πρόγραμμα που άφησε στη μέση λόγω εμποδίων ή προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία (π.χ. πανδημία) ή δεν κατάφερε να το προχωρήσει λόγω έλλειψης επαρκούς χρόνου. Ωστόσο, τώρα πια έχει τη δυνατότητα να το δρομολογήσει απρόσκοπτα, καθώς πλέον είναι πιο «απελευθερωμένος» εξαιτίας και των διαφορετικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στη νέα Βουλή, στην οποία αναμένονται λιγότερες «αντιστάσεις», εξαιτίας του κατακερματισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Κοινοβούλιο καθίσταται δύσκολη ακόμα και η κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μιας και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50) για μια τέτοια ενέργεια –ούτε καν η αξιωματική αντιπολίτευση– και συνεπώς απαιτείται συνεργασία πολιτικών δυνάμεων. 

Επιτελική ενίσχυση

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενισχύει περαιτέρω το επιτελικό κράτος, βάζοντας σε νευραλγικά πόστα, ανθρώπους τής εμπιστοσύνης του, ώστε να τους ελέγχει απόλυτα ο ίδιος.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καταρχάς, τοποθετεί τρεις υπουργούς Επικρατείας, με πρώτο και καλύτερο τον ακροδεξιό και στενότατο συνεργάτη του Μάκη Βορίδη: πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε περιγράψει με απόλυτη κυνικότητα, ήδη από το καλοκαίρι του 2018, έναν από τους βασικούς στόχους της Ν.Δ., λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς, για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Υπερ-υπουργείο για τον έλεγχο του χρήματος

Προχωρώντας σε μια σημαντική δομική αλλαγή, ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα οικονομικό υπερ-υπουργείο (το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), το οποίο θα διαχειρίζεται «όλο το χρήμα», καθώς εκεί θα μεταφερθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) «για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. 

Σε αυτό το οικονομικό υπερ-υπουργείο τοποθετεί επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη: ένα από τα πιο νεοφιλελεύθερα στελέχη που διαθέτει η Ν.Δ. Μια επιλογή, που αποτυπώνει χαρακτηριστικά την κατεύθυνση για το πώς θα μοιραστεί το χρήμα και τι ακριβώς παρεμβάσεις θα γίνουν (με τις ενδείξεις να συγκλίνουν προς την εξυπηρέτηση των μεγάλου κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων, των αγορών κτλ). 

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Παράλληλα, με αυτή τη δομική αλλαγή υποβαθμίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς συρρικνώνεται το αντικείμενό του. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στο ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών) έχει ανατεθεί επιτελικός ρόλος σχετικά με την ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Υγεία, παιδεία και εξωτερική πολιτική

Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο πρωθυπουργός τοποθετεί επικεφαλής (και ουσιαστικά απέναντι στους εργαζομένους) τον επίσης ακροδεξιό Άδωνη Γεωργιάδη, φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του: ο Κωστής Χατζηδάκης «έστρωσε το έδαφος» στα εργασιακά και πλέον έρχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης για «να ολοκληρώσει τη δουλειά».

Ανάλογη γεύση και στο Υπουργείο Υγείας: υπουργός ορίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την «καταστολή». Η επιλογή αυτή αποτελεί μάλλον μια «ένδειξη πυγμής» απέναντι στους εργαζομένους στο σύστημα Υγείας, στη σκιά των αλλαγών (υπέρ των ιδιωτών) που ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. την τρέχουσα τετραετία.

ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ / EUROKINISSI

Όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγει να «απελευθερώσει» τον Νίκο Δένδια –έναν πολιτικό που έχει αποδείξει ότι δεν είναι χειραγωγήσιμος– και να τοποθετήσει εξωκοινοβουλευτικούς που δεν έχουν πολιτικές δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέτει επικεφαλής τον στενό του συνεργάτη (και άνθρωπο για τις «ειδικές αποστολές») Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κίνηση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι φανερώνει την πρόθεση Μητσοτάκη να έχει ο ίδιος τον απόλυτο έλεγχο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σηματοδοτεί ενδεχομένως και μια επιδίωξη του πρωθυπουργού να διαφοροποιήσει την εθνική γραμμή στο βασικότερο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από τις σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σχήμα –που είναι ένα από τα πιο πολυπληθή στα χρόνια της μεταπολίτευσης, με 62 πρόσωπα– φαίνεται πως φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τα νεοφιλελεύθερα σχέδια του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κι όχι τόσο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπό τον απόλυτο έλεγχο Μητσοτάκη η νέα κυβέρνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας