Μπροστά στον γενικό πανικό που προκάλεσαν τα απανωτά αυτογκολ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η γενικευμένη κατακραυγή από τους πολίτες στις προσβλητικές δηλώσεις του για τα Τέμπη, το γαλάζιο στρατόπεδο και το σύστημα Μαξίμου βάζουν μπρος όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς προπαγάνδας.
Μετά το φιάσκο περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η Νέα Δημοκρατία πιάνεται τώρα από μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Mega και επιχειρεί να του χρεώσει ότι προσπαθεί να προσεταιριστεί τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, και η παράταξη που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποκλειστούν όσο περισσότερα ακροδεξιά κόμματα από την εκλογική διαδικασία προσπαθούν, τώρα, να φορτώσουν ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ το φλερτ με τα συντηρητικά ακροατήρια, σε μια αναβίωση της θεωρίας των δύο άκρων (που ποτέ δεν έβγαλαν από την ατζέντα).
Με αυτόν τον σκοπό εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και, μάλιστα, δε δίστασε να μιλήσει και για τη Μάγδα και τον Παύλο Φύσσα, πουλώντας όψιμο αντιφασισμό.
Ειδικότερα, ο Άκης Σκέρτσος αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αδίστακτο πολιτικό και ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αποκάλυψε ότι προσβλέπει ακόμη και στις ψήφους Κασιδιάρη» για να συμπληρώσει ότι «είναι εκεί όπου τα άκρα συναντιούνται». Προχώρησε δε την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα διαβάζοντας απόσπασμα από τη δήλωση Τσίπρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας για να διερωτηθεί «τι θα γινόταν εάν έκανε ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη δήλωση;».
Συνέχισε, τέλος, λέγοντας «αναρωτιέμαι εάν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη μάνα του Παύλου Φύσσα και να πει ξανά τα ίδια λόγια».
Η παραποιημένη δήλωση που διάβασε ο Άκης Σκέρτσος
Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης .Δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι.
Τι πραγματικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πριν σας αφήσουμε, θέλω να πάω λίγο στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς, θα πω εγώ, στις κάλπες που έρχονται, δεν θα δούμε το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί Κασιδιάρη. Αυτή ήταν μια πολύ καλή στιγμή του ελληνικού δημοκρατικού τόξου, από την οποία όμως ήσασταν απόντες. Δεν ψηφίσατε την τροπολογία με τα προβλήματα που είχε, με τον χρόνο στον οποίο κατατέθηκε, με ό,τι ζήτημα είχε τέλος πάντων και κριτική ασκήθηκε μπόλικη, δεν ήσασταν εκεί και δεν καταθέσατε και υπόμνημα. Και θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, αν θέλετε τις ψήφους των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιοι να μας παρακολουθούν. Τι τους λέτε, «ψηφίστε με», «μη με ψηφίζετε»;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν ήμασταν απόντες. Διότι όλο αυτό απεδείχθη ότι δεν έγινε για τον κ. Κασιδιάρη, έγινε για τη Δεξιά πολυκατοικία. Διότι ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές, με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε. Τι λέγαμε εμείς; Στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη, η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους Συνδυασμούς τους οριστικά καταδικασμένους για το 187Α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν θα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές. Τελεία, παράγραφος.
Αντί γι' αυτό, υπήρξε, όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν αν το κόμμα του Πρετεντέρη είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή το κόμμα της Τζίμα δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό δεν το καταλάβαμε όταν έγινε, και δεν το ψηφίσαμε για λόγους αρχής, αν θέλετε. Διότι μπορεί αύριο να έρθει μια άλλη σύνθεση και να πει όχι για τον Κασιδιάρη, για το ΚΚΕ ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Μετά, καταλάβαμε γιατί έγινε. Και καταλάβαμε από τις καταγγελίες Τζανερίκου, που ήταν επικεφαλής του Τμήματος αυτού. Καταλάβαμε από τις καταγγελίες που έλεγε ότι εξωδίκως ο κ. Γεραπετρίτης τον φώναξε σ’ ένα καφέ έξω από το Μαξίμου, προκειμένου να του ζητήσει να διευθετήσει τα ζητήματα και θα του έδινε θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, πράγματα πρωτοφανή. Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης μ’ έναν τόσο φθηνό τρόπο...
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι χειραγώγηση, είναι εφαρμογή του νόμου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιο; Το να λες στον επικεφαλής «κάνε αυτό που θέλω»;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, του είπε να εφαρμόσει τον νόμο, αν κατάλαβα καλά. Αυτό του είπε. Αν δεν θέλει να τον εφαρμόσει, είναι δικό του θέμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας θυμίζω ότι την εποχή που ήμουν εγώ πρωθυπουργός, και ορθώς, γιατί έτσι πρέπει να είναι η δημοσιογραφία, μου είχατε ασκήσει, όχι σ’ εμένα προσωπικά, στην κυβέρνηση, οξύτατη κριτική διότι όχι εξωδίκως σε κάποιο καφέ αλλά επισήμως, είχε πάει ο κ. Τζανακόπουλος, που ήταν τότε υπουργός Επικρατείας, να ρωτήσει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, τι έχουμε. Και ασκήσατε κριτική. Και καλά κάνατε, γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία. Και τώρα έχουμε τον υπουργό Επικρατείας να παίρνει τον δικαστή σε καφετέριες και να καταγγέλλει ο δικαστής ότι «μου πρότειναν και ανταλλάγματα» και να μου λέτε ότι του πρότεινε να εφαρμόσει τον νόμο; Γιατί ανταλλάγματα για την εφαρμογή του νόμου; Για ποιο λόγο ανταλλάγματα;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν έγινε αυτό, είναι απαράδεκτη μεθόδευση, μέθοδος, να το πω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ, ΑΝ είπα. Διότι έχουμε πέσει από τα σύννεφα τόσες φορές. Σας λέω λοιπόν πάρα πολύ καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά -γιατί δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αυτή τη στάση, δεν ήταν απούσα ή Αριστερά και τα κόμματα της Αριστεράς. Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά.
Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός. Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους.
Η ερώτηση δημοσιογράφου που τον έφερε σε αμηχανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατάπιε τη γλώσσα του σε επόμενη ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία του διευκρίνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως είναι απέναντι στους εγκληματίες και τον ρώτησε «επί της ουσίας που διαφωνείτε με αυτό; Φαντάζομαι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει απέναντι τους πολίτες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Δεν θέλουμε δηλαδή εμείς, εσείς, όλοι να επιστρέψουν αυτοί οι ψηφοφόροι στο δημοκρατικό τόξο;».
Το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ο κ. Σκέρτσος ήταν «δε βάζουμε κανένα πολίτη απέναντι, ωστόσο αυτό που βλέπω εγώ είναι η απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ εκεί όπου απέτυχε η συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς να αλιεύσει ψήφους στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου».
Και κάλυψη σε Σαμαρά μέσω αφωνίας
Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βρήκε παρά ελάχιστες λέξεις για να σχολιάσει τις ακραίες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, καλύπτοντας ουσιαστικά τη ρητορική του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας