• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί 8 χρόνια παίρνει επίδομα ενεργού αγρότη με αίτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 • A-
 • A+

Θα μπορούσε να είχε παραχωρήσει τα «ιστορικά του δικαιώματα» ως... αγρότης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως επέλεξε για 8 συνεχόμενα χρόνια (2014-2021) να απολαμβάνει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις εισπράττοντας συνολικά 29.849 ευρώ. Το θέμα είχε εν μέρει αποκαλυφθεί το περασμένο καλοκαίρι από το Documento, που εστίαζε στις απολαβές του Κ. Μητσοτάκη την τελευταία διετία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά πως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο πρωθυπουργός λόγω των «ιστορικών του δικαιωμάτων» στις εκτάσεις, τα οποία υποτίθεται ότι δεν μπορούσε να σταματήσει. Σύμφωνα όμως με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021 (τελευταία χρονιά κατά την οποία είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έλαβε αγροτικές ενισχύσεις) για να καταβληθεί μια επιδότηση πρέπει να κατατεθεί διαδικτυακά η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, ενώ ως δικαιούχος ορίζεται «ο/η γεωργός» με την προϋπόθεση να «είναι ενεργός γεωργός» βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οπως προέκυψε -μεταξύ άλλων- από τη νέα, πανευρωπαϊκή έρευνα (#FarmSubsidies), στην οποία συνεργάστηκαν 11 δημοσιογραφικοί οργανισμοί μεταξύ των οποίων και οι Reporters United (RU) για τις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός απολαμβάνει το επίδομα ενεργού αγρότη τουλάχιστον από το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση της βάσης δεδομένων και των στοιχείων που προέρχονται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει εισπράξει συνολικά 29.849,03 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Οπως αναφέρουν οι RU, «στην ίδια εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται επί λέξει ότι “κάθε δικαίωμα ενίσχυσης το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε για περίοδο δυο συνεχόμενων ετών, προστίθεται στο εθνικό απόθεμα”. Δηλαδή ο εχθρός των επιδομάτων Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε κάλλιστα να μη ζητήσει επιδότηση για δυο έτη και το ιστορικό του δικαίωμα να καταλήξει στο εθνικό απόθεμα, δηλαδή σε κάποιον άλλον πολίτη ο οποίος πράγματι θα είναι γεωργός και θα βιοπορίζεται από τη γεωργία». Δεν το έκανε. Σημειώνεται πως ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος, που μιλά τώρα για τα ιστορικά δικαιώματα του πρωθυπουργού, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από λιγότερο από ένα χρόνο τα κατάγγελλε και υποσχόταν ότι θα τα καταργήσει.

Κυνική ήταν η απάντηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος δήλωσε (Reporters United) ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν κάνει κάτι εκτός πλαισίου. Ο,τι ισχύει για κάθε κάτοχο γης, ισχύει και για εκείνον». Συνολικά 14.040.415 πληρωμές προς 882.251 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το 2014 ώς το 2021 ενώ μοιράστηκαν 21,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, οκτώ από τους δέκα μεγαλύτερους αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων αποτελούν φορείς του Δημοσίου που δεν σχετίζονται πρωτογενώς με την αγροτική οικονομία. Ανάμεσα στους επιδοτούμενους που εισέπραξαν τα μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), που από το 2016 μέχρι το 2018 έχει εισπράξει 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική «επίθεση» από Τανάγρα
Aκόμα και την τελετή παράδοσης των έργων Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI - Security of Supply and Ιnformation) και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην Πολεμική Αεροπορία στις εγκαταστάσεις της...
Προεκλογική «επίθεση» από Τανάγρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καλύτεροι μισθοί και δουλειές» την... επόμενη τετραετία 
Tα «αισιόδοξα νέα» του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι υποσχέσεις στο δρόμο προς την κάλπη. Αύριο η προεκλογική συνέντευξη-διαφήμιση της κυβέρνησης.
«Καλύτεροι μισθοί και δουλειές» την... επόμενη τετραετία 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψαρεύει ψήφους από παντού και ψεύδεται για το νόμο-συγκάλυψη των υποκλοπών
Υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό με το βλέμμα σε όλη την εκλογική δεξαμενή. Ισχυρίστηκε ότι διόρθωσε το θεσμικό πλαίσιο για τις υποκλοπές
Ψαρεύει ψήφους από παντού και ψεύδεται για το νόμο-συγκάλυψη των υποκλοπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποψήφιος στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης - Πήρε θέση για την ΑΔΑΕ
Συμβολικοί και ουσιαστικοί οι λόγοι, κατά τον πρωθυπουργό, για την επιλογή της ακριτικής περιφέρειας ως μία από τις τρεις έδρες της υποψηφιότητάς του ● Είδηση βόμβα έβγαλε η ερώτηση της «Εφ.Συν.»
Υποψήφιος στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης - Πήρε θέση για την ΑΔΑΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας