• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.9°C / -0.7°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  65%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο για συγκάλυψη του Κυριάκος-Gate

 • A-
 • A+
Στο σκοτάδι παραμένουν οι άρσεις απορρήτου με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ● Πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου στην ΕΥΠ ● Απροκάλυπτη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων ● Τι κρύβεται πίσω από τις «καινοτομίες» που διαφημίζει το Μαξίμου.

Στη χθεσινή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) για τα υποτιθέμενα κενά στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ περιλαμβάνει τα «καινοτόμα» νομοθετικά μέτρα που άρον άρον κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να κατευνάσει τις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αντιδράσεις για το «Κυριάκος-Gate». Δυστυχώς ο κ. Οικονόμου αποφεύγει να απαντήσει γιατί χρειάζονται επί κυβέρνησης Μητσοτάκη 15.000 νέες «επισυνδέσεις» πολιτών τον χρόνο με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και γιατί δεν θα μάθουμε τον λόγο που οι Ανδρουλάκης, Κουκάκης και τόσοι άλλοι αποτέλεσαν εθνικό κίνδυνο.

Τα επιχειρήματα περί αναγκαστικής τριετίας –για λόγους ασφαλείας– μέχρι ο δύσμοιρος «επισυνδεδεμένος» πολίτης να μάθει το γιατί παρακολουθήθηκε αλλά και η τυπική έγκριση που θα δίνεται στο εξής από τον πρόεδρο της Βουλής για παρακολούθηση ακόμα και του ΠτΔ είναι αντίθετα με το Σύνταγμα, ενώ στις διατάξεις θεσμοθετούνται μεγαλύτερα στεγανά και πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πρέπει όμως εδώ να τονίσουμε ότι δικαιολογημένα η κυβέρνηση διαφημίζει μέσω των δορυφόρων της ως καινοτόμο το νομοσχέδιο (Γεραπετρίτη - Τσιάρα) για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοσαφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», διότι πράγματι είναι η πρώτη φορά μετά τη χούντα που θεσμοθετείται τόσο απροκάλυπτα η παραβίαση Συντάγματος και νόμων για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ηδη οι πλέον κραυγαλέες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν διεξοδικά καταγραφεί και κατακριθεί σε εκτενή δημοσιεύματα και στις αντιδράσεις των υπό παρακολούθηση «εσωτερικών εχθρών», συνταγματολόγων, κομμάτων κ.λπ. παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με non paper «καλών προθέσεων».

Ανεξέλεγκτη η ΕΥΠ

 Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που στο εξής γίνεται κακούργημα η χρήση παρανόμου λογισμικού από ιδιώτη, αλλά αφήνει φυσικά εντελώς ανεξέλεγκτο το πεδίο για την ΕΥΠ Μητσοτάκη, διευρύνοντας χωρίς όρια όχι μόνο τις παρακολουθήσεις με το πρόσχημα της εθνικής ασφαλείας αλλά και εκείνες που αφορούν τη διακρίβωση ποινικού εγκλήματος. Με δύο λόγια, ο κάθε πολίτης θα μπορεί στο εξής να εμπίπτει σε μία από τις δύο κατηγορίες ως ύποπτος χωρίς να το πληροφορείται παρά μόνο έπειτα από τρία χρόνια και αφού έχει ήδη καταστραφεί το υλικό της παρακολούθησής του. Ισχυρίζεται ότι ορίζει την έννοια «εθνική ασφάλεια», όμως ο αόριστος ορισμός που δίνεται δεν αφορά π.χ. την προέλευση κινδύνου από ξένη χώρα ή από μυστικές υπηρεσίες κ.λπ., αλλά αντίθετα συγχωνεύεται επικίνδυνα ο όρος «εθνική ασφάλεια» με τον όρο «δημόσια ασφάλεια», με ό,τι ασφαλώς μπορεί να σημαίνει αυτό επί επιτελικού κράτους παραβίασης των δικαιωμάτων και καταστολής.

 Διαφημίζει την επαναφορά και δεύτερου εισαγγελέα, όμως διατηρείται η ανάθεση αρμοδιότητας κρίσης στα αιτήματα της άρσης απορρήτου σε αποσπασμένο στην ΕΥΠ εισαγγελέα, παρά το ότι η αρμόδια εισαγγελέας κ. Βλάχου, που φέρεται να έχει υπογράψει χιλιάδες εντολές άρσης απορρήτου με μόνη την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, ελέγχεται πειθαρχικά. Είναι δεδομένο ότι το όργανο αυτό θα πρέπει να είναι πολυπρόσωπο και μάλιστα με συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και φυσικά να υπάρχει έστω ένα ανώτατο πλαφόν αριθμού εντολών άρσης απορρήτου. Η δε τριμελής επιτροπή που θα αποφασίζει τις άρσεις απορρήτου με μέλη τον πρόεδρο της «άοπλης» πλέον ΑΔΑΕ και τους δυο (εισαγγελέα και διοικητή ΕΥΠ) που αποφάσισαν την παρακολούθηση χωρίς καν καταγραφή της μειοψηφίας πιστοποιεί τις κυβερνητικές προθέσεις.

 Διαφημίζει το ότι η χρήση κακόβουλου λογισμικού γίνεται κακούργημα, αλλά παράλληλα νομιμοποιείται στο εξής η προμήθεια κακόβουλων λογισμικών από την ΕΥΠ Μητσοτάκη χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο για τη χρήση τους (όπως λ.χ. συμβαίνει σε κάποιες χώρες σε εξαιρετικά αυστηρά πλαίσια και με πληθώρα κριτηρίων). Σήμερα υπάρχουν δράστες που έχουν παραβιάσει όλη τη νομοθεσία για το απόρρητο και δεν μπορεί –με ευθύνη του πρωθυπουργού– να τους βρουν οι κρατικές υπηρεσίες για να τους επιβάλουν έστω την πλημμεληματική ποινή.

 Διαφημίζει ως «τυποποίηση» την καταστροφή αρχείων παρακολούθησης έξι μήνες μετά την άρση του απορρήτου, προφανώς για να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η καταστροφή του περιεχομένου παρακολούθησης Ανδρουλάκη, αλλά φυσικά παραμένει σε ισχύ η κατάπτυστη διάταξη 87 για τη μη δυνατότητα να ενημερώνονται αυτοί των οποίων αίρεται το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφαλείας. Θα μπορεί στο εξής να... ενημερωθεί έπειτα από τρία χρόνια και αφού έχει καταστραφεί το περιεχόμενο των συνομιλιών του που έχουν υποκλαπεί, ενώ θα παραμένει ως «παρηγοριά» επί 10 χρόνια στην ΕΥΠ και όχι στην ΑΔΑΕ ο φάκελος με τα στοιχεία που οδήγησαν στην άρση.

 Διαφημίζει, τέλος, την απαιτούμενη τυπική έγκριση του προέδρου της Βουλής ακόμα και σε άρση απορρήτου του/της ΠτΔ και βουλευτών όταν κατά κανόνα ο πρόεδρος της Βουλής προέρχεται από το κόμμα του πρωθυπουργού. Θα είχε ενδιαφέρον εδώ να υπάρξει και μια τοποθέτηση από την ανώτατη δικαστικό και σημερινή ΠτΔ. Ειδικά για το πώς ένας πρόεδρος Βουλής εκλεγμένος με (απαιτούμενη) πλειοψηφία 151 βουλευτών θα αποφασίζει άρση απορρήτου όταν για την εκλογή ΠτΔ ή –πολύ περισσότερο– για τη βαριά κατηγορία υποψίας εθνικής προδοσίας απαιτείται ειδική αυξημένη πλειοψηφία (2/3).

Οι υποτιθέμενοι στόχοι του νομοσχεδίου ισχύουν μόνο στα non paper του Μαξίμου, ενώ προκαλούν γέλια οι ισχυρισμοί περί γρήγορων αντανακλαστικών, θεραπεία δυσλειτουργιών, περιορισμό ευχέρειας στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σύγχρονο και συνεκτικό πλαίσιο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Δήλωση Κατρούγκαλου

Μιλήσαμε με τον συνταγματολόγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, παρατηρώντας ότι με την ευκαιρία αυτή θεσμοποιούνται τώρα νέα στεγανά για την ΕΥΠ και εισάγονται διατάξεις με τις οποίες εξαφανίζονται τα ίχνη των παρακολουθήσεων. «Το νομοσχέδιο είναι επίσης κατάφωρα αντισυνταγματικό γιατί περιορίζει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η από το Σύνταγμα αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου. Κανείς δεν θα μάθει δηλαδή μέχρι τις εκλογές για ποιο λόγο παρακολουθήθηκαν οι Ανδρουλάκης, Κουκάκης και όσα άλλα θύματα από το Predator εναλλάξ με την παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για το δίκτυο των υποκλοπών ψάχνουν την... πηγή των διαρροών
Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου να ασχοληθεί με την «πηγή» των διαρροών.
Αντί για το δίκτυο των υποκλοπών ψάχνουν την... πηγή των διαρροών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν ξεμπέρδεψε με τις υποκλοπές
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να απέφυγε να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, ωστόσο το θέμα παραμένει διάπλατα ανοιχτό.
Δεν ξεμπέρδεψε με τις υποκλοπές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης
Με την επόμενη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, κλιμακώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεύτερη κοινή εμφάνιση για Μητσοτάκη και Χατζηδάκη μετά τις αποκαλύψεις
Ο υπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», με τον πρωθυπουργό να δίνει ξανά το «παρών»...
Δεύτερη κοινή εμφάνιση για Μητσοτάκη και Χατζηδάκη μετά τις αποκαλύψεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδού τα πειστήρια για τις υποκλοπές
Ο κωδικός που είχε δοθεί για τον παρακολουθούμενο ήταν ο 5046c, όπου το c αντιστοιχεί στο πρώτο γράμμα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία ήταν καταχωρισμένο το τηλέφωνο του κ. Χατζηδάκη.
Ιδού τα πειστήρια για τις υποκλοπές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν πιστεύω...» λέει ο Χατζηδάκης για πιθανή εμπλοκή Μητσοτάκη
Στελέχη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με εικασίες, αοριστολογίες και ευχολόγια τις συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών – ακόμα κι όταν οι αποκαλύψεις αφορούν τους... ίδιους.
«Δεν πιστεύω...» λέει ο Χατζηδάκης για πιθανή εμπλοκή Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας