• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.9°C / -0.7°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  5 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους παρακολουθούσαν και ο Μητσοτάκης τα γνώριζε όλα

 • A-
 • A+
Βατερλό για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata για την «Εφ.Συν.» με αντικείμενο τις υποκλοπές.

Κόλαφος για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι τα ευρήματα της έρευνας πολιτικής επικαιρότητας της Prorata με αντικείμενο τις υποκλοπές που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Σε συντριπτικά ποσοστά οι πολίτες απαντούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις, ενώ το ίδιο πιστεύουν και για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση παρακολουθούσε μια ευρεία λίστα προσώπων, από υπουργούς μέχρι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης ανά ηλικιακή ομάδα και κομματική προτίμηση. Σε αυτά, το 53% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για ορισμένες μόνο από τις υποκλοπές, ενώ αντίστοιχη άποψη εκφράζουν, σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από 80% και πάνω, οι ηλικίες από 17 ως 34 ετών.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης διάφορων αξιωματούχων και άλλων παραγόντων, θεωρεί το 69% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά απαντά το 25%. Από αυτούς, καταφατικά τοποθετείται το 98% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και 78% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 27% για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πλήρη γνώση για όλες ή τις περισσότερες από τις υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν υποστηρίζει το 80% (από το 69% του δείγματος του παραπάνω ερωτήματος) και το 53% όσων εκφράζουν προτίμηση στη Ν.Δ. υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε μόνο για ορισμένες περιπτώσεις. To 96% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 73% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήξερε τα πάντα.

Διχασμένες είναι πάντως οι απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς το 50% συμφωνεί με την άποψη (ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό συμφωνίας 94%, ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 52%, ψηφοφόροι Ν.Δ. 3%) και το 45% διαφωνεί (4% - 44% - 97%).

Predator

Σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, υπέρ της θεσμοθέτησης της καθολικής απαγόρευσης της εμπορίας του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα τάσσεται το 87% των πολιτών (88% συμφωνία για ψηφοφόρους της Ν.Δ., 92% για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 94% για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ).

Να αντικατασταθεί ο νυν διοικητής της ΕΥΠ με πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής λέει το 71% (ηλικίες 35-44, ποσοστό 71% και ηλικίες 17-34, ποσοστό 82%), ενώ τέλος την αντικατάσταση της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ επιθυμεί το 65% (θετικοί σε ποσοστό 95% όσοι αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά, 81% οι κεντροαριστεροί, 66% οι κεντρώοι, 45% οι κεντροδεξιοί και 34% οι δεξιοί).


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών» ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Πανελλαδικό δείγμα γενικού πληθυσμού με χρήση ποσοστώσεων σε φύλο, ηλικία και πολιτικά χαρακτηριστικά ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 862 άτομα ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 8-9 Νοεμβρίου 2022 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΡΙΣΗΣ: Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 3,3%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης
Με την επόμενη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, κλιμακώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδού τα πειστήρια για τις υποκλοπές
Ο κωδικός που είχε δοθεί για τον παρακολουθούμενο ήταν ο 5046c, όπου το c αντιστοιχεί στο πρώτο γράμμα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία ήταν καταχωρισμένο το τηλέφωνο του κ. Χατζηδάκη.
Ιδού τα πειστήρια για τις υποκλοπές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν πιστεύω...» λέει ο Χατζηδάκης για πιθανή εμπλοκή Μητσοτάκη
Στελέχη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με εικασίες, αοριστολογίες και ευχολόγια τις συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών – ακόμα κι όταν οι αποκαλύψεις αφορούν τους... ίδιους.
«Δεν πιστεύω...» λέει ο Χατζηδάκης για πιθανή εμπλοκή Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Documento: Στοιχεία ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε για μήνες τον Χατζηδάκη
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας ήταν επί σειρά μηνών στόχος #5046c της επιχείρησης μαζικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, χαρακτηριζόμενος ως δυνητικός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Documento: Στοιχεία ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε για μήνες τον Χατζηδάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο καναβάτσο «βλέπει» η El Pais τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών
Τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις διαρκείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών υπογραμμίζει με δημοσίευμα της η El Pais με αφορμή την άτακτη φυγή του από την Ολομέλεια.
Στο καναβάτσο «βλέπει» η El Pais τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το «Κυριάκος Gate» και το ανεξέλεγκτο της ΕΥΠ
Πέραν της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε πολλούς χώρους, ενώ θεωρείται βέβαιο αν ψηφιστεί πως θα ακολουθήσουν πολλές περιπέτειες και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Το «Κυριάκος Gate» και το ανεξέλεγκτο της ΕΥΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας