• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  92%

Η PEGA «έδειξε» τον ανιψιό του πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες

 • A-
 • A+
Να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν τις εκλογές ζήτησε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου απευθύνοντας έκκληση στις ελληνικές αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες για την υπόθεση πληροφορίες, επικρίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι δεν ήρθη το «απόρρητο» και ότι η επιτροπή της Βουλής δεν κατέληξε σε ένα πόρισμα

Ηχηρό χαστούκι για το Μαξίμου από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο όπως προκύπτει θα έχει και συνέχεια παρά την θρασύτατη απόπειρα συγκάλυψής του. 

Ξεκάθαρη ήταν η εισηγήτρια της επιτροπής, Σοφί ιν'τ Φελτ, που ξεμπρόστιασε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων και σε κάθε περίπτωση ο κ. Δημητριάδης και οι συνεργοί του». 

Η ευρωβουλεύτρια είπε χαρακτηριστικά πως μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται την εμπλοκή της, ωστόσο δεν υπάρχουν «χίλια» σενάρια αλλά δύο: είτε οι παρακολουθήσεις έγιναν από την πλευρά της Intellexa είτε με εμπλοκή κυβερνητικών κύκλων.

«Η χρήση spyware είναι ποινικό αδίκημα που δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι αρχές θα ερευνούσαν διεξοδικά τη χρήση τέτοιων εργαλείων στο έδαφός τους. Μια τέτοια έρευνα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να θέλει να διαλευκανθεί το σκάνδαλο για να φύγει κάθε σκιά, πως η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να άρει το «απόρρητο» προκειμένου να δοθούν οι ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, αλλά ούτε αυτό έκανε ούτε διερεύνησε το ζήτημα ως όφειλε. 

«Να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν τις εκλογές»

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει. Οι φάκελοι της ΕΥΠ για Κουκάκη και Ανδρουλάκη έχουν τελείως τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες» είπε η Ολλανδή πολιτικός, ενώ νωρίτερα ανέφερε το εξής: «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας».

«Για να δούμε ποιος το χρησιμοποίησε πρέπει να δούμε τους στόχους. Ποιος διάλεξε και γιατί τους στόχους. Παρακολουθήθηκαν οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου, Μαλιχούδης και ο ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τότε ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε πει ρητά πως δεν θα συνεργαστεί με τον Κυριακο Μητσοτακη. Στη συνέχεια ειχαμε την αποκάλυψη της παρακολούθησης του πρώην υπουργού Χρήστου Σπιρτζη που βρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να παραφράσω τον τίτλο μιας ταινίας, κοιταζοντας τους στόχους εδώ βλέπουμε "Τέσσερις απειλές και μια ευκαιρία" για την κυβερνητική παράταξη» είπε.

Και τόνισε πως το θέμα πρέπει να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές, γιατί οι εθνικές εκλογές είναι και ευρωπαϊκές εκλογές. «Από τα αποτελέσματά τους εξαρτάται ποιοί θα καθήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι 100% δίκαιες και έντιμες και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να έχει όλα τα μέσα να διερευνήσει τις όποιες αμφιβολίες» είπε.

Η Σοφί ιν'τ Φελτ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στους δημοσιογράφους, που εργάστηκαν ακούραστα για χάρη της ιδιωτικότητας αλλά και της Δημοκρατίας παρότι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

«Αποκαλύφθηκαν μόνο λίγα γεγονότα, δεν κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι»

Η αντιπροσωπεία φεύγει, λοιπόν, με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε όταν ήρθε, όπως ειπώθηκε, γιατί δεν συνάντησε τη συνεργασία που προσδοκούσε, ενώ εξεπλάγη από το γεγονός ότι η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά πορίσματα κι όχι σε ένα. 

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν» είπε ο πρόεδρος της PEGA, Γερούν Λέναερς, στη δική του τοποθέτηση.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι «λίγα μόνο γεγονότα αποκαλύφθηκαν» και ότι δεν «κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες» στην επιτροπή της ελληνικής Βουλής. «Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων» σημείωσε.

Ο Λέναερς ανέφερε πως «παρόλο που δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών, όπως στην Πολωνία ή όπως αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια».

Τέλος, τόνισε ότι οποιεσδήποτε καταγγελίες για καταχρηστική επιτήρηση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Χαίρομαι που σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ» για να προσθέσει ότι περιμένει να δει τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών.

Προσβλητική η στάση της Ελίζας Βόζεμπεργκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ πραγματοποίησε τοποθέτηση με την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει πλήρως τον ρόλο της Επιτροπής και να περάσει τη γραμμή της κυβέρνησης, καθώς, αναφερόμενη στην πρόεδρο της PEGA, Σόφι ιν'τ Βελντ είπε ότι... εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενόχληση των μελών της Επιτροπής ήταν εξαιρετικά έντονη, ενώ λίγη ώρα αργότερα ήρθε η πληρωμένη απάντηση: το μέλος της επιτροπής, Σάσκια Μπρικμόντ, ανέβασε στο Twitter την επίσημη δήλωση της PEGA για να διαβεβαιώσει ότι αυτή συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής. Χαρακτήρισε, μάλιστα, προσβλητική απέναντι στην συλλογική δουλειά που έχει γίνει την παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, χωρίς να την κατονομάζει, απλά αναφέροντας ότι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

H ανακοίνωση της Επιτροπής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελέτη - «κόλαφος» για τις υποκλοπές: Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το predator
Σμπαράλια κάνει υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου την «γραμμή άμυνα» της κυβέρνησης καθώς τονίζει πως η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το Predator για να παρακολουθεί πολίτες
Μελέτη - «κόλαφος» για τις υποκλοπές: Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το predator
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άκρα του τάφου σιωπή για τα περί παρακολούθησης της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων
Βαρύτατο «χτύπημα» για την κυβέρνηση απ' τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Προβληματίζει το «ουδέν σχόλιο» από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ
Άκρα του τάφου σιωπή για τα περί παρακολούθησης της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τον Βαξεβάνη περίμενε να ενημερωθεί για την παράκολούθησή του ο Γιάννης Οικονόμου
Έσπευσε να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα και επανέλαβε τις copy-το paste δικαιολογίες αναπαράγοντας ξανά το αποκαλυπτικά αντιφατικό αφήγημα της κυβέρνησης
Από τον Βαξεβάνη περίμενε να ενημερωθεί για την παράκολούθησή του ο Γιάννης Οικονόμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικός παραλογισμός μπροστά στο απόλυτο ρεζιλίκι
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προεξόφλησε πως νέα στοιχεία δεν υπάρχουν και έφτασε να δηλώσει πως πρόκειται για ψέματα με σκοπό να... στηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα δικαιολογεί ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Κυβερνητικός παραλογισμός μπροστά στο απόλυτο ρεζιλίκι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα αποκάλυψη για παρακολούθηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της εισαγγελέα της ΕΥΠ
Σύμφωνα με το Documento, Καραμαλάκης - Βλάχου είναι στη νέα λίστα με τις παρακολουθήσεις με τον Κ. Βαξεβάνη να αφήνει αιχμές για πιθανό εκβιασμό τους
Νέα αποκάλυψη για παρακολούθηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της εισαγγελέα της ΕΥΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και ο Κ. Τζαβάρας αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές
«Έχει καθυστερήσει η Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τζαβάρας κι επεσήμανε πως «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» και πως «ο δημοσιογράφος έχει την...
Και ο Κ. Τζαβάρας αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας