Ως «Ελληνα Ορμπαν» υποδέχτηκε χθες στη Γαλλία η Libération τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετέβη στο Παρίσι για να συναντηθεί και να δειπνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τη «θερμή» αυτή υποδοχή τού την επιφύλαξε με ένα δημοσίευμα-καταπέλτη του Fabien Perrier, το οποίο έρχεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο το σφοδρό σφυροκόπημα του διεθνούς Τύπου απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ελλάδα. Η Ακροδεξιά στην κορυφή του “βαθέος κράτους”» και ξεκινάει από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη στοχοποίηση και του Χρήστου Σπίρτζη από το Predator, σημειώνοντας ότι «αυτή η νέα αποκάλυψη σφίγγει τη θηλιά γύρω από τον πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ.».
Συνεχίζει αναλυτικά με την υπόθεση του διορισμού ως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου της Μαριάνθης Παγουτέλη, επισημαίνοντας πως ο διορισμός αυτός «συγκλονίζει» και συμπεριλαμβάνοντας στις πηγές της τη μακρόχρονη έρευνα του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Ψαρρά, ενώ τονίζει ότι η κ. Παγουτέλη «έκανε ανοιχτά αντισημιτικά σχόλια», ότι «θρήνησε σε ένα blog “που ο Χίτλερ δεν εξόντωσε εντελώς τους Εβραίους”», καθώς και ότι «είχε ζητήσει την αθώωση ενός διαβόητου αρνητή του Ολοκαυτώματος, του Κωνσταντίνου Πλεύρη», υπογραμμίζοντας πως «δικηγόρος του ήταν ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, σήμερα υπουργός».
Εκεί η Libération επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης, για να εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ., στηρίχτηκε -επιλέγοντας ως πιστούς του συνεργάτες τους υπερασπιστές αντισημιτικών σχολίων- στα στελέχη «ενός πρώην μικρού ακροδεξιού, ρατσιστικού και αντισημιτικού κόμματος, του ΛΑΟΣ» και εστιάζει στη σημερινή υπουργοποίηση των Αδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Θάνου Πλεύρη.
«Αυταρχικό καθεστώς»
Σημειώνει ακόμα ότι το 2019 ο πρωθυπουργός «έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, κάτι πρωτόγνωρο», καθώς επίσης ότι από εκείνη τη χρονιά «εξερράγη» ο αριθμός των «νόμιμων» (λέξη που βάζει σε εισαγωγικά) επισυνδέσεων της ΕΥΠ και παραθέτει τις υποθέσεις των υποκλοπών Μαλιχούδη, Κουκάκη και Ανδρουλάκη, καθώς επίσης τη διερώτηση του Αυστριακού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Χάνες Χάιντε «αν γίνεται η Ελλάδα ένα αυταρχικό καθεστώς».
Παραθέτει ακόμα τοποθέτηση του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου για «τον βοναπαρτισμό του πρωθυπουργού» και καταλήγει με την εξής δήλωση του Νίκου Σμυρναίου, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης: «Βλέπουμε τώρα ποια ήταν η πραγματική πρόθεση να τεθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού. Αυτές οι υποκλοπές είναι μόνο ένα στάδιο στη διαδικασία της ακροδεξιάς και αυταρχικής μετατόπισης α λα Ορμπαν».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και μετέπειτα δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο. Στο επίκεντρο της, εφ’ όλης της ύλης, ατζέντας οι κυβερνητικές πηγές έθεταν τα ενεργειακά, την αναζήτηση «κοινού βηματισμού Ελλάδας-Γαλλίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα» και τη συζήτηση για τον συντονισμό των δύο πλευρών ενόψει των ευρωπαϊκών συναντήσεων και αποφάσεων του επόμενου διαστήματος, καθώς επίσης το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Για συζήτηση επί των διμερών, των ευρωπαϊκών και όλων των γεωπολιτικών θεμάτων, έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις πριν τη συνάντηση. «Οι δύο χώρες μας συντονίζονται σήμερα και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ενέργεια», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
