• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.4°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 16.9°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.3°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  69%

Κώστας και Θάνος Πλεύρης στη δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μας κυβερνά ο Κώστας Πλεύρης;

 • A-
 • A+
Παρά τις δημόσιες αυτοκριτικές και συγγνώμες των στενών συνεργατών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβραβεύει τον ακραίο αντισημιτισμό και τον εγκαθιστά στην κορυφή της Δικαιοσύνης ● Για τη θέση αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου επιλέχτηκε η Μαριάνθη Παγουτέλη, η δικαστικός που είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του ακροδεξιού Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη δίκη για το επιεικώς απαράδεκτο βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια» ● Εντονη πολιτική αντίδραση στον διορισμό αυτό εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ολγα Κεφαλογιάννη ● Σκληρή ανακοίνωση και από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να διορίσει στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τη Μαριάνθη Παγουτέλη. Η κ. Παγουτέλη είχε ήδη εκλεγεί μέλος του δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη.

Στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναδείξει την κυρία Παγουτέλη στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας αντέδρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με σκληρή ανακοίνωση, με την οποία θύμιζε ότι «η κ. Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Η κ. Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη».

Οι αντιδράσεις

Στη συνέχεια το ΚΙΣΕ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια του ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της ελληνικής πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας». Εντονη πολιτική αντίδραση στον διορισμό αυτό εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η αλήθεια είναι ότι το αθωωτικό σκεπτικό της για το ακραίο αντισημιτικό βιβλίο του Πλεύρη η τότε εφέτης δεν το στήριζε απλώς στη βάση της υπεράσπισης της ελευθερίας έκφρασης, ακόμα και ακραίων απόψεων. Υιοθετούσε πλήρως τις απόψεις του! Η άποψή της ήταν ότι «Δικάζουμε ένα βιβλίο! Δεν με ενδιαφέρει αν απ’ τη μια πλευρά είναι ο ναζισμός ή ο εβραιοσιωνισμός. Και ούτε τασσόμαστε από τη μία ή από την άλλη πλευρά». Η δικαστής έμπαινε στην ουσία για να αποφανθεί πως «είναι προφανές ότι ο συγγραφέας αναφέρεται σε περικοπές από τα ιερά βιβλία Ταλμούδ, τα οποία αναμφισβήτητα περιέχουν μισαλλόδοξες και αντιχριστιανικές διδαχές, κόντρα σε κάθε έννοια ανθρωπισμού και ως εκ τούτου επισημαίνει δικαιολογημένα ότι ο Εβραίος που υιοθετεί αυτές προφανώς στερείται ανθρωπισμού».

Σε άλλα σημεία, η εφέτης έκρινε ότι ο Πλεύρης «αποκαλεί υπάνθρωπο Εβραίο όχι τον Εβραίο γενικά, αλλά τον εγκληματία πολέμου Εβραίο» και ότι «υιοθετεί την άποψη των ναζί, χωρίς σκοπό εξυβρίσεως ή προκλήσεως σε πράξεις βίας, ότι η λευκή φυλή δεν θέλει σημίτες στην Ευρώπη». Μάλιστα, η κ. Παγουτέλη διαβεβαίωνε ότι η φράση «τα υπόλοιπα θα γίνουν όπως πρέπει και ας γίνει οτιδήποτε» του Πλεύρη «δεν σημαίνει ότι προτείνει οπωσδήποτε παράνομα μέτρα και προκαλεί σε πράξεις μίσους και βίας, αλλά ότι ζητά τη λήψη νομίμων μέτρων από την επίσημη πολιτεία». Το χειρότερο είναι ότι η εφέτης επέκρινε και τους μάρτυρες κατηγορίας εβραϊκού θρησκεύματος διότι «με υπεκφεύγουσες εκφράσεις απέφυγαν να δηλώσουν ρητά αν καταδικάζουν ή όχι [το Ταλμούδ]», μετατρέποντας τους κατήγορους σε κατηγορούμενους (πιο αναλυτικά, βλ. Ιός, «Ρατσισμός, έγκλημα και δημοκρατία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 23.11.2008, https://tinyurl.com/2mmzr7fv).

Κεντρικό «εύρημα» της τότε εφέτη και ήδη αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ήταν ότι το βιβλίο δεν αναφέρεται στους «Εβραίους», αλλά στους «Εβραιοσιωνιστές» και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το οποίο δέχτηκε το σκεπτικό της Παγουτέλη. Μόνο που ο όρος «Εβραιοσιωνιστής» δεν υπάρχει. Είναι κατασκεύασμα της αντισημιτικής προπαγάνδας. Και σε όλο το βιβλίο χρησιμοποιείται ως ταυτόσημο με το «Εβραίος».

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση από το ιστολόγιο Marianaonice

Τον Δεκέμβριο του 2010, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ως δικηγόρος βρισκόταν σε δικαστική αντιδικία με τη Μ. Παγουτέλη, κατάγγειλε με αναφορά της στον εισαγγελέα εφετών Πειραιά ότι η εφέτης διατηρούσε προσωπικό ιστολόγιο, «υπό το ψευδώνυμο marianaonice (δηλ. “Μαριάνα στον Πάγο”). Από τον ιστότοπο αυτόν δημοσιεύει συκοφαντικότατα κείμενα εναντίον εμού και του πατέρα μου κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος δεν είναι καν διάδικος στην υπόθεση αυτή και αναφέρεται στην εξέλιξη της αντιδικίας, καταφερόμενη κατά δικαστών και εισαγγελέων που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αναφέροντας λεπτομέρειες του Πειθαρχικού της στον Αρειο Πάγο, βρίζοντας, συκοφαντώντας και λοιδορώντας ενώπιον του αναγνωστικού κοινού εμένα, τον πατέρα μου, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους κ.λπ.».

Οι αναρτήσεις

Η ταυτότητα της διαχειρίστριας του ιστολογίου ήταν δεδομένη, εφόσον όχι μόνο είχε φροντίσει να το κοσμήσει με προσωπική της φωτογραφία, αλλά περιλάμβανε πολλές αναρτήσεις για καθαρά προσωπικές δικαστικές υποθέσεις της. Υπήρχαν βέβαια και πολλές λεπτομέρειες για τη δίκη Πλεύρη, ενώ δεν κρυβόταν και η άποψή της για τους Εβραίους (και όχι τους… «Εβραιοσιωνιστές»): «Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!» (βλ. Δ. Ψαρράς, «Ρατσιστικό παραλήρημα από δικαστίνα-μπλόγκερ», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 5.12.2010, https://tinyurl.com/2fkacs7z).

Μετά το δημοσίευμα υπήρξε υπόμνημα του ΚΙΣΕ στον εισαγγελέα «για ρατσιστικό μπλογκ δικαστή», στο οποίο ζητούνταν «σε βάθος έρευνα». Κλήθηκα να καταθέσω και πράγματι παρέδωσα σε CD το πλήρες ιστολόγιο, εφόσον ήδη η διαχειρίστρια είχε αρχίσει να σβήνει τις επίμαχες αναρτήσεις της. Εκτοτε δεν είχα καμιά σχετική ενημέρωση.

Τρία χρόνια αργότερα θα αναφερθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα αυτό μέσα στην ελληνική Βουλή. Και θα πάρει απάντηση από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αθανασίου ότι δεν έχει υπόψη του το ιστολόγιο, αλλά μόνο ότι υπάρχει μια αντιδικία Παγουτέλη-Κωνσταντοπούλου. Ηταν η επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, και όλοι μετρήθηκαν από τότε.

Μοιάζει απίστευτη όλη αυτή η υπόθεση. Για ποιο λόγο προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης σε μια παρόμοια κίνηση, την ώρα που ποντάρει την πολιτική του επιβίωση στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ; Δεν γνωρίζει, άραγε, ότι παρόμοιες ενέργειες εκθέτουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του απέναντι στη διεθνή κοινότητα, που δεν είναι διατεθειμένη να υποταχθεί στη λογική των φανατικών αντισημιτών και των αρνητών του Ολοκαυτώματος; Η μόνη εξήγηση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει σήμερα το γεγονός πως έχει επιλέξει ως τους πιο πιστούς του συνεργάτες εκείνους που υπερασπίστηκαν με πάθος το βιβλίο του Πλεύρη, υιοθετώντας μάλιστα πλήρως το δικό του σκεπτικό.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης προβάλλει και επαινεί το βιβλίο του Κώστα Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης («αμάρτησα για τον πατέρα μου») ήταν ο συνήγορος του Κώστα Πλεύρη στις δίκες για το βιβλίο και δεν δίστασε μέσα στη δίκη να δηλώσει ότι «εμείς κάνουμε μάχη κατά του ρατσισμού μέσα από αυτό το βιβλίο» (Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, 11.9.2007). Ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν εκείνος που το πρόβαλλε από την τηλεοπτική του εκπομπή κάθε μεσημέρι και απειλούσε με αγωγές όσους το αποκάλυπταν. Και δεν δίστασε, μάλιστα, να καταθέσει και ως μάρτυρας κατηγορίας του Πλεύρη εναντίον των εκπροσώπων του ελληνικού Εβραϊσμού, λέγοντας ότι «σε κανένα σημείο του βιβλίου ο μηνυτής δεν εγκρίνει ή προτρέπει άλλους ανθρώπους σε βίαιες ενέργειες εναντίον των Εβραίων, ούτε δικαιολογεί παρόμοιες πράξεις που έχουν κάνει άλλοι, κατά το παρελθόν».

Η κατάθεση του Αδ. Γεωργιάδη ως μάρτυρα κατηγορίας του Κ. Πλεύρη εναντίον των εκπροσώπων του ελληνικού Εβραϊσμού

Βέβαια το φανατικά φιλοχιτλερικό βιβλίο είχε πάμπολλες διατυπώσεις του τύπου «έτσι θέλουν οι Εβραίοι, διότι μόνον έτσι καταλαβαίνουν: εντός 24 ωρών και εκτελεστικό απόσπασμα» ή «Εβραίος και άνθρωπος είναι έννοιες αντιφατικές, δηλαδή η μία αποκλείει την άλλη», «η όλη των εγκληματική συμπεριφορά δικαιολογεί τας πράξεις των Ναζί εναντίον των και κάτι περισσότερον. Τας δικαιώνει» και «η ιστορία της ανθρωπότητος θα καταλογίση στον Αδόλφο Χίτλερ τα εξής: Δεν απήλλαξε, ενώ ηδύνατο, την Ευρώπη από τους Εβραίους».

Οπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο τ. πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Μίνος Μωυσής, και οι δυο τους έχουν ζητήσει συγγνώμη για την ανάμιξή τους με την υπόθεση. «Ουδέποτε θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγγνώμη εάν το έπραξα», ήταν τα λόγια του υιού Πλεύρη μόλις υπουργοποιήθηκε. Προφανώς το «έπραξε» κατά λάθος.

Ενώ και ο κ. Γεωργιάδης μόλις έγινε αντιπρόεδρος της Ν.Δ. παραδέχτηκε δημόσια ότι «στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους Εβραίους συμπατριώτες μου και γι’ αυτόν τον λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα. Ακόμα περισσότερο λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλεύρη».

Η σημερινή εξέλιξη στην κορυφή του Αρείου Πάγου μάς κάνει να αμφιβάλλουμε σοβαρά για την ειλικρίνεια αυτών των δηλώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οψιμος υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής ο Κυρ. Μητσοτάκης
Η δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι η εξάρθρωση της ναζιστικής οργάνωσης οφείλεται στην παρακολούθηση των τηλεφώνων των βουλευτών της αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.
Οψιμος υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής ο Κυρ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παγίδα Μητσοτάκη στον... Μητσοτάκη
Από τη μέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνει με διάφορες διατυπώσεις τον ίδιο επίμονο ισχυρισμό: «Υπήρξε μία νόμιμη επισύνδεση στο...
Παγίδα Μητσοτάκη στον... Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Αδωνις καίει τον Κυριάκο
Ο Αδ. Γεωργιάδης, άθελά του, γελοιοποιεί την αρχική προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. να περιορίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών σε μια «αστοχία» του διοικητή της ΕΥΠ. Με τις δηλώσεις του παραδέχεται ότι οι...
Ο Αδωνις καίει τον Κυριάκο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ελληνικός «Λευκός Οίκος» είναι μαύρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζει ότι είναι ο Τραμπ, αλλά κινδυνεύει να έχει την τύχη του Νίξον ● Το βιβλίο που μελέτησε ο πρωθυπουργός για να διορίσει τον ανιψιό του ως τον δικό του «προσωπάρχη» μάς δίνει...
Ο ελληνικός «Λευκός Οίκος» είναι μαύρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας