• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.9°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 14.4°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%

Από πάνω αριστερά: 2 Αυγούστου 2019 | 3 Αυγούστου 2019 | 7 Αυγούστου 2019 | 31 Αυγούστου 2019 | 13 Νοεμβρίου 2021 | 15 Νοεμβρίου 2021 | 3 Ιουνίου 2022 | 4 Αυγούστου 2022

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργο Μητσοτάκη αυτή η ΕΥΠ

 • A-
 • A+

Δυστυχώς, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το να επικαλούνται «Δεν γνωρίζαμε» για τις δραστηριότητες της ΕΥΠ είναι ένα επιχείρημα εντελώς έωλο. Η δημοσιογραφική έρευνα από την πρώτη στιγμή εστίασε τόσο στο προφίλ του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη, Παναγιώτη Κοντολέοντος, όσο και στη δραστηριότητα της υπηρεσίας επί των ημερών του, αναδεικνύοντας σοβαρά θέματα προς διερεύνηση, τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά.

Οταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εκλεκτών της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ήταν γραμμένο το βιογραφικό του κ. Κοντολέοντος, κάτι που μας ώθησε να το ψάξουμε περισσότερο. Ετσι, διαπιστώσαμε και αποδείξαμε ότι δεν είχε τα προσόντα που απαιτούσε η θέση, ενώ και το παρελθόν του ήταν προβληματικό, καθώς υπήρχαν αναφορές για πρόστιμα των οποίων είχε γίνει αποδέκτης η εταιρεία την οποία διοικούσε. Ανθρωποι του χώρου μάς έλεγαν τότε πως ο κ. Κοντολέων αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού» και μόνο, καθώς δεν είχε τα φόντα και την εμπειρία να ηγηθεί μιας υπηρεσίας όπως η ΕΥΠ και να κινηθεί σε διεθνές επίπεδο. Το «θέλω» του κ. Μητσοτάκη εκφράστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο. Είπε ψέματα στη Βουλή για χάρη του εκλεκτού του κι ενώ αρχικά διαβεβαίωνε πως δεν θα αλλάξει ο νόμος, τελικά τον άλλαξε προκειμένου να τον κάνει διοικητή.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η «Εφ.Συν.» ανέδειξε το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτών, μεταξύ των οποίων και του πρώτου δημοσιογράφου, του Σταύρου Μαλιχούδη, η κυβέρνηση πέταξε ξανά χαρταετό. Ηταν η πρώτη φορά που υπήρχαν αποδείξεις (είχαμε δημοσιεύσει τα σχετικά έγγραφα της ΕΥΠ) ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούν πολίτες – και δη δημοσιογράφο. Η πλειονότητα των ΜΜΕ έπνιξε το θέμα, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Εμείς ωστόσο συνεχίσαμε την έρευνα και αναδείξαμε τον ρόλο του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), αυτόνομη υπηρεσία εντός της ΕΥΠ που δημιουργήθηκε με μια τροπολογία της κυβέρνησης και η οποία θα μπορούσε να υπογράφει απόρρητες συμβάσεις με φορείς (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα) αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ιδιώτες υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά στην τροπολογία, «οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια».

Φέραμε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος μήνες πριν αυτό εκδοθεί και σύμφωνα με το οποίο έρχονταν αλλαγές «στην επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων της ΕΥΠ, στη διαδικασία επιλογής και τη συγκρότηση των αρμοδίων επιτροπών και στις ενστάσεις κατά τη διαδικασία των επιλογών προσωπικού».

Δημοσιεύσαμε τις εκκαθαρίσεις 100 και πλέον υπαλλήλων που από την πρώτη στιγμή μπήκαν στο ψυγείο, όχι επειδή δεν ήταν καλοί στη δουλειά τους, αλλά επειδή δεν ήταν αρεστοί στη διοίκηση και κατ’ επέκταση στο Μαξίμου. Σε μία νύχτα με μία τροπολογία εξοβελίστηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ώστε να στηθεί μια ΕΥΠ στα μέτρα του Μαξίμου. Και εν συνεχεία, σε συνεργασία με τους Reporters United, αποκαλύψαμε τις επιχειρηματικές κινήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του πρωθυπουργού, με άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator, αλλά και την επιχειρηματική του δραστηριότητα ενώ ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Eίναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζεται τώρα ο πρωθυπουργός και να λέει πως δεν γνώριζε. Αυτή η ΕΥΠ ήταν δικό του έργο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Συνέχισε προκλητικά, εξέθεσε Δημητριάδη και Γεραπετρίτη ο Κοντολέων
Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ «έδωσε» τον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού και τον υπ. Επικρατείας. Μονόδρομος η αποπομπή Γεραπετρίτη λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ
Συνέχισε προκλητικά, εξέθεσε Δημητριάδη και Γεραπετρίτη ο Κοντολέων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ενοχή της
«Οσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι, θα λογοδοτήσουν σύντομα απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ενοχή της
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
Θρασύτατη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μαξίμου ● Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», καταστράφηκε το υλικό από τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη λόγω... τεχνικού λάθους.
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για «ελληνικό Watergate» με πρωταγωνιστή Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Guardian
«Όλο και πιο σκοτεινό φαίνεται το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Observer, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με τον Guardian. Για «χουντικές πρακτικές» κατηγορείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Για «ελληνικό Watergate» με πρωταγωνιστή Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Guardian
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
Στη μακράν πιο δεινή για τον ίδιο θέση, από την αρχή της τριετούς θητείας του, έχει περιέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε μέρα που περνάει, το...
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ασπίδα του 2021 που «καίει» σήμερα τον πρωθυπουργό
Και όμως η κυβέρνηση γνώριζε. Οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν είχε ενημερωθεί και όσο και αν το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βγάλει από το κάδρο των...
Η ασπίδα του 2021 που «καίει» σήμερα τον πρωθυπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας