Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 25.2°
2 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.9° 22.1°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.2°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
0 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.0° 22.3°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.5° 19.4°
1 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.0° 23.8°
1 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 24.9°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.8° 24.9°
0 BF
58%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 22.3°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.0° 25.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
2 BF
57%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 23.4°
1 BF
59%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 25.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 24.9°
2 BF
48%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 21.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
25.0° 23.1°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Τετραετία τέλος για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον όλο το πολιτικό σύστημα ύστερα από όσα είπε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο capital.gr και την πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε. Το μέγαρο Μαξίμου, ανεπισήμως, δεν αρνείται πλέον ως σοβαρό ενδεχόμενο –όπως έκανε στο παρελθόν– την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, ενώ υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος ζουν σε συνθήκες προεκλογικού πυρετού. Σε απόλυτη προεκλογική τροχιά θέτει το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας (βλέπε διπλανό ρεπορτάζ), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρέμβασή του χθες στο ΣΕΤΕ, επιχείρησε να ενσωματώσει στην προεκλογική του φαρέτρα τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η αλλαγή στάσης πηγών από το πρωθυπουργικό περιβάλλον που παλιότερα, ακολουθώντας τις επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, διέψευδαν και αυτές με τη σειρά τους τις πρόωρες εκλογές. Τώρα όμως όχι μόνο δεν τις διαψεύδουν, αλλά αφήνουν ευθέως ανοιχτή αυτή την προοπτική, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή» θα ζυγίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει τι θα κάνει με τις εκλογές, προσδιορίζοντας αυτήν την «κάποια στιγμή» προς τον Αύγουστο. Αλλά και πώς να μην υπάρξει αυτή η αλλαγή στάσης, αφού είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που άνοιξε διάπλατα το παράθυρο να πάει σε πρόωρες κάλπες με πρόσχημα την «ένταση» της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία επιχειρεί να χρεώσει στην αντιπολίτευση, προκειμένου να της χρεώσει και τις ίδιες τις εκλογές;

Είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι «μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», ενώ τους σχεδιασμούς του για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου φανέρωσε και το γεγονός ότι εμφάνισε τον Αύγουστο ως χρονικό ορόσημο για να προλάβουν να δοθούν προεκλογικές παροχές και για το κλείσιμο εκκρεμών ζητημάτων. Δεν είναι βέβαια τυχαία η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επίσπευση για τις αρχές Αυγούστου, της επιστροφής στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 (που ήταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο), ούτε είναι τυχαία η αναφορά του ότι «τον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει πια οριστικά από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας».

Με τούτα και μ’ εκείνα, υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. βρίσκονται για τα καλά πια σε πυρετό προετοιμασίας τους για τις εκλογές. Πολλοί δεν αφήνουν ήδη πέτρα για πέτρα που να μην κάνουν προεκλογική εκστρατεία, ενώ συχνά εκδηλώνονται διαγκωνισμοί και ανοίκεια χτυπήματα μεταξύ «γαλάζιων» συνυποψηφίων στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτό το κλίμα δίνουν και παίρνουν και οι εκτιμήσεις για τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών. Χθες μάλιστα άρχισαν να κυκλοφορούν έντονα στους «γαλάζιους» κόλπους τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες ως πιθανές για να στηθούν οι κάλπες: η 18η Σεπτεμβρίου, η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου, ενώ και στα τρία αυτά σενάρια θα έχει προηγηθεί η προεκλογική παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αυτό το κλίμα, που με δική του ευθύνη έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, άφησε πίσω του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνοντας στη Ρώμη για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Στην ατζέντα του χθεσινοβραδινού τετ α τετ τους -εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες- ήταν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και το ζήτημα της αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, αλλά και την επισιτιστική κρίση, η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας. Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδοθεί καθεστώς υποψηφίου στην Ουκρανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τετραετία τέλος για τον Κυρ. Μητσοτάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας