• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 37.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 26.2°C / 33.7°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.2°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  41%
© Welcomia | Dreamstime.com

Το πολυδαίδαλο σύστημα παρακολουθήσεων και τα νέα στοιχεία

 • A-
 • A+
Νέα στοιχεία για εταιρείες που συνδέουν το ελληνικό δημόσιο με την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης.

Τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να δημιουργήσει μαγική εικόνα για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα αλλά και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει το Inside Story για εταιρείες που συνδέουν το ελληνικό δημόσιο με την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης επιχειρούν να ξετυλίξουν «το νήμα νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέουν δια της τεθλασμένης το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το spyware Predator και είναι εγκατεστημένη (και) στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ωστόσο, το σύνθετο πλέγμα μολυσμένων ιστοσελίδων που στήθηκαν για να παγιδεύσουν στόχους εντός συνόρων οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης Κουκάκης δεν είναι ο μόνος Έλληνας του οποίου το κινητό παρακολουθούνταν παράνομα.

Οι νέες αποκαλύψεις

Η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story ακουμπά αρχικά την KRIKEL και τις συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: Τον Ιούνιο του 2017 η Ε.Κ. ιδρύει με 5.000 ευρώ μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία KRIKEL και καταστατικούς σκοπούς από υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το χονδρικό εμπόριο ρυζιού αλεσμένου. Ανάμεσα στους 26 ΚΑΔ υπάρχει και η παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφορικής, η παροχή υπηρεσιών έρευνας στην πληροφορική, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για ασύρματα συστήματα τηλεπικοινωνιών και το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού και λογισμικού.

Αφού ακολουθεί μια διαδρομή μερικών ετών με τροποποιήσεις στους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας αλλά και άλλες δραστηριότητες που περιγράφονται αναλυτικά στο δημοσίευμα.

Και φτάνουμε στο 2020 όπου το Inside Story καταλήγει στο «ασφαλές συμπέρασμα ότι η κύρια σύμβαση/συμβάσεις που έχει υπογράψει η KRIKEL από το 2020 έως σήμερα με το Ελληνικό Δημόσιο και στις οποίες βασίζει τον τζίρο της, δεν έχουν αναρτηθεί διότι εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης, «η προμήθεια αυτή αφορά το σύστημα νόμιμης συνακρόασης που αγοράστηκε το 2020 με κατασκευάστρια εταιρεία την ιταλική RCS Lab.

Το προϊόν των Ιταλών είναι το ΜΙΤΟ και δεν είναι είναι και το πλέον σύγχρονό τους...

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή: «...Το MITO μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα ανάλυσης ερευνών SFERA – μέσω των λειτουργιών παροχής είναι δυνατή η μεταφόρτωση σε πραγματικό χρόνο όλων των πληροφοριών από τις υποκλοπές.»

Στο ερώτημα του inside story προς την ΕΥΠ σχετικά με το ποια εταιρεία ήταν αντισυμβαλλόμενη της ΕΥΠ στην αγορά αυτή, πηγές της Υπηρεσίας προέβαλαν το απόρρητο της σύμβασης. Πάντως σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, πάντα σύμφωνα με το Inside Story, αντισυμβαλλόμενος της ΕΥΠ δεν ήταν η ιταλική εταιρεία, αλλά η εταιρεία KRIKEL, γνωστή στο δημόσιο από το σύστημα TETRA.

Ο κρίκος που συνδέει την Krikel με την Intellexa

Ο κρίκος που συνδέει την Krikel με την Intellexa, εταιρεία που συνδέεται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, είναι, σύμφωνα με το Inside Story, η κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LTD, η οποία, τουλάχιστον, μέχρι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, παρέμενε μοναδικός εταίρος της Krikel.

Από την έρευνα του Inside Story προκύπτει ότι ο διαχειριστής για ένα διάστημα της KRIKEL, η οποία συμβάλλεται με το ελληνικό Δημόσιο, εμφανίζεται και στην εταιρεία BAYWEST BUSINESS (HELLAS). Στην εταιρεία αυτή στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο βρίσκεται πρόσωπο το οποίο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 είχε οριστεί αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής στις INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES (εταιρείες που σχετίζονται με το Predator).


Τι είναι το Predator

Το λογισμικό Predator αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη εταιρεία start up της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ονομάζεται Cytrox. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» το κινητό του στόχου και όποιος το ελέγχει μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα της συσκευής, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες του χρήστη. Ήδη εδώ και καιρό η εταιρεία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.


Όλα όσα γνωρίζουμε για την υπόθεση Κουκάκη

Η Google καρφώνει την κυβέρνηση

Πληρωμένη απάντηση Reporters United σε Οικονόμου για Google και παρακολουθήσεις

Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου

Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ

Reporters United: Αποδείξεις για παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ

Τι δηλώνει ο δημοσιογράφος μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθησή του

Exθροί του κράτους οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα

Άμεση διαλεύκανση στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη ζητά η ΕΣΗΕΑ

Υπόθεση Κουκάκη: Columbia όπως Κολομβία. Απροστάτευτοι και υπό παρακολούθηση οι Έλληνες Δημοσιογράφοι

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Reporters United: Αποδείξεις για παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ
Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στη σκιά της είδησης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Reporters United: Αποδείξεις για παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βόμβα» Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν λογισμικό παρακολούθησης Predator
Στη σκιά της κατρακύλας της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα νέα αποκάλυψη απαιτεί απαντήσεις από την κυβέρνηση.
«Βόμβα» Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν λογισμικό παρακολούθησης Predator
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παραχάραξη domain γνωστών ιστοσελίδων μέσω Predator - Και πολίτες στο στόχαστρο»
Νέο δημοσίευμα αποκαλύπτει στοιχεία για πλέγμα μολυσμένων ιστοσελίδων που στήθηκαν για να παγιδεύσουν στόχους και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Κουκάκης δεν ήταν ο μόνος που παρακολουθούνταν.
«Παραχάραξη domain γνωστών ιστοσελίδων μέσω Predator - Και πολίτες στο στόχαστρο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί δημοσιογράφους
Πριν από λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε ότι το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη παρακολουθούνταν επί δύο μήνες, το 2021, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Ομως, η υπόθεση είναι ακόμα πιο σκοτεινή και...
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί δημοσιογράφους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση
«Χιονοστιβάδα» κατά κυβέρνησης μετά το ρεπορτάζ για παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ, που υπάγεται άμεσα στον πρωθυπουργό.
Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας