• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.4°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.8°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.1°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετράνε ψήφους και ακρίβεια

 • A-
 • A+
Οι εκλογικοί υπολογισμοί του μεγάρου Μαξίμου εν μέσω της κοινωνικής πίεσης για το τσουνάμι των ανατιμήσεων ● Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για πρόωρες κάλπες.

Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, στο μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης για το τσουνάμι της ακρίβειας και όσο και αν επισήμως δηλώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εξακολουθούν να κάνουν υπολογισμούς για τον χρόνο της διεξαγωγής τους, απλώνοντας στο τραπέζι όλα τα πιθανά εκλογικά σενάρια.

Στην κυβέρνηση ήλπιζαν ότι, με το τελευταίο πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσαν, θα μπορούσαν να αμβλύνουν την πίεση που δέχονται από την κοινωνία, αλλά, όπως αποδείχτηκε, το πακέτο ήταν μόνο «ασπιρίνες» και σαφώς κατώτερο των περιστάσεων και ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τα μέτρα αυτά ήταν περιορισμένης εμβέλειας, τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν πως τις χειρότερες συνέπειες από το ζήτημα της ακρίβειας δεν τις έχουμε καν ακόμα δει μπροστά μας.

To ρίσκο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, και βλέποντας τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα της ακρίβειας -το οποίο πλήττει με σφοδρό τρόπο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών- πολλοί στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι όσο θα περνάει ο καιρός και θα βαθαίνει η κυβερνητική φθορά, τόσο θα αυξάνεται και το ρίσκο για το Μαξίμου σχετικά με τις επιδόσεις του κόμματος στις εκλογές. Και ειδικά από τη στιγμή που ο στόχος για τη Ν.Δ. δεν είναι απλώς να έρθει πρώτη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά να πάει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (καθώς η πρώτη θα γίνει με απλή αναλογική) και να κερδίσει τη δεύτερη (που θα διεξαχθεί με τον δικό της εκλογικό νόμο) και μάλιστα να την κερδίσει με αυτοδυναμία. Εδώ βέβαια τα ίδια στελέχη θέτουν και ερωτήματα σε σχέση με τις δυναμικές που μπορεί να δημιουργήσει η απλή αναλογική στις πρώτες κάλπες.

Ως εκ τούτου το σενάριο που μιλάει για εκλογές πριν από το καλοκαίρι, προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει την περαιτέρω μεγέθυνση της φθοράς της, και προσδιορίζει τη διεξαγωγή τους προς το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου παραμένει στο τραπέζι και πολλά «γαλάζια» στελέχη το εισηγούνται. Οι οπαδοί του σεναρίου αυτού τάσσονται υπέρ του να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός τη διεθνή γεωπολιτική κρίση και τα γεγονότα του πολέμου και να πάει σε εκλογές σε μια λογική ότι σε συνθήκες κρίσης ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη σημαία και με ένα προεκλογικό αφήγημα περί ανάγκης για σταθερή κυβέρνηση σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες.

Επιπλέον εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέξει αυτό το σενάριο θα το κάνει και για να προλάβει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός από το καλοκαίρι και μετά, που μπορεί να επιτείνει κι άλλο την κυβερνητική φθορά, όπως μια νέα καταστροφική πυρκαγιά, ενώ παραμένει πάντα και ο παράγοντας της πανδημίας που κατά κανόνα αναζωπυρώνεται το φθινόπωρο. Φυσικά αν ο πρωθυπουργός πάει με αυτό το σενάριο θα εμφανιστεί απολύτως ανακόλουθος με τις δικές του διαψεύσεις για εκλογές λόγω των συνθηκών που επιφέρει ο πόλεμος.

Ωστόσο άλλα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το σενάριο για εκλογές τον Μάιο δεν ακούγεται -αυτή τη στιγμή που μιλάμε- με την ίδια ένταση, μέσα στους κυβερνητικούς κόλπους, με την οποία ακουγόταν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχαν φτάσει να κυκλοφορούν ακόμα και σχετικές ημερομηνίες για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν ότι ο πόλεμος προκαλεί μια περίοδο αβεβαιότητας, μέσα στην οποία δεν είναι εύκολη μια απόφαση για εκλογές χωρίς να έχει φανεί ακόμα πού θα κάτσει η μπίλια των επιπτώσεων της κατάστασης αυτής.

Σε αυτήν την περίπτωση το επόμενο σενάριο είναι ως γνωστόν αυτό που μιλάει για εκλογές το φθινόπωρο, μετά την τουριστική σεζόν, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως βασικό προεκλογικό του αφήγημα. Στην κυβέρνηση παραμένουν αισιόδοξοι για τη φετινή πορεία του τουρισμού αν και δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τις συνέπειες του πολέμου και για ενδεχόμενες επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης στη δυνατότητα που θα έχει ένας πολίτης στην Ευρώπη ή αλλού να ταξιδέψει ή να ξοδέψει στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα «γαλάζια» στελέχη που θεωρούν ότι δεν κερδίζεις εκλογές μόνο με τον τουρισμό και ότι το φθινόπωρο, που παραδοσιακά σηματοδοτεί την επιστροφή των πολιτών από τη θερινή ραστώνη στα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν αποτελεί ποτέ καλή εποχή για κάλπες. Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει σε εκλογές χρησιμοποιώντας ως βασικό της προεκλογικό αφήγημα το μοίρασμα των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και ως εκ τούτου τάσσονται υπέρ του στησίματος των καλπών το 2023, όπου ούτως ή άλλως οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του.

Η Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να πετάει την μπάλα των προσδοκιών μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης, όπως έκανε και χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τεσσάρων χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) στη Ρώμη, στην οποία ο ίδιος, λόγω του ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η σύσκεψη είχε αντικείμενο τα ενεργειακά και στόχο τον συντονισμό των τεσσάρων χωρών εν όψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 24-25 Μαρτίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, λοιπόν, ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση», ότι «οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν» και πως χρειάζονται «ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις». Την ώρα που ο ίδιος αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, αντίστοιχες των προτάσεών του των 6 σημείων, σε εθνικό επίπεδο, ενώ επιμένει να μην εξετάζει μείωση ειδικών φόρων και ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά αγαθά.

Οσο για το θέμα των εκλογών, όποτε και αν τελικά γίνουν, πολλοί υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό τέμπο για τα καλά. Σπεύδουν να δουν κόσμο, πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους, ενεργοποιούν πυρήνες και όσο προχωράμε προς τις εκλογές τόσο θα αυξάνονται και οι διαγκωνισμοί των «γαλάζιων» στελεχών στις εκλογικές τους περιφέρειες. Και αυτός είναι ασφαλώς ένας παράγοντας που από μόνος του δημιουργεί μια δυναμική...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήσε Μάη μου να φας... σχέδιο για την ακρίβεια
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αοριστολογεί γύρω από το περιβόητο «εθνικό σχέδιο» για τις τιμές ρεύματος, το οποίο επιμένει να εξαρτά από τις όποιες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης, επιχειρώντας έτσι να κρύψει τη...
Ζήσε Μάη μου να φας... σχέδιο για την ακρίβεια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
Από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και της ακρίβειας θα εξαρτηθεί το πότε θα στηθούν οι κάλπες ● Οι εκδοχές του Σεπτεμβρίου 2022 και της τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης.
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καύσιμα για εκλογές
Προεκλογικό κλίμα παροχολογίας με ανεπαρκή μέτρα καλλιεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφήνει διάπλατα ανοιχτό το να πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών και να επιχειρήσει να τις χρεώσει στην...
Καύσιμα για εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ηχηρή απουσία Σαμαρά από ομιλία Μητσοτάκη
Την ώρα που το μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει το έδαφος για εκλογές το φθινόπωρο και οι «γαλάζιοι» βουλευτές στοιχηματίζουν σε ημερομηνίες ακόμα και δημόσια, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήγε στην ομιλία τού νυν στην...
Ηχηρή απουσία Σαμαρά από ομιλία Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας