Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα και αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τα αποτελέσματά της συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.
Το πρόγραμμα των τηλεφωνημάτων, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ως εξής:
Σήμερα Δευτέρα, στις 18.00, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Στις 19.00, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.
Αύριο, Τρίτη, στις 10.00, το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στις 10.30, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.
Στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Τηλεφωνική επικοινωνία και με Νίκο Αναστασιάδη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Κύπρου, Μάριο Πελεκάνο, «κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό».
Η δήλωση Οικονόμου
Για τον γύρο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού, καθώς διά ζώσης, λόγω της νόσησής του με Covid-19 θα ήταν αδύνατη, ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δυο ώρες κι έγινε σε πολύ καλό το κλίμα, όπου παρουσιάστηκαν οι πάγιες θέσεις των δυο χωρών χωρίς όμως την ένταση και την οξύτητα της ρητορικής του τελευταίο διαστήματος.
Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση ήταν «ένα θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών» και ότι διαπιστώθηκε συναντίληψη στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, μιας και στο νέο τοπίο είναι προς όφελος των δυο χωρών η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε εντάσεις, και θα συνεργαστούμε όπου μπορεί αν υπάρξει συνεργασία» είπε προσθέτοντας ότι δόθηκε έμφαση σε θετική ατζέντα, κυρίως στην οικονομία, και η αίσθηση είναι ότι δυο χώρες μίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της συνάντησης, τότε θα γίνει το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα θα γίνει η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της «Εφ.Συν.» στην Κωνσταντινούπολη, Αντώνη Τελόπουλου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβάλλουν μια επαναπροσέγγιση των σχέσεων των δύο χωρών και επιστροφή στον διάλογο χωρίς εντάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενημέρωσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Τι λέει η αντιπολίτευση
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση και αναμένοντας την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς έγινε στο τετ-α-τετ των δύο πολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνιζε με νόημα πως οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα «τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα μέχρι την επόμενη κρίση». Επίσης, υπογράμμιζε ότι ο διάλογος αυτός διεξάγεται με μεγάλη καθυστέρηση, υπενθυμίζοντας τις εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και τη θεωρία της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας.
Στη δική του ανακοίνωση, το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει τα εξής:
«Η ανθρωπότητα ζει σε μια νέα πραγματικότητα μετά την παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες αλλάζει με ραγδαίο τρόπο τις προτεραιότητες των κρατών. Οι αυτοκρατορικές αναθεωρητικές απόψεις ηγετών όπως του κ. Πούτιν, πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη, την ευημερία και την σταθερότητα μεταξύ των λαών. Αυτό είναι και το μήνυμά μας προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας».
Και προσθέτει:
«Θεωρούμε θετικό το όποιο βήμα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της προηγούμενης περιόδου. Όμως τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει ο κ. Ερντογάν παράνομες και παράλογες θεωρίες όπως αυτή της “γαλάζιας πατρίδας” ή της αποστρατικοποίησης των νησιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, εξέφρασε την ανησυχία για πιθανά σχέδια συνεκμετάλλευσης της ανατολικής Μεσογείου. «Αν το “κύριο πιάτο” της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το “επιδόρπιο” να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟΪκή εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πώς αυτά θα “σερβιριστούν”», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
