• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 27.2°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.3°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 26.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.0°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  57%
ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μενδώνη παραποίησε τη Διακήρυξη της Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Η υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε αυθαίρετα στη Διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις φράσεις περί «διακοπής των σχέσεων της Ε.Ε. με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, καθώς η τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας... Και να κλείσουν στις ευρωπαϊκές χώρες τα ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία» ● Ο υπερβάλλων ζήλος της κυρίας Μενδώνη να ταυτιστεί με τη γραμμή του πρωθυπουργού την ώθησε σε πολιτική μισαλλοδοξία με επικίνδυνες συνέπειες ● Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με εκπρόσωπο του ΥΠΠΟ που επισημάνθηκε ότι οι επίμαχες φράσεις δεν υπάρχουν στη Διακήρυξη, η απάντηση ήταν ότι ισχύουν γιατί ειπώθηκαν.

Στη Διακήρυξη για αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν τέλει δεν υπάρχουν οι φράσεις περί «διακοπής των σχέσεων της Ε.Ε. με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, καθώς η τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας... Και να κλείσουν στις ευρωπαϊκές χώρες τα ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία». Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί φαλκίδευση και επινόηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία ασκεί πολιτική νεο-μακαρθισμού και στοχοποιεί απροκάλυπτα την κουλτούρα ολόκληρου του ρωσικού λαού μετά τη φονική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη φρίκη του πολέμου που καταδικάζει σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα.

Πρόκειται για fake news της υπουργού, με πρόθεση να παρουσιάσει την πολιτική που ασκεί ως ενιαία στάση των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού. Μετά από αυτό, οφείλει να δώσει εξηγήσεις τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στους Ευρωπαίους ομολόγους της, καθώς η παραπάνω διατύπωση είναι αυθαίρετη και δεν περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη. Διακινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας (7/3/22) προκαλώντας αλγεινή εντύπωση. Παρότι η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι οι φράσεις δεν υπάρχουν στη Διακήρυξη, η απάντηση ήταν ότι ισχύουν γιατί ειπώθηκαν.

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πρόταση στην εισήγηση της κ. Μενδώνη η οποία τελικά απορρίφθηκε από τους ομολόγους της κατά τη Σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στις 7-8/3/22 στην Angers της Γαλλίας. Θα περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά του Συμβουλίου. Εκείνο που γίνεται φανερό ωστόσο είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού έκανε λαθροχειρία. Εδωσε στη δημοσιότητα μια παραποιημένη Διακήρυξη, προκειμένου να προκαταβάλει για την πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια προχώρησε στη σκοταδιστική ανακοίνωση της ακύρωσης-αποκλεισμού μιας αναβληθείσας εκδήλωσης (το Gala Οπερας δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξαιτίας του πολέμου) και της μετάδοσης της «Λίμνης των Κύκνων» με τα Μπαλέτα Μπολσόι.

Ο υπερβάλλων ζήλος της κυρίας Μενδώνη να ταυτιστεί με τη γραμμή του πολιτικού της προϊσταμένου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους, την ώθησε σε πολιτική μισαλλοδοξία με επικίνδυνες συνέπειες. Μπορεί ο αποκλεισμός του ρωσικού πολιτισμού και των ανθρώπων του να έχει εξαπλωθεί αστραπιαία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, εγκαινιάζοντας ψυχροπολεμικό κλίμα και ασκώντας πρωτοφανή λογοκρισία, ωστόσο οι περισσότεροι -αν όχι στο σύνολό τους- Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού προτίμησαν να μην το πράξουν απευθείας όπως η Ελληνίδα. Φορείς, Ενώσεις, Ακαδημίες, Φεστιβάλ ξεκίνησαν το πογκρόμ, προκαλώντας κλίμα πόλωσης εναντίον του ρωσικού πολιτισμού και των εκπροσώπων του.

Αλλο ο Πούτιν και η πολιτική του όμως και άλλο ο πολιτισμός και οι καλλιτέχνες. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να θυμόμαστε ότι σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν καλλιτεχνικές συλλογικότητες όπως οι Pussy Riot. Ποιους βολεύει να εξισώνουν τον ρωσικό πολιτισμό με την πολιτική του Πούτιν και να ασκούν λογοκρισία;

Παρότι υπήρξε γενική δυσθυμία για την παραποίηση της Διακήρυξης, η υπουργός Πολιτισμού δεν προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση. Με δήλωσή της στο avgi.gr ανέφερε ότι πρόκειται για «λάθος συνεργάτη της από το Γραφείο Τύπου», ο οποίος έστειλε αρχικό draft του κειμένου. Ισχυρίστηκε ότι οι επίμαχες προτάσεις δεν περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη αλλά αναφέρθηκαν στις ομιλίες υπουργών. Αλλά ποιων υπουργών;

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας:

«...Η παραποίηση είχε έναν και μόνο στόχο: να εμφανίσει την άστοχη απόφασή της για απαγόρευση των ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών ως κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε κανένα σημείο της απόφασης των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Ενημερωτικών Μέσων δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά. Η διακήρυξη των Ευρωπαίων υπουργών -απολύτως εύλογα- εκφράζει την αυτονόητη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς δημιουργούς και καλλιτέχνες... Η αναγνώριση ενός τόσο σοβαρού ατοπήματος, που αφορά έναν πόλεμο και όχι ένα ορθογραφικό λάθος, απαιτεί έμπρακτη ανάληψη ευθύνης και τα ανάλογα μέτρα».

Το θέμα θα φέρει στη Βουλή η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι πρώτοι φορείς που επιχείρησαν να συνεχίσουν την κρατική προπαγάνδα, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η Λυρική Σκηνή και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, προσκρούοντας στις αντιρρήσεις των εργαζομένων και των θεατών.

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Θεάματος-Ακροάματος. Εκφράζει τη στήριξή της στους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους των δύο φορέων και σημειώνει μεταξύ άλλων: «...Είναι πραγματικά εξωφρενικό το υπουργείο Πολιτισμού να θεωρεί ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός με την ιστορία του Μπολσόι “ανήκει” στην προπαγάνδα της Ρωσίας, μόνο και μόνο επειδή λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή όταν το κράτος εκπληρώνει τη βασική του υποχρέωση να στηρίζει τους πολιτιστικούς θεσμούς, θεωρούμε ότι αυτόματα τους εξαγοράζει; Αυτή είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάκληση μετά τον σάλο
Χρειάστηκε μια σκληρή ανακοίνωση συνδικαλιστών του υπουργείου και άλλη μια της Σίας Αναγνωστοπούλου με την οποία ζητούσε από την κ. Μενδώνη «να ανακαλέσει άμεσα τη “χορηγία” και να διακόψει κάθε είδους...
Ανάκληση μετά τον σάλο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τη διάδοχη κατάσταση
Ο κλοιός της παραίτησης γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός γύρω από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μένει να δούμε πότε θα ανακοινωθεί, αν γίνει δηλαδή σήμερα-αύριο ή τις επόμενες μέρες.
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τη διάδοχη κατάσταση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αναβάθμιση του Ν. Γιατρομανωλάκη
Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας το υπουργείο Πολιτισμού ευτύχησε να έχει, για πρώτη φορά, γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού. Τον Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, που από χθες αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Σύγχρονου...
Η αναβάθμιση του Ν. Γιατρομανωλάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαντήσεις στη Βουλή καλείται να δώσει η Μενδώνη για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Πότε σκοπεύει –«αν σκοπεύει»– να ασκήσει η Λίνα Μενδώνη τα εκ του νόμου καθήκοντά της; Σε αυτό το ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού στο πλαίσιο του...
Απαντήσεις στη Βουλή καλείται να δώσει η Μενδώνη για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο σκαμνί οι 14 για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Η πιο βαριά υπόθεση του –ευρύτερα γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού θα απασχολήσει τις δικαστικές...
Στο σκαμνί οι 14 για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παράνομες» και «αντισυνταγματικές» οι Υπουργικές Αποφάσεις Μενδώνη
Απολύτως στοιχειοθετημένη Αίτηση Θεραπείας κατά των αποφάσεων που αφορούσαν τον τρόπο διενέργειας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και τον αποκλεισμό των ελληνικών...
«Παράνομες» και «αντισυνταγματικές» οι Υπουργικές Αποφάσεις Μενδώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας