• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 8.6°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  70%

«Δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Ενεργειακή Πολιτική» είπε σε παλαιότερη συνέντευξη ο Αντ. Σαμαράς, διαφωνώντας με το κλείσιμο του σύγχρονου εργοστασίου λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμη δεν έχει αποσβεστεί

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο γραμμές για το ενεργειακό στη Ν.Δ.

 • A-
 • A+
Εκτός από την αντιπολίτευση, έντονη κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη για την πολιτική της ριζικής εγκατάλειψης του λιγνίτη έχει ασκήσει και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος παραμένει κύριος εκφραστής μιας ολόκληρης εσωκομματικής τάσης.

Ηδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν υπό έντονη πίεση με το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο βλέπει ότι τη φθείρει όλο αυτό το διάστημα. Και βέβαια μετά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην ενεργειακή κρίση, αφενός η πίεση για το μέγαρο Μαξίμου ολοένα και μεγαλώνει και αφετέρου αναδεικνύονται πια καθαρά και οι ευθύνες του πρωθυπουργού για τις επιλογές του εκείνες στην πολιτική της ενέργειας που τώρα αποδεικνύονται προβληματικές.

Μια τέτοια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, είναι ασφαλώς η πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης και η μεγέθυνση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης. Μόνο που την πολιτική Μητσοτάκη στα ενεργειακά δεν την επικρίνουν μόνο στην αντιπολίτευση.

Την επικρίνουν και φωνές μέσα στη Ν.Δ. Και δεν μιλάμε μόνο για τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο που μετά τη διαγραφή του βρίσκεται πλέον εκτός κόμματος και ο οποίος εδώ και καιρό προειδοποιούσε δημόσια το μέγαρο Μαξίμου για τις συνέπειες της επιλογής της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Μιλάμε κυρίως για τον Αντώνη Σαμαρά –πρώην πρωθυπουργό και εκφραστή μιας ολόκληρης εσωκομματικής τάσης– ο οποίος εδώ και μήνες έχει «αδειάσει» εντελώς τον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, με συνέντευξή του στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Σαμαράς ασκούσε ευθέως κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «κανείς δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής μας πολιτικής προς τις ΑΠΕ. Δεν πρέπει όμως να στραφούμε αποκλειστικά προς τα εκεί, εγκαταλείποντας το σύνθετο μείγμα όλων των πηγών ενέργειας».

Και στη συνέχεια γινόταν ακόμα πιο σαφής: «Προβληματίζομαι για παράδειγμα για το εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 κι ακόμα δεν έχει αποσβεστεί. Η Γερμανία δεν εγκαταλείπει τους λιγνίτες της μέχρι το 2039. Η Πολωνία για ακόμα περισσότερο. Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς. Πράγμα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Ενεργειακή Πολιτική».

Και αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας έλεγε ότι «πρέπει, τέλος, να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ. Διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις. Η Ελλάδα έχει τεράστιες ευκαιρίες για Ανάπτυξη! Εχει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Εκεί πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Οσο για τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, τόσο κατά την τελευταία παρουσία του στη Βουλή όσο και με την τοποθέτησή του στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες του, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τον «μύθο του δήθεν φτηνού λιγνίτη», χωρίς να απαντά πειστικά για την επιλογή του βίαιου χαρακτήρα της απολιγνιτοποίησης.

Κυβερνητικό άγχος

Αλλά η πίεση υπό την οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός απέναντι στην επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης φάνηκε και από τη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου.

Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή –στην οποία μετείχε από το Λουξεμβούργο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ– ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε, σύμφωνα με την ενημέρωση από το μέγαρο Μαξίμου, να πει ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου –βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021– θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Και την ώρα που, όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύψει το κυβερνητικό άγχος για το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης, στο εξωτερικό θέλησε να δείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΝΑΤΟϊκής αντίδρασης απέναντι στη Ρωσία και να εμφανιστεί ως «επισπεύδων» αποφασίζοντας με βιασύνη να στείλει στην Ουκρανία όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό (πυρομαχικά, Καλάσνικοφ, εκτοξευτές).

Κάτι που επικρίθηκε έντονα από την πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς αναβαθμίζει την εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση. Και μάλιστα αυτή η αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας δεν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, αλλά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός μόνος του αποφάσισε, χωρίς να έχει επιδιώξει νωρίτερα οποιαδήποτε συζήτηση και συνεννόηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι στη στρατιωτική εμπλοκή»
Την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αποφάσισε ο πρωθυπουργός μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
«Οχι στη στρατιωτική εμπλοκή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καταδικάζουμε την ωμή βία που θα σκοτώσει αθώους»
Εντονη καταδίκη των πολεμικών ενεργειών της Ρωσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον του έκτακτου ΚΥΣΕΑ ● «Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα της ενέργειας, απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Καταδικάζουμε την ωμή βία που θα σκοτώσει αθώους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαφείς αιχμές Καραμανλή σε Μητσοτάκη - Μαξίμου
Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις εμφανίσεις του, επέλεξε χθες το βράδυ να στείλει σαφή μηνύματα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και να καταστήσει ξεκάθαρη...
Σαφείς αιχμές Καραμανλή σε Μητσοτάκη - Μαξίμου
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Mίνι «επεισόδιο» λόγω «Ζ»
Ενα μίνι «επεισόδιο» έγινε στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Μιλάνο. Ο γενικός γραμματέας...
Mίνι «επεισόδιο» λόγω «Ζ»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Λουδοβίκοι και Αντουανέτες
O πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Αλλά ακόμη κι αν έληγε αύριο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει μη αναστρέψιμες πληγές στο διεθνές οικονομικό σύστημα και στις...
Λουδοβίκοι και Αντουανέτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία
Μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής των Βερσαλιών ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους και δήλωσε την...
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας