• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μαξίμου στέλνει «ανθρωπιστικά» όπλα στην Ουκρανία

 • A-
 • A+
Αδύναμα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και την απουσία Δένδια στη σύσκεψη που αποφάσισε την αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση, μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού, χωρίς συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Με αδύναμα επιχειρήματα προσπαθεί το μέγαρο Μαξίμου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε την αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί, χωρίς να έχει συγκληθεί πρώτα το ΚΥΣΕΑ, χωρίς να έχει επιδιωχτεί συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια απόντα από τη σύσκεψη, στην οποία ανακοινώθηκε η απόφαση.

Οσον αφορά το θέμα του ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε χθες ότι «δεν προβλέπεται πουθενά η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού» και ότι «το ΚΥΣΕΑ είχε εξουσιοδοτήσει τους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός, να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αποστολή του υλικού αυτού. Και, έτσι κι αλλιώς, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν, για την αποστολή του υλικού αυτού, αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης την Κυριακή το πρωί». Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η αποστολή υλικού είχε συζητηθεί στο προηγούμενο ΚΥΣΕΑ.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εξισώσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού (πυρομαχικά, Καλάσνικοφ, εκτοξευτές), κάνοντας πως δεν βλέπει ότι η δεύτερη συνιστά αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας. Και παρότι το ΚΥΣΕΑ έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (22.2.2022 και 24.2.2022), τώρα, παρά την αναβάθμιση της εμπλοκής, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «δεν προβλέπεται» η σύγκλησή του.

Οσο για την απουσία Δένδια από τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ανακοινώθηκε η απόφαση για την αποστολή του στρατιωτικού εξοπλισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιχείρησε καν να τη δικαιολογήσει. Απλώς περιορίστηκε να πει ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» και να κάνει λόγο για «ιστορίες για αγρίους», λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και με ίντριγκες».

Στο ίδιο πλαίσιο, πηγές τόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών διέψευδαν χθες ότι υπάρχει ζήτημα, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα και ώρα ο κ. Δένδιας είχε την τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, καθώς και ότι την προηγούμενη μέρα, δηλαδή το Σάββατο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν εκτενή συνεργασία στο μέγαρο Μαξίμου.

Ομως, η μεταξύ τους συνάντηση την προηγούμενη μέρα δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας έμεινε εκτός κάδρου της κεντρικής σύσκεψης, κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης προχωρούσε στις ανακοινώσεις και ασφαλώς δεν μπορεί να ακουστεί πειστικό το επιχείρημα ότι η σύσκεψη αυτή και η τηλεδιάσκεψη του Ν. Δένδια δεν θα μπορούσαν να προγραμματιστούν σε διαφορετικές ώρες, ούτως ώστε ο υπουργός Εξωτερικών να συμμετάσχει και στις δύο.

Τα ερωτήματα γύρω από την απουσία Δένδια εξακολουθούν, λοιπόν, να παραμένουν και γίνονται ακόμα πιο έντονα, λόγω των ενδοκυβερνητικών μαχαιρωμάτων προς τον Ν. Δένδια, που είδαμε την Κυριακή, με τη μορφή διαρροών στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Ειδικότερα, σε δημοσίευμα του «Βήματος» (27.2.2022) και του «Βηματοδότη», με τίτλο «Εργα και ημέρες του Νίκου Δένδια», γίνεται λόγος για «φωνές κριτικής στο υπουργείο Εξωτερικών για ορισμένες επιλογές του Νίκου Δένδια».

«Καυτές πατάτες»

Αναφέρεται επίσης ότι «μοιάζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσθυμίας για τη γενικότερη στάση του», ότι «από ορισμένες πλευρές ακούγεται ότι πλέον ο κ. Δένδιας κινείται αποκλειστικά με κριτήριο την προσωπική του εικόνα και αποφεύγει επιμελώς διάφορες “καυτές πατάτες” που θα την “τσαλάκωναν”», ότι «η γενικότερη στάση του έναντι των διερευνητικών επαφών μοιάζει πολύ αμφίθυμη», καθώς και πως «κυκλοφορεί ότι ο υπουργός συμβουλεύεται στενά καθηγητή που ανήκε στο καραμανλικό στρατόπεδο, έχει θητεύσει στο υπουργείο και, το τελευταίο διάστημα, ξιφουλκεί κατά των κυβερνητικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική. Ολα αυτά δεν διαφεύγουν προφανώς την προσοχή του μεγάρου Μαξίμου».

Σχολιάζοντας, από την πλευρά του, ο διαγραμμένος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ανέφερε πως «η επιδείνωση στις σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια και οι σχετικές διαρροές δυσαρέσκειας από Μαξίμου, αποτελούν “ζέσταμα” για κρίση που θα ξεσπάσει στη Ν.Δ. Το σύστημα Μητσοτάκη έχει αποτύχει. Είναι, όμως, σκληρό και πιστεύει στον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας. Προσδεθείτε, ζώνη αναταράξεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίσημη παραδοχή για τα όπλα
Μετά τον υπ. Αμυνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε πως «η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό», χωρίς να διευκρινίσει τι είδους υλικό απέστειλε η...
Επίσημη παραδοχή για τα όπλα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλείδωσε το γεύμα
Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει τη μορφή γεύματος κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου προέδρου.
Κλείδωσε το γεύμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο γραμμές για το ενεργειακό στη Ν.Δ.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, είναι ασφαλώς η πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης και η μεγέθυνση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, το οποίο...
Δύο γραμμές για το ενεργειακό στη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι στη στρατιωτική εμπλοκή»
Την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αποφάσισε ο πρωθυπουργός μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
«Οχι στη στρατιωτική εμπλοκή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καταδικάζουμε την ωμή βία που θα σκοτώσει αθώους»
Εντονη καταδίκη των πολεμικών ενεργειών της Ρωσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον του έκτακτου ΚΥΣΕΑ ● «Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα της ενέργειας, απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Καταδικάζουμε την ωμή βία που θα σκοτώσει αθώους»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογία για αποστολή όπλων στην Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης
Στενός συνεργάτης και λογογράφος του τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας άθελά του σε άρθρο, τη μεταφορά εξοπλισμού στο Κίεβο από το λιμάνι του...
Ομολογία για αποστολή όπλων στην Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας