• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  98%

→ Στιγμιότυπο από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η «ζυγισμένη» απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία

 • A-
 • A+
Μετά το μπάχαλο με τα self test το πρώτο κουδούνι στα σχολεία αποκάλυψε τεράστια κενά καθώς χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί εκτός μάχης εξαιτίας του κορονοϊού. Με το εγκληματικό πρωτόκολλο 50+1 να παραμένει σε ισχύ η κυβέρνηση αναγκάστηκε άρον-άρον σε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Με υπαρκτό τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα τα σχολεία άνοιξαν με μεγάλα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών», είπε (ΑΝΤ1) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπερασπιζόμενη την κυβερνητική επιλογή.

«Η κάθε απόφαση που παίρνουμε ζυγίζεται πολύ» πρόσθεσε θέλοντας να απαντήσει στις εκκλήσεις να δοθεί αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες. 

Έχοντας πάντα τον «κανόνα» της επιδημιολογικής επιτήρησης σε πρώτο πλάνο η υπουργός ενημέρωσε πως εντοπίστηκαν 15.500 εν δυνάμει κρούσματα υπερασπιζόμενη το άνοιγμα και λέγοντας «αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα είχαμε εντοπίσει αυτά τα κρούσματα».

Μεταξύ των χιλιάδων κρουσμάτων είναι και εκπαιδευτικοί με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν τεθεί σε καραντίνα περίπου 6.500 εκπαιδευτικοί.

Η κυβέρνηση, που αρχικά αντιμετώπιζε με χαλαρότητα τα κενά, έσπευσε άμεσα σε αναδίπλωση της τακτικής της και αργά το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών «προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού».

Ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά τη νέα πρόκληση έγινε εμφανής όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «αρρυθμίες» τα μεγάλα κενά υποστηρίζοντας ότι θα καλυφθούν με 850 νέες προσλήψεις και με... αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες με βάσει το πρόγραμμα και το σχέδιο, που θα έχουν οι διευθύνσεις.

Λίγο αργότερα το «πλάνο» άλλαξε αλλά ακόμα και τώρα η δυναμική της πανδημίας δεν μπορεί να εφησυχάσει κανέναν.

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας -αφού πανηγυρίσε για τη επανέναρξη της σχολικής χρονιάς μετά τις διακοπές των εορτών- έκανε γνωστό πως «σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προχωρά άμεσα «σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού».

Τρία self test την πρώτη εβδομάδα

Να θυμίσουμε ότι με βάση τα νέα μέτρα στα σχολεία για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν δεύτερο τεστ για την προσέλευση την Τρίτη στο σχολείο, και την Πέμπτη το τρίτο τεστ.

Για τις επόμενες εβδομάδες, ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης θα διενεργείται δύο φορές ανά σχολική εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Πότε και πώς επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί που νόσησαν με κορονοϊό

MOTION TEAM

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Οι μαθητές/τριες και τα εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) είναι αρνητικός.
 • Τα μη εμβολιασμένα ή χωρίς ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test) είναι αρνητικός.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών, καθώς και τα μέλη του προσωπικού που επιστρέφουν στο σχολείο (ή στην υπη-ρεσία τους οι ενήλικες) υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες ακόμα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα.

Εάν μετά την παρέλευση του πενθημέρου ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self test) ή ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κατά τα παραπάνω είναι θετικός ή συνεχίζει ο πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα η απομόνωση εντός οικίας παρατείνεται.

Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Προβληματισμός

Τραγελαφική κατάσταση στα σχολεία κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατήγγειλαν εκπρόσωποι δώδεκα Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της ΔΟΕ.

Όπως μετέδωσε το 902.gr. στη συνέντευξη συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», Γ. Σεφέρης. «Ν. Πλουμπίδης», «Μ. Παπαμαύρος», «Θουκυδίδης», «Περικλής», Α' ΣΕΠΕ, Χαΐδαρίου, Αμαρουσίου, «Κ. Βάρναλης», η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικοί σημείωσαν πως ένας μεγάλος αριθμός των διδασκόντων έλειπε σήμερα από τα σχολεία, καθώς νοσεί ή είναι στενή επαφή, ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοιού.

EUROKINISSI / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

«Το γεγονός ότι βρέθηκαν τώρα τόσες χιλιάδες θετικά κρούσματα, επιβεβαιώνει ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει ιχνηλάτηση (έχει πέσει στο 1% των κρουσμάτων!) και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μεταφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν τον ιό στην κοινωνία», σχολίασε νωρίτερα ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απεύθυνε ξανά έκκληση «να επανεξετάσει την ακατανόητη απόφασή της, να καταργήσει το αντιεπιστημονικό «50%+1» για το κλείσιμο του τμήματος και να προχωρήσει στη λήψη των μέτρων που έχουν προταθεί από τους φορείς των εκπαιδευτικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι θριαμβολογίες οδηγούν σε κακές αποφάσεις. Ακούει κανείς στην κυβέρνηση; Αντιλαμβάνονται ότι από σήμερα επικρατεί εικόνα απορρύθμισης στα σχολεία; Ή εκτελούν όλοι το σχέδιο της "ανοσίας της αγέλης"»;


► Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας κόντρα στο μέτρο του 50%+1 κρούσματα για το κλείσιμο ενός τμήματος και στο συνωστισμό στις σχολικές τάξεις και στα σχολικά λεωφορεία. Οι εκπαιδευτικοί ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη self test στα φαρμακεία και τη διάθεση των τεστ από τα σχολεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άνοιγμα λυκείων - γυμνασίων από βδομάδα προαναγγέλλει η Κεραμέως
Στο self testing εναπόθεσε και η υπουργός Παιδείας τις ελπίδες για την ομαλή επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όχι μαθήματα το Πάσχα, εξετάζεται παράταση του σχολικού έτους εντός του Ιουνίου.
Άνοιγμα λυκείων - γυμνασίων από βδομάδα προαναγγέλλει η Κεραμέως
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεύτερη φορά με κορονοϊό η Κεραμέως
Με κορονοϊό διαγνώστηκε για δεύτερη φορά η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε η ίδια πως νόσησε, με μήνυμά της στην εκδήλωση για τα 35...
Δεύτερη φορά με κορονοϊό η Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας