ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα το πώς θα αποφύγει το πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα ακροατήρια που θεωρεί «δεξιών φρονημάτων». Εξού και επιφυλάσσει διαρκώς διακριτική μεταχείριση στην Εκκλησία έναντι όλων των άλλων τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που κατά καιρούς επιβάλλονται. Εξού και έσπευσε πρόσφατα να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ενστόλων και ιδιαίτερα της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, ξορκίζοντας κάθε σκέψη για υποχρεωτικότητα του εμβολίου εκεί.

Οσον αφορά την Εκκλησία, η τελευταία πράξη του δράματος αφορά το ξήλωμα του προστίμου για τους υπευθύνους των χώρων λατρείας και τους ιερείς στην περίπτωση μη τήρησης του μέτρου για το υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους πιστούς. Ενός μέτρου που αρχικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων κλειστών χώρων- αρνούνταν να πάρει για τους ναούς με τον ισχυρισμό ότι (μόνο εκεί) είναι ανεφάρμοστο γιατί οι εκκλησίες δεν έχουν… πορτιέρη. Τελικά το πήρε μόνο όταν η Ιερά Σύνοδος του βγήκε από τα αριστερά, αποφασίζοντας να προτρέψει «πατρικώς» τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν τεστ, αλλά και πάλι σε αναντιστοιχία με πολλούς άλλους κλειστούς χώρους όπου εν τω μεταξύ επιβλήθηκαν ακόμα σκληρότερα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων. Και όταν η Ιερά Σύνοδος βγήκε στον πρωθυπουργό από τα δεξιά, θέλοντας να μείνει μόνο στην «πατρική» προτροπή και όχι να εφαρμόσει η ίδια το μέτρο -όπως γίνεται στους άλλους χώρους- ο Κυρ. Μητσοτάκης πάλι αναδιπλώθηκε, αποσύροντας το πρόστιμο στους ιερείς που προβλεπόταν στο σχετικό ΦΕΚ και κρατώντας το μόνο για τους πιστούς.

Οσο για τα σώματα ασφαλείας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ακη Σκέρτσου ότι δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό, ο υπουργός Επικρατείας προσπάθησε να αμυνθεί επικαλούμενος τρία δημοσιεύματα («New York Times», «BBC», «WEF») που ήταν όμως από την περίοδο του πρώτου κύματος (Ανοιξη 2020), όταν δεν είχε ακόμα μελετηθεί ο τρόπος μετάδοσης και ένα χρόνο προτού ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Αλλά ακόμα και αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται με τρόπο εντελώς παραπειστικό, αφού η κατάταξη των αστυνομικών στη μέση της κλίμακας επικινδυνότητας απέναντι στη μετάδοση του κορονοϊού, οφείλεται στο γεγονός ότι προηγούνται λ.χ. δεκάδες ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού και όχι διαφορετικά επαγγέλματα.

Ενώ το ίδιο το δημοσίευμα του «BBC» αναφέρει ρητά ότι τα δεδομένα «βασίζονται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με εργαζομένους στις ΗΠΑ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και προτού υπάρξουν συστάσεις για κοινωνική απόσταση». Αντίθετα από αυτά τα δημοσιεύματα που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, διαθέτουμε πολύ πρόσφατες μελέτες που επισημαίνουν τη μεγάλη επικινδυνότητα της πανδημίας για τους αστυνομικούς. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιεύτηκε έκθεση της ημιεπίσημης αμερικανικής οργάνωσης National Law Enforcement Officers Memorial Fund στην οποία επισημαίνεται ότι ο κορονοϊός είναι η κύρια αιτία θανάτου των αστυνομικών υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η έκθεση αναφέρει ότι 71 αστυνομικοί στους 155 πέθαναν σε εθνικό επίπεδο από κορονοϊό κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους, όταν 28 έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς και 38 από τροχαία. Αυτό σημαίνει μείωση 7% σε σύγκριση με το 2020, που υπήρχαν 76 νεκροί αξιωματικοί από αιτίες που σχετίζονται με τον Covid κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τότε που δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια. «Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να καθιστά τους θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19 τη μεγαλύτερη αιτία θανάτων σε αστυνομικούς που σημειώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021» («Boston Globe», 20.9.2021).

Και όλα αυτά ενώ μία από τις πρώτες γκέλες της κυβέρνησης στη διαχείριση των εμβολιασμών σημειώθηκε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αποφασίστηκε να χορηγούνται σε ενστόλους τα εμβόλια που περισσεύουν, γεγονός που συνέτεινε στην απαξίωση των εμβολίων από μερίδα πολιτών. Αλλά συνέβη και κάτι χειρότερο. Οπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης (3.2.2021) εκδόθηκε έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με το οποίο οι αστυνομικοί διατάσσονταν να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr. και να περιμένουν τη σχετική «λίστα αναμονής». Το τραγικό είναι ότι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας υποχρεώθηκαν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου να ζητήσουν μόνοι τους την ένταξή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού, εφόσον η κυβέρνηση τους είχε εξαιρέσει από το σχεδιασμό για την ΕΛ.ΑΣ.