• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 7.5°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  77%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συγχωροχάρτι» στην Εκκλησία από την κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Εσπευσε να απαλλάξει τους υπευθύνους των ναών και τους ιερείς από την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων, σε αντίθεση με τους καταστηματάρχες και τους εστιάτορες, παίζοντας με τις λέξεις: Ο ιερέας δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ναού ● Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την Ιερά Σύνοδο και να μην υποστεί πολιτικό κόστος στο συντηρητικό και υπερορθόδοξο ακροατήριο, αναδιπλώνεται και αποσύρει το πρόστιμο στους ιερείς.

Στον ρυθμό που παίζει η Εκκλησία χορεύει διαρκώς η κυβέρνηση, η οποία ράβει και ξηλώνει μέτρα όχι με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, αλλά ανάλογα με το τι δεν θα δυσαρεστήσει την Ιερά Σύνοδο και τι δεν θα της επιφέρει πολιτικό κόστος στο συντηρητικό και υπερορθόδοξο ακροατήριο.

Ετσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ που αποτυπώνει ρητά την κυβερνητική απόφαση για επιβολή προστίμου στους υπευθύνους των ναών, εφόσον δεν τηρούνται τα νέα μέτρα για υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση έσπευσε -για χάρη της Εκκλησίας- να πάρει πίσω τη θέσπιση του προστίμου αυτού και να πει ότι πρόστιμο θα επιβάλλεται τελικά μόνο στους πιστούς, υπονομεύοντας βέβαια έτσι και την ίδια την εφαρμογή του μέτρου.

Από το ΦΕΚ για το πρόστιμο στους υπευθύνους των ναών που η κυβέρνηση τώρα σπεύδει να πάρει πίσω

Ειδικότερα, το ΦΕΚ (20.11.2021, Αρ. Φύλλου 5401) που περιγράφει τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία ισχύουν από προχθές Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, λέει ρητά για τους χώρους λατρείας ότι, στην περίπτωση της μη τήρησης των μέτρων, επιβάλλεται «Διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό, χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ».

Κι όμως, μόλις χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) αν θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ στον πιστό και 1.500 στον ιερέα, απάντησε ως εξής: «Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό. Ο ιερέας δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ναού», απαλλάσσοντας έτσι τις εκκλησίες από την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων, σε αντίθεση λ.χ. με τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες της εστίασης, που εξακολουθούν να βαρύνονται με την ευθύνη αυτή.

Τι μεσολάβησε, λοιπόν, και η κυβέρνηση έσπευσε να ξηλώσει το πρόστιμο που είχε θεσπίσει για τους υπευθύνους των ναών και τους ιερείς; Μα, ασφαλώς, η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία δεν αποδεχόταν την ευθύνη να εφαρμόσει η ίδια τα μέτρα, λέγοντας ότι η συμμόρφωση των πιστών σε αυτά «δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες ούτε αρμοδιότητες φύλαξης ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Και όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- σχετικά με το ζήτημα, περιορίστηκε απλώς να πει ότι «η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της, με τον τρόπο που αυτή κρίνει ότι θα είναι αποτελεσματικός και δόκιμος και η κυβέρνηση και η Πολιτεία, με τα αρμόδια όργανά της, θα κάνει τη δική της δουλειά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις», φανερώνοντας έτσι για άλλη μια φορά τη γνωστή δυσκολία της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της Εκκλησίας.

Δυσκολία που φάνηκε ακόμα και στο ερώτημα αν το μέτρο στους ναούς θα το εφαρμόσει η αστυνομία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μη θέλει να διευκρινίσει ποιος ακριβώς θα το κάνει, λέγοντας ότι «η Πολιτεία, με όλα της τα αρμόδια και εντεταλμένα όργανα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, για να υποστηριχθεί και να δουλέψει το μέτρο. Ομως, όταν συζητάμε γι’ αυτόν τον χώρο, θα επαναλάβω ότι καλό είναι να μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει την κύρωση ή, εν πάση περιπτώσει, πώς θα δημιουργηθεί η οποιαδήποτε ένταση. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας πιο ιδιαίτερος χώρος».

Υποχρεωτικό τεστ

Είδε κι έπαθε η κυβέρνηση να αποφασίσει το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων στους ναούς (και όχι τον αποκλεισμό τους, όπως σε πολλούς άλλους χώρους). Θυμίζουμε ότι ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το απέρριπτε, με τον ισχυρισμό ότι είναι ανεφάρμοστο, γιατί οι εκκλησίες δεν έχουν... πορτιέρη. Τελικά, το έκανε μόνο όταν η Ιερά Σύνοδος «του βγήκε από τα αριστερά», αποφασίζοντας να προτρέψει «πατρικώς» τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν τεστ. Και τώρα που «του βγαίνει από τα δεξιά», θέλοντας να μείνει μόνο στην «πατρική» προτροπή και όχι να το εφαρμόσει η ίδια, ο πρωθυπουργός πάλι αναδιπλώνεται και αποσύρει το πρόστιμο στους ιερείς και, μάλιστα, σε μια περίοδο που έχει ξαναμπεί για τα καλά στη δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο οριζόντιου λοκντάουν.

«Φαρσο-τραγωδία η κατάσταση στην Ελλάδα. Επιμένουμε στην κουτοπονηριά, παρά τις καθημερινές εκατόμβες. Η Εκκλησία δεν δέχεται να ελέγξει εάν οι εκκλησιαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι. Το αφήνει σε αστυνομικούς, που μπορεί να είναι ανεμβολίαστοι. Μικρά κόλπα, την ώρα του μεγάλου κινδύνου». Η χθεσινή αυτή ανάρτηση στο τουίτερ ανήκει στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Κύρτσο, που συνεχίζει την εσωκομματική κριτική του.

Από το ΦΕΚ για το πρόστιμο στους υπευθύνους των ναών που η κυβέρνηση τώρα σπεύδει να πάρει πίσω

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί πάει στη ΔΙΣ ο Μητσοτάκης
Με συνεννόηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου ετοιμάζεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τη Δευτέρα να συζητήσει για την πανδημία, τη μονιμοποίηση ιερέων και τις ευρύτερες σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.
Γιατί πάει στη ΔΙΣ ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είπαν «είναι αντισυνταγματικό» και μετά το... επέβαλαν
Βαθιά ταξικό και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης το πρόστιμο, αφού στους έχοντες θα αφήνει τη δυνατότητα να εξαγοράζουν την επιλογή τους να μην εμβολιάζονται, αλλά θα εξοντώνει όσους δεν τους περισσεύουν τα 100...
Είπαν «είναι αντισυνταγματικό» και μετά το... επέβαλαν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σάλος για τη διακριτική μεταχείριση στην αστυνομία
Την ώρα που επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, έρχεται -διά του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου- να ισχυριστεί ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό, στέλνοντάς τους με αυτόν τον...
Σάλος για τη διακριτική μεταχείριση στην αστυνομία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αδειασμένος» και έκθετος
Για αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η Εκκλησία έκανε το αυτονόητο, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που αντί για κρούσματα μετράει ψήφους.
«Αδειασμένος» και έκθετος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε βασιλικότερος... της Εκκλησίας
Η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιό της εκθέτει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε με παράδοξα επιχειρήματα να εξαιρέσει τους ναούς από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Ο Κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε βασιλικότερος... της Εκκλησίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας