• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.5°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 19.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.9°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 19.6°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 20.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγει τις πύλες του ΕΣΥ σε ιδιώτες εργολάβους

 • A-
 • A+

Έπιασε δουλειά ο νέος υπουργός Υγείας και με την πρώτη υπογραφή του έδειξε τις διαθέσεις του για το σταδιακό ξήλωμα του ΕΣΥ με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, φανερώνοντας πού ακριβώς αποσκοπούσε η κυβέρνηση με τις αναστολές εργασίας. Με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη σε άσχετο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ο Θάνος Πλεύρης, δυο μέρες μετά την ορκωμοσία του, προβλέπει την ανάθεση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, ιδιωτικά εργαστήρια και εταιρείες ασθενοφόρων με αφορμή την κάλυψη των κενών που προκύπτουν από την αναστολή μη εμβολιασμένων υγειονομικών. Η τροπολογία, πέρα από τις αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες, προβλέπει τρίμηνες συμβάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και επικουρικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές εργασίας, μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και παράταση διατάξεων για συνταξιούχους και ιδιώτες ιατρούς.

Ωστόσο, για το ρεσάλτο του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ θα ήταν άδικο να πάρει τα «εύσημα» ο νέος υπουργός, καθώς, όπως και ο προκάτοχός του, τηρεί πιστά τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική γραμμή άλωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, όπου βρεθεί ή «δημιουργηθεί» η ευκαιρία.

Με την τροπολογία ανοίγουν οι πύλες στους ιδιώτες εργολάβους για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν, πάντα «κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων», με διοικητικό προσωπικό (όπως γραμματεία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, γραφείο κίνησης ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, μισθοδοσία, προμήθειες και διαχείριση υλικού-παραγγελίες/αποθήκες) και υποστηρικτικό προσωπικό (όπως καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ιματισμός, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πληροφορικών συστημάτων).

Παράλληλα, δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ να μετακινεί προσωπικό του ΕΚΑΒ για 3+3 μήνες και σε περίπτωση άρνησης μετακίνησης κάποιου, αυτό να θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για σύναψη συμφωνιών μέσω απευθείας αναθέσεων με κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν όχι διακομιδές πρώτης γραμμής (Covid-19, επείγοντα, ατυχήματα), αλλά εξιτήρια και επανεξετάσεις. Η τροπολογία προβλέπει την παράταση των μετακινήσεων υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού έως το τέλος του χρόνου – εφόσον συμμορφώνεται με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Οι διοικητές των ΥΠΕ θα μπορούν να μετακινούν 1+3 μήνες πάσης φύσεως προσωπικό από τοπικές ομάδες υγείας (ΤΟΜΥ) σε κέντρα υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς που θα έχουν ανάγκη από προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κενά που θα δημιουργούνται –όπως συνέβη πέρυσι– σε άλλους φορείς.

Επιπλέον ανοίγει ορθάνοιχτο παράθυρο για βολέματα και προσλήψεις ημετέρων καθώς, δίχως την απαιτούμενη έγκριση του υπουργείου Υγείας (όπως προβλέπεται από ΠΥΣ, 33/27.12.2006), οι φορείς υγείας θα μπορούν να προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου (τρίμηνη με δυνατότητα παράτασης άλλους τρεις μήνες) παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

«Κυριολεκτικά με το καλημέρα, έγιναν τα θριαμβευτικά αποκαλυπτήρια για τον σκοπό που εξυπηρετούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός θόρυβος που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση για τους λίγους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρά το γεγονός πως το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών στο ΕΣΥ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», αναφέρουν σε δήλωσή τους η Δέσποινα Τοσονίδου και ο Πάνος Παπανικολάου (εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ). Όπως εξηγούν, «αποδεικνύεται πως εκτός από τα εκδικητικά-τιμωρητικά μέτρα απέναντι στους λίγους υγειονομικούς που (κακώς) δεν έχουν εμβολιαστεί, όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων και για όργιο κρατικοδίαιτης ρεμούλας “ημετέρων” ιδιωτών-επιχειρηματιών».

Όσο για τις συμβάσεις των επικουρικών και άλλων συμβασιούχων, αυτές παρατείνονται μέχρι τέλους του έτους, μαζί βέβαια με την αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς επιπλέον μέτρα οι «κόκκινες» περιοχές - Πού θα είναι «ελεύθεροι» οι εμβολιασμένοι
Πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους στους αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Τι αλλάζει στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».
Χωρίς επιπλέον μέτρα οι «κόκκινες» περιοχές - Πού θα είναι «ελεύθεροι» οι εμβολιασμένοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Πλεύρης περιγράφει τη δυστοπία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ
Τα... κυβερνητικά όνειρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ δεν είναι αναγκαστικά ένα κρατικό σύστημα Υγείας.
Ο Πλεύρης περιγράφει τη δυστοπία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ΕΣΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;
Δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζομένους σε συγκεκριμένες δομές ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Μία παράγραφος σε άρθρο της τροπολογίας αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο να επιβληθεί και σε ορισμένες κατηγορίες...
Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί προσλήψεων συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς
Η τεράστια πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας και η καθυστέρηση των απαιτούμενων προσλήψεων γιατρών οδηγεί την κυβέρνηση σε λύσεις ανάγκης για την αντιμωτώπιση της πανδημίας.
Αντί προσλήψεων συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας