• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.1°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  52%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ανατροπή στην ΚΥΑ για τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης

 • A-
 • A+
Προβλέπει πως τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι (εμβολιασμένοι-νοσήσαντες) με 85% χωρητικότητα.

Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο καλά κρατεί καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα νέα μέτρα για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης αλλάζει σε σχέση με τις επίσημες ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών.

Οι αλλαγές αφορούν στη λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια) που θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Θυμίζουμε πως για τους υπαίθριους χώρους είχε ανακοινωθεί μεικτή χρήση ωστόσο η δυναμική που εμφανίζει το νέο στέλεχος (Δ) του κορονοϊού οδήγησε σε αλλαγή σχεδίου.

Η ΚΥΑ προβλέπει πως τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι (εμβολιασμένοι-νοσήσαντες) με 85% χωρητικότητα.

Η ανατροπή αυτή δεν φαίνεται να απασχολεί τους καταστηματάρχες που δεν πέφτουν από τα σύννεφα με την εξέλιξη αυτή. Το σημαντικότερο πρόβλημα στον κλάδο παραμένει το θέμα του σκαναρίσματος των πιστοποιητικών των πελατών καθώς έχει εντοπιστεί ένα κενό στην εφαρμογή που αφορά τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα.

Με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα να αφορά πλέον το 50% των κρουσμάτων και τις μολύνσεις να παρουσιάζουν αυξητική τάση στο σύνολο των περιφερειών τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή έχουν ως εξής:

 • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
 • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
 • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
 • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
 • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR

της Αφροδίτης Τζιαντή

Με τρία επίπεδα επαλήθευσης θα λειτουργεί η εφαρμογή «Covid Free GR», μέσω της οποίας θα ελέγχεται (με σάρωση του QR Code) η εγκυρότητα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή νόσησης, προκειμένου να επιτρέπεται η πρόσβαση πολιτών σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης ή ψυχαγωγίας. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και μπορεί να την κατεβάσει κάποιος δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας covidfree.gov.gr. Κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών, στην εφαρμογή εμφανίζεται μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, χωρίς να αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης.

Τα επίπεδα επαλήθευσης είναι τα εξής:

 1. Πράσινο: ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από κορονοϊό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει 14 ημέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης. Το πιστοποιητικό νόσησης ισχύει 6 μήνες μετά τη νόσηση.
 2. Κίτρινο: ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό PCR ή rapid test. To PCR θεωρείται έγκυρο έως 72 ώρες μετά τη συλλογή του δείγματος, ενώ το rapid test έως 48 ώρες (σε αμφότερες των περιπτώσεων η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
 3. Κόκκινο: λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ορθάνοιχτο παράθυρο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε εστίαση-ψυχαγωγία
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την επέκταση του μέτρου ωστόσο είναι διστακτική να λάβει αποφάσεις για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.
Ορθάνοιχτο παράθυρο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε εστίαση-ψυχαγωγία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θ. Πλεύρης: Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 31/3, να τεθούν εκτός ΕΣΥ
«Δύο λύσεις υπάρχουν, ή θα συνεχιστεί το μέτρο με παράταση αναστολής ή διαφορετικά θα υπάρχει ρύθμιση, που αν δεν έχεις εμβολιαστεί, θα θέτεις τον εαυτό σου εκτός ΕΣΥ. Άλλη λύση δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε ο...
Θ. Πλεύρης: Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 31/3, να τεθούν εκτός ΕΣΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτα μιλά για χαλάρωση και μετά βάζει φρένο
Μετά από χθεσινή σύσκεψη Μαξίμου - υπ.Υγείας, αποφασίστηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις ισχύουσες απαγορεύσεις, που λήγει την Κυριακή, θα ανανεωθεί χωρίς αλλαγές, τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα, παρά τις...
Πρώτα μιλά για χαλάρωση και μετά βάζει φρένο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Eπέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών.
Eπέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 εξετάζει η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας