• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 19.4°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.1°C / 19.8°C
  1 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 11.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 19.6°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  87%

Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να... πρωταγωνιστήσει στο Ecofin της Τρίτης, καθώς οι Γερμανοί φαίνεται ότι ενστερνίστηκαν τα ερωτήματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των χωρών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τα φτηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Michael Kappeler/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκό «φρένο» στο κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: «Κάτω του 5% των συνολικών πόρων τα ποσά για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, όταν σε άλλα σχέδια φτάνουν το 10%». ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Πώς θα διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι η διάθεση των 12,7 δισ. δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των τραπεζών δεν θα καταλήξουν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με αστερίσκους αναμένεται να εγκριθεί την Τρίτη το σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάπτυξης. Παρά το «πράσινο φως» της Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ε.Ε., που αποτελεί το τελευταίο στάδιο έγκρισης των προτάσεων των κρατών-μελών, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για σημεία του ελληνικού σχεδίου, ζητώντας διευκρινίσεις και τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν τον δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διασπορά του δανεισμού και τη διασφάλιση της φερεγγυότητας –υπέρ της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Πέρα από τα συγκεκριμένα σημεία, έντονος προβληματισμός του Συμβουλίου και για το γενικότερο πνεύμα του ελληνικού σχεδίου. «Πρόκειται για ένα Ταμείο Ανάκαμψης από μια πανδημία. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαθέσει μόλις 1,4 δισ. ευρώ από τα 30,5 δισ. που θα λάβει για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας», περιέγραψε την ατμόσφαιρα Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στην «Εφ.Συν.». «Πρόκειται για κάτω του 5% του ποσού. Την ίδια στιγμή, τα άλλα σχέδια που έχει παραλάβει το Συμβούλιο μέχρι στιγμής προβλέπουν για το θέμα της υγείας περίπου 10%»! συμπλήρωσε.

Οπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του σχεδίου της για το Ταμείο Ανάκαμψης την Τρίτη. Καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες έχουν αποφύγει να ζητήσουν ποσά από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου, περιοριζόμενα μόνο στις επιδοτήσεις: το πλαίσιο αξιολόγησης των δανείων είναι πιο αυστηρό, οπότε, διατυπώσεις και διαδικασίες προκαλούν έναν «πονοκέφαλο» που οι χώρες θέλησαν να αποφύγουν.

Ωστόσο, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της Ε.Ε. για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι ενστάσεις για την ελληνική πρόταση ξεκίνησαν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει συσταθεί για να παρακολουθεί την υλοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης. Εκεί, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, με επικεφαλής τη Σελίν Γκάουερ από τη Γερμανία, φαίνεται ότι ενστερνίστηκε τα ερωτήματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των χωρών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τα φτηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Τα ερωτήματα έφτασαν ώς το Συμβούλιο, όπου αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών, η οποία -όπως επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση– θα γίνεται μέσω τραπεζών. Η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες, και όχι σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιλεγούν από τις τράπεζες.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να ελέγξει στα δάνεια μέσω τραπεζών αν ο δανεισμός εξυπηρετεί τις δύο βασικές προϋποθέσεις-πυλώνες του Ταμείου Ανάπτυξης: την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ο μόνος έλεγχος που μπορεί να γίνει, θα ακολουθήσει την εκταμίευση· θα γίνει δηλαδή κατόπιν… εορτής, κάτι που ούτε η Κομισιόν ούτε το Συμβούλιο επιθυμούν.

Ετερη ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη γλώσσα του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης της διαφάνειας και να διευκρινιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.

Τα 12 σχέδια

Πάντως την Τρίτη, στο πλαίσιο του ECOFIN, αναμένεται η έγκριση των πρώτων 12 προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Συνολικά 16 έχουν ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν, αλλά για 4 εκκρεμεί η εξέτασή τους και από το Συμβούλιο. Προκειμένου να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου, αποφασίστηκε μια εμβόλιμη συνεδρίαση του ΕCΟFIN για τις 26 Ιουλίου, η οποία θα εξελιχθεί μέσω γραπτής διαδικασίας.

Πέρα από τα 16 που έχει ήδη εγκρίνει η Κομισιόν, 3 αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή μέσα στις επόμενες μέρες. Πέντε χώρες –Πολωνία, Εσθονία, Ρουμανία, Σουηδία και Φινλανδία ζήτησαν και έλαβαν από την Κομισιόν προθεσμία δύο μηνών ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ορισμένες τροποποιήσεις, όπως ζητήθηκε από τις Βρυξέλλες. Τρεις χώρες –Ολλανδία, Μάλτα και Βουλγαρία– πήραν προθεσμία να υποβάλουν τα προγράμματά τους μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά την έγκριση κάθε προγράμματος, θα ακολουθήσει η διαδικασία της υπογραφής του από το κράτος-μέλος και την Κομισιόν και αμέσως μετά η εκταμίευση της προκαταβολής, η οποία ανέρχεται στο 13% του συνολικού ποσού που αναλογεί σε κάθε χώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το 13% ισοδυναμεί με προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ, χρήματα που εφόσον εγκριθεί την Τρίτη το ελληνικό πρόγραμμα θα φτάσουν στη χώρα το αργότερο μέσα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι και μετά την έγκριση των προγραμμάτων θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων εθνικών αρχών προκειμένου η υλοποίηση που θα ακολουθήσει να διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια.

Οι εκταμιεύσεις

Ο ρυθμός των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα θα είναι ανά εξάμηνο και θα γίνεται ύστερα από αίτημα της χώρας στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ελέγχει εάν επιτεύχθηκαν τα έργα-ορόσημα για κάθε εκταμίευση. Η κάθε εξαμηνιαία δόση για επιχορηγήσεις θα είναι ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η δόση για το σκέλος των δανείων θα είναι ετήσια και το ποσό θα ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το σύνολο των εκταμιεύσεων για επιχορηγήσεις και δάνεια θα ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι και το 2026.

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί

Η κυβέρνηση, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να ανησυχεί για το θέμα. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.», παρέπεμπαν σε τρία σημεία τα οποία θεωρούν ότι εξασφαλίζουν πλήρως τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης. Ποια ήταν αυτά;

 1. Tο ελληνικό σχέδιο είναι το 3ο που εγκρίθηκε με εξαιρετικές κριτικές και βαθμολογία από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή και για το σκέλος των απευθείας ενισχύσεων και για το σκέλος των δανείων.
 2. Ο δανεισμός θα γίνει με κριτήρια τραπεζικά που θα αξιολογούν κατά πόσον τα αιτήματα δανεισμού υπηρετούν τους στόχους του προγράμματος και ταυτόχρονα εγγυώνται τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
 3. Πολλές από τις δράσεις δανεισμού απευθύνονται αποκλειστικά σε ΜμΕ, συνεπώς είναι αδύνατο να υπάρχει μεροληψία υπέρ μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Παρ' όλα αυτά, τα έως τώρα στοιχεία δίνουν μια κάπως διαφορετική εικόνα σε σχέση με το θέμα. Αυτό αφορά κατά βάση τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό. Ειδικότερα, στην έρευνα διαπιστώνεται ότι το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι ΜμΕ απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Γεωργιάδη και υποστήριξε ότι οι εκβιαστικές διατάξεις είναι για το... καλό του επιχειρείν.
Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυο δρόμους έχει η ζωή... αλλά αργούν να γίνουν
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν έχουν προσωπικό και ανακοίνωσε δύο οδικούς άξονες, οι οποίοι θα περάσουν από τη διυπουργική το... καλοκαίρι, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι...
Δυο δρόμους έχει η ζωή... αλλά αργούν να γίνουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλά τα λεφτά, αλλά πού πάνε;
Αυτάρεσκη παρουσίαση της πρότασης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ● Σχεδόν ως δική του επινόηση παρουσίασε ο πρωθυπουργός τον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό ● Δεν προκύπτει...
Πολλά τα λεφτά, αλλά πού πάνε;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η «Ελλάδα-επιχείρηση» και το business plan της κυβέρνησης
Σε «πανηγυρικό» κλίμα η παρουσίαση από το κυβερνητικό επιτελείο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.
Η «Ελλάδα-επιχείρηση» και το business plan της κυβέρνησης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αν το 2009 είχαμε υιοθετήσει τα ευρωομόλογα, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα»
Θα πήγαινε για καφέ και με τον Τσίπρα και με τον Μητσοτάκη, αφού και τους δύο τους εκτιμά, όπως λέει. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για...
«Αν το 2009 είχαμε υιοθετήσει τα ευρωομόλογα, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα
Ελληνοτουρκικά, Ταμείο Ανάκαμψης, προσφυγικό, πανδημία και διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα.
Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας