• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.5°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  68%

Γώργος Γεραπετρίτης

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πολίτες και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων εξήγγειλε η κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Με επιχείρημα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε τείχος προστασίας έναντι του κορονοϊού στη χώρα, από τις 15 Ιουλίου, τα καταστήματα και οι χώροι αναψυχής, θα χωριστούς σε δύο κατηγορίες: Αμιγείς και μεικτούς, ώστε να δέχονται αναλόγως μόνο πλήρως εμβολιασμένους ή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αντίστοιχα.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, κατά την παρουσίαση των μέτρων διευκόλυνσης των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ώστε να ανακτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Όπως είπε τα μέτρα που λαμβάνονται στόχο έχουν να εξυπηρετηθεί το εγχείρημα του εμβολιασμού, το οποίο χαρακτήρισε διαβατήριο υγείας και ασπίδα στον κορονοϊό.

Με τον τρόπο αυτό, να σημειωθεί ότι δημιουργούνται πολίτες και επιχειρήσεις δύο κατηγοριών και ταχυτήτων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ούτε τι θα ισχύει για όσους βρίσκονται μεταξύ δύο δόσεων εμβολίων, ούτε πόσα τεστ θα πρέπει να κάνει κάθε πολίτης και πόσο τακτικά, ούτε φυσικά ποιος θα καλύψει το κόστος των μοριακών και ράπιντ τεστ.

Παρουσίασε τα μέτρα ως ένα συνολικό πλέγμα προστασίας έναντι του κορονοϊού σε χώρους με συγχρωτισμό, τονίζοντας ότι τα μέτρα ελήφθησαν με οδηγίες της Επιτροπής Βιοηθικής σε συνεργασία με την Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων.

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα λάβει τρεις δέσμες μέτρων, που είναι οι εξής:

 • Η πληροφόρηση του κοινού για το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή η πειθώ, η οποία προωθείται με την ενημερωτική εκστρατεία
 • Η διευκόλυνση κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό.  
 • Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή σε πεδία όπου είναι απολύτως αναγκαίος, δηλαδή υγειονομικά κέντρα και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
 • Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, από τις 15 Ιουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα, αποφασίστηκε:
 • Η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας και οι αθλητικοί χώροι, κλειστοί χώροι, χώροι συναυλιών και γήπεδα.
 • Οι χώροι διαχωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς.
 • Αμιγείς είναι όσοι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν χωρητικότητα έως 80-85%.
 • Μεικτοί είναι οι χώροι που θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, αλλά μη εμβολιασμένου, που όμως θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή ράπιντ και με πληρότητα από 25% έως 75%
 • Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν οι επιχειρήσεις θα είναι αμιγείς ή μεικτές, στην ειδική πλατφόρμα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
 • Η ένδειξη αν η επιχείρηση είναι αμιγής ή μεικτή θα πρέπει να μπαίνει σε ορατό σημείο στην είσοδο της επιχείρησης.
 • Στους αμιγείς χώρους δεν απαιτείται η χρήση μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική στους μεικτούς.
 • Επίσης, προβλέπονται κυρώσεις και έλεγχοι από την πολιτεία για την τήρηση των μέτρων, ο οποίος θα γίνεται από κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα βεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών. 

Διευκρινίσεις για μέτρα έδωσε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνα με όσα είπε, οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

 1. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
 2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
 3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
 4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Ανά κατηγορία ισχύουν τα εξής

1) Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

 • Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
 • Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
 • Στα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

2) Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

3) Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

4) Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Περί δικαιωμάτων ο λόγος...

Στη διάρκεια των ερωτήσεων και έπειτα από το εύλογο ερώτημα αν τα μέτρα που λαμβάνονται προκαλούν διχασμό στην κοινωνία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία, αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει η πολιτεία να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων και νομίζω κανείς σε αυτήν την αίθουσα και κανείς σε αυτή τη χώρα δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας». 

Υποστήριξε ότι «ομιλούμε για δραστηριότητες οι οποίες αφορούν ψυχαγωγία εντός εσωτερικού χώρου και ψυχαγωγία σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεν ομιλούμε βεβαίως για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα κέντρα, εστιατόρια, και οι λοιποί χώροι ψυχαγωγίας λειτουργούν σήμερα για όλους αδιαβαθμήτως και άρα υπό αυτή την έννοια δεν υφίσταται κανένας απολύτως περιορισμός».

Και πρόσθεσε ότι «η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο. Και συνιστά ένα χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης όλοι να στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη». 

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης -αυτοαναιρούμενος- αρνήθηκε ότι υπάρχει «διαχωρισμός από πλευράς Πολιτείας. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό είναι ένα επιστημονικό δεδομένο, είναι πραγματικότητα. Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας, απολύτως ελεύθερα επιλέγει αν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί».

Και σε ερώτηση για το πώς προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα, από τη στιγμή που ένας πολίτης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιδεικνύει ένα πιστοποιητικό και ποιος έχει την αρμοδιότητα και την εξουσία να ελέγχει αυτό το πιστοποιητικό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση όλων των ατομικών ελευθεριών» και πως θα υπάρχει «μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα ελέγχει την ακεραιότητα του πιστοποιητικού. Δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείο. Θα είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, μόνο ένας πιστοποιητής για την γνησιότητα της προσκομιζόμενης βεβαίωσης και ως εκεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ορθάνοιχτο παράθυρο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε εστίαση-ψυχαγωγία
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την επέκταση του μέτρου ωστόσο είναι διστακτική να λάβει αποφάσεις για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.
Ορθάνοιχτο παράθυρο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε εστίαση-ψυχαγωγία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θ. Πλεύρης: Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 31/3, να τεθούν εκτός ΕΣΥ
«Δύο λύσεις υπάρχουν, ή θα συνεχιστεί το μέτρο με παράταση αναστολής ή διαφορετικά θα υπάρχει ρύθμιση, που αν δεν έχεις εμβολιαστεί, θα θέτεις τον εαυτό σου εκτός ΕΣΥ. Άλλη λύση δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε ο...
Θ. Πλεύρης: Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 31/3, να τεθούν εκτός ΕΣΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Eπέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών.
Eπέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 εξετάζει η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας