ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε δύο βάρκες πάει πάλι να ακροβατήσει η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη μία είναι ξεκάθαρη η μετεκλογική στροφή του πρωθυπουργού από τα συνθήματα των «Μακεδονομάχων» στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία δεν σχετίζεται βέβαια απλώς με την υποχρέωση της χώρας να τηρήσει μια κυρωμένη συνθήκη, αλλά κυρίως με την αναγνώριση σήμερα από την κυβέρνηση των σημαντικών της αποτελεσμάτων.

Η αναγνώριση αυτή αποτυπώνεται πλήρως και στις συναντήσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών, όπως κατά την τελευταία επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών. Τότε που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «ζωτικής σημασίας» την «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Και από την άλλη, καθαρά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και για να αμβλύνει τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις που προκαλεί στο ακροατήριό της και στο εσωτερικό της Ν.Δ. η στροφή της στο Μακεδονικό, επαναφέρει κάπου κάπου την παλιά προεκλογική ρητορική της, με αποτέλεσμα οι δύο στάσεις της να αντιφάσκουν.

Αυτό συνέβη και με το γνωστό θέμα με το ακρωνύμιο στις ποδοσφαιρικές φανέλες της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή τη συμμετοχή της στο Euro. Είδαμε εδώ πολύ καθαρά και τις δύο κυβερνητικές βάρκες. Η πρώτη βάρκα αποτυπώνεται πλήρως στη χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη: «Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, υπάρχει και σχετική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια προς τον ομόλογό του.

Η Ελλάδα καλεί σε πλήρη και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως σε αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα και στηρίζουμε παγίως την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Αποτυπώνεται φυσικά στην ίδια την επιστολή Δένδια προς τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι με την οποία ζητά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποτυπώνεται και στο πρώτο σκέλος της σχετικής απάντησης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη (ΕΡΤ, 14.6.2021), ο οποίος επίσης λέει ότι «η ελληνική πολιτεία έκανε τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες που έπρεπε διά του υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Αθλητισμού».

Αλλά στο δεύτερο σκέλος της απάντησής του ο κ. Γεραπετρίτης επαναφέρει την παλιά, ξεχασμένη, προεκλογική ρητορική της Ν.Δ., λέγοντας ότι «υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία είναι αρκετά γκρίζα στη συμφωνία και για τον λόγο αυτό εξ αρχής ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί στο ότι υπάρχουν αυτά τα επιζήμια χαρακτηριστικά», ενώ με εμφανή απεύθυνση προς όσους αντιδρούν στη μετεκλογική στροφή της Ν.Δ., επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι σήμερα διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς». Αλλά βέβαια δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Είτε η Συμφωνία των Πρεσπών έχει «γκρίζα σημεία» που επιτρέπουν στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρά σε ενέργειες όπως στο Euro, είτε δεν έχει «γκρίζα σημεία» και η γειτονική χώρα την έχει παραβιάσει, όπως προκύπτει και από την επιστολή Δένδια, ο οποίος ζητά τη συνεπή εφαρμογή της. Ασφαλώς ισχύει το δεύτερο. Το πρώτο είναι μια ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση, εν όψει και της επικείμενης κύρωσης των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, που φοβούμενη τις εσωκομματικές αντιδράσεις η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει στη Βουλή.

■ Αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει συνάντηση στις 9 π.μ. στο μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη Δευτέρα θα επισκεφτεί την Αίγυπτο.