• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 30.7°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.5°C / 31.0°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 28.7°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.4°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  0 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 30.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  40%

Ομολογία μέσω... τροπολογίας ότι ο ιός διαδίδεται μέσω ΜΜΜ

 • A-
 • A+

«Η χρήση των ΜΜΜ εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορονοϊού Covid-19». Η φράση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον «απείθαρχο» πολίτη, δεν ανήκει σε κάποιον από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Ανήκει σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο πανδημίας παραδέχεται, έστω και στα μουλωχτά, το οφθαλμοφανές, αυτό για το οποίο υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες τους τελευταίους 12 μήνες και εκκλήσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Ότι ο κορονοϊός και κολλάει και διαδίδεται με μεγάλη ευκολία στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τις μεταφορές που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φρόντισε να ενισχύσει ώστε να μην συνωστίζεται ο κόσμος που πηγαίνει, κατά κύριο λόγο, στην εργασία του, αλλά απέρριπτε ως «fake news» και «αναληθείς» τις όποιες διαμαρτυρίες πολιτών και κομμάτων. Συνεχίζοντας, παράλληλα, το ανελέητο κυνηγητό σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους που έφερε τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, αλλά και κουνώντας το δάχτυλο προς τη νεολαία και την Αριστερά για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

Η τροπολογία που κατέθεσε εκπρόθεσμα ο Κώστας Καραμανλής δίνει τη δυνατότητα στις συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης να προμηθευτούν συσκευές διασφάλισης απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα των οχημάτων τους. Στην αιτιολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Η χρήση των ΜΜΜ εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορονοϊού Covid-19».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών, όπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και μήνες υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει διάδοση του κορονοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είχε σπεύσει και από το βήμα της Βουλής να επικαλεστεί γαλλική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι τα συμπεράσματά της έδειχναν ότι το ποσοστό διασποράς στα ΜΜΜ είναι μηδαμινό. 

Το θέμα με την κυβερνητική ομολογία ανέδειξε μέσω Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, δίνοντας στη δημοσιότητα και το κείμενο της τροπολογίας.

https://www.facebook.com/christos.giannoulis.50/posts/10224326597693532

Λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις παλινωδίες.

Αναλυτικά

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία φωνάζαμε για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας κουνούσε το δάχτυλο και μέσα από Βουλή ισχυριζόταν ότι ο κορονοϊός δε κολλάει τόσο στα μέσα μεταφοράς.

Είχε επικαλεστεί μάλιστα «ουκ ολίγες μελέτες» που υποστήριζαν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στη διάδοση.

Σήμερα, ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». παραδέχεται ότι τελικά «κολλάει» και στα λεωφορεία!! Και τι κάνουν για τα λεωφορεία χωρίς παράθυρα; Αναζητούν μηχανήματα καθαρισμού αέρα!

Μία ακόμη «επιτελική ανάθεση». Γιατί αν είσαι «κληρονόμος» έδρας, έτσι βλέπεις την πολιτική. Είναι απίστευτοι. Δυστυχώς!

Η συζήτηση στη Βουλή

Ο ίδιος παρενέβη κατά τη συζήτηση στη βουλή ζητώντας, ακόμη, να μάθει γιατί κατατέθηκε εκπρόθεσμα η συγκεκριμένη τροπολογία, θέμα που όπως είπε, επισημαίνεται εδώ και μήνες. Επίσης αναρωτήθηκε «ποια νέα απευθείας ανάθεση-μαμούθ» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι είναι οξύμωρο, λίγες μέρες μετά την αλλαγή του πλαισίου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας, να ερχόμαστε με διαδικασίες της πρότερης νομοθεσίας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε το σώμα ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, δεν υπάρχουν μηχανήματα καθαρισμού αέρα. Ήρθαμε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και είπαμε, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν και εφόσον υπάρξει δυνατότητα προμήθειας, να κινηθούμε με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Δεν μιλάμε για απευθείας ανάθεση αλλά για διαπραγμάτευση με τη διαδικασία του ν.4412/2016 που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι η πανδημία μας έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων, έτσι ώστε, όταν αυτά τα μηχανήματα πιστοποιηθούν και βγουν στην αγορά, να είμαστε έτοιμοι, με ταχύτητα και διαφάνεια να τα πάρουμε. Όπως σημείωσε ο υπουργός, τέτοια μηχανήματα υπάρχουν σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ η πιστοποίησή τους στην Ευρώπη είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κι άλλες αναθέσεις νομοσχεδίων σε ιδιώτες
Με την ίδια «ταρίφα», 74.400 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, και το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σύμβασης υπηρεσιών «Παροχής Τεχνικής Βοήθειας για την προετοιμασία του νομοσχεδίου περί Ιδρυσης...
Κι άλλες αναθέσεις νομοσχεδίων σε ιδιώτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
Νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ● Στόχος η αλλοίωση του εκλογικού σώματος
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεδριάζει το υπουργικό με φόντο την έκρηξη της πανδημίας
Μπαράζ νομοσχεδίων στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συνεδριάζει το υπουργικό με φόντο την έκρηξη της πανδημίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοικτή η Βουλή το καλοκαίρι
Τέλος στην κοινοβουλευτική καραντίνα βάζει η κυβέρνηση που νομοθέτησε το τελευταίο διάστημα κατά κόρον με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου γεγονός που προκάλεσε σοβαρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση και...
Ανοικτή η Βουλή το καλοκαίρι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Λάδι στη φωτιά» από την κυβέρνηση με διαρροές κατά της απεργίας
Λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νέου ασφαλιστικού το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα...
«Λάδι στη φωτιά» από την κυβέρνηση με διαρροές κατά της απεργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας