• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 28.8°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  5 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.8°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον περασμένο Ιούνιο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων

 • A-
 • A+
Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ • Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων χάνει έτσι καθαρά κέρδη 670.000 ευρώ τον χρόνο.

Με υφαρπαγή πόρων παρομοιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το περιεχόμενο διάταξης (άρθρο 48) του υπουργείου Εσωτερικών που… ως εκ θαύματος προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, ενώ απουσίαζε από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Με τη διάταξη αυτή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.

Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια, έως και κατάρρευσή τους. Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

«Εχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ.

Ζητεί απόσυρση

Ο κ. Κωνσταντέλλος, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, θα ζητήσει σήμερα άμεση απόσυρση της διάταξης, ώστε να υπάρξει διεξοδική συζήτηση του θέματος. Εάν το υπουργείο επιμείνει και η διάταξη ψηφιστεί, από πλευράς ΚΕΔΕ θα ζητηθεί ως προαπαιτούμενο να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Τι μεγέθους πόροι αφαιρούνται από τους δήμους με τη μεταφορά της παραπάνω αρμοδιότητας στις μητροπόλεις; Ενδεικτικά:

■ ο Δήμος Αθηναίων χάνει καθαρά ετήσια κέρδη (σημ.: όχι απλά έσοδα) 670.000 ευρώ
■ ο Δήμος Θεσσαλονίκης χάνει ετήσια έσοδα μεταξύ 500.000-600.000 ευρώ
■ ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης χάνει ετήσια έσοδα 25.000-30.000 ευρώ.

«Για τους μικρούς δήμους είναι θέμα αρχής, για τους μεγάλους δήμους είναι θέμα κανονικότητας της λειτουργίας τους», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Και έπονται πρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων είχε επενδύσει στα κοιμητήρια θέλοντας να εφαρμόσει ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αδιαφανών δοσοληψιών. Η πρωτοβουλία του απειλείται να ανατραπεί.

Υπόσχεση

Ολα αυτά από μια διάταξη «φωτογραφικού τύπου. Κάποιος την έχει ζητήσει», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, που είχε παρευρεθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της 3ης Ιουνίου, είχε αναφερθεί στο θέμα των κοιμητηρίων λέγοντας πως «υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές», σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για το θέμα, ο υπουργός είχε υποσχεθεί οριστική λύση.

Η προωθούμενη διάταξη προβλέπει επίσης ότι «το πάσης φύσης προσωπικό των ανωτέρω ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας μητρόπολης».

Αιρετοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά χρήζει διευκρίνισης. Η πρώτη ερμηνεία που δίνουν είναι ότι αφορά το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη συντήρηση, τον καλλωπισμό και την καθαριότητα των ναών. Εκτιμάται ότι κάθε δήμος απασχολεί κατά μέσο όρο έναν με δύο εργαζόμενους σε ναούς κοιμητηρίων. Η ουσία είναι ότι αυτό που παγίως διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή πόρους και προσωπικό, της αφαιρείται με ένα άρθρο και την... ευλογία της Εκκλησίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
Αντισυνταγματικοί οι νόμοι Θεοδωρικάκου με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ ● «Για ανεπίτρεπτη συνταγματικά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π....
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακάμπτονται έλεγχοι σε συμβάσεις, μελέτες και διαγωνισμούς στα περιφερειακά συμβούλια.
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ ορίστηκε πρόεδρος συνεργάτης του υπουργού και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. «Κανείς από όσους πρόσκεινται στη Ν.Δ. δεν είναι αιρετός»,...
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
Η αλλαγή της απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές συμπεριλήφθηκε σε δύο από τις τρεις προτεραιότητες που ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός...
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
Σαρωτικός... με το «καλημέρα» θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ενός δημαρχοκεντρικού...
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας