Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γρήγορες αποζημιώσεις υπόσχεται τώρα ο Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γρήγορες αποζημιώσεις υπόσχεται τώρα ο Μητσοτάκης

  • A-
  • A+

Την αποζημίωση όσων επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία και μάλιστα με «πολύ γρήγορες διαδικασίες» υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καρδίτσα, τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό και συνάμα φονικό πέρασμα του «Ιανού».

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε νωρίτερα σε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, όπου επισήμανε τα εξής: «Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο Υπουργείο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Έχουμε πολλά συνεργεία εδώ. Από τη στιγμή που έχουμε έκτακτο προσωπικό, παρακαλώ να φέρουμε και άλλο προσωπικό, να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και από τη στιγμή που θα υπάρχει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν γρήγορα, να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την απώλεια της παραγωγής τους, ώστε να κινηθεί ξανά και όλη η τοπική οικονομία».

«Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα αυτήν την εποχή. Τον κορονοϊό, μεταναστευτικό, ανοιχτά εθνικά ζητήματα, τις συνέπιες στην οικονομία από την πανδημία. Μας προέκυψε αυτή η φυσική καταστροφή. Θα την αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν αλλά και για τα έργα υποδομής, ζητώντας τη συνδρομή των Δήμων και της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε θα διατεθούν 4,5 εκατομμύρια στον Δήμο της Καρδίτσας για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και τα έκτακτα έργα που πρέπει να γίνουν.

«Υπάρχει το πρώτο πακέτο των 5.000 και των 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, ξέρουμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι αρκετό.  Αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες να ξαναπατήσουν στα πόδια τους πρέπει να έχουμε μια γρήγορη, ακριβή εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς και εδώ πέρα είμαστε να στηρίξουμε ειδικά την πόλη της Καρδίτσας», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο» είπε ακόμα και θέλησε να διαβεβαιώσει πως «θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει».

«Ετοιμάστε μας τεύχη, έργα, τιμολόγια και εμείς είμαστε εδώ πέρα να στηρίξουμε την Περιφέρεια για να μπορέσει να προβεί στα άμεσα έργα αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών, είτε μιλάμε για οδικό δίκτυο το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, ειδικά για περιοχές όπως η Αργιθέα που δεν μπορούν να μείνουν απομονωμένες για πολύ καιρό. Είτε μιλάμε για γέφυρες, πολλές γέφυρες γκρεμίστηκαν» είπε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για  «ευκαιρία να τις ξαναφτιάξουμε και να τις φτιάξουμε καλύτερες και πιο γερές από ό,τι υπήρχαν στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μια τηλεφωνική γραμμή στο υπουργείο Υποδομών εξυπηρέτησης ώστε ο κόσμος να μην αισθάνεται μπλεγμένος με το τι μπορεί και τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται. 

Ειδικά για το ζωικό κεφάλαιο ανέφερε ότι η ενημέρωση που έχει είναι πως «μέχρι το Σάββατο το αργότερο θα έχει γίνει αποτίμηση». «Ναι, θα δοθεί μία πρώτη αποζημίωση, χωρίς κατά ανάγκην να χρειαστεί να προσκομίσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για τους μελισσοκόμους», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να δώσει συνέχεια και στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «φαίνεται αστείο να ασκείται μια κριτική από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω όσο ήταν πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στην Καρδίτσα. Ήρθε μια φορά μόνο την προεκλογική περίοδο». 

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν και άκουσε τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουζάκι προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των έργων αποκατάστασης στην πληττόμενη περιοχή. Νωρίτερα πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές. 

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σημειώθηκε πάντως και μικροένταση με πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στο δημαρχείο αλλά τους απέτρεψαν δυνάμεις της αστυνομίας.

«Εξαγγείλαμε άμεσα μέτρα και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Θέλω να γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, ότι η κυβέρνηση με ταχύτητα και αποφασιστικότητα θα σταθεί δίπλα τους. Και θα κάνει ότι χρειάζεται για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, οι αγρότες να αποζημιωθούν και οι επαγγελματίες, κυρίως, οι επαγγελματίες στο κέντρο της Καρδίτσας να έχουν την οικονομική στήριξη ώστε να ξαναβάλουν μπροστά τις δουλειές τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του από το Μουζάκι Καρδίτσας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένταση στην Καρδίτσα: Δεν τους άφησαν να διαμαρτυρηθούν στον Μητσοτάκη
Πολίτες προσπάθησαν να πλησιάσουν το δημαρχείο Καρδίτσας για να διαμαρτυρηθούν στον πρωθυπουργό αλλά δεν τους άφησαν δυνάμεις της αστυνομίας.
Ένταση στην Καρδίτσα: Δεν τους άφησαν να διαμαρτυρηθούν στον Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από την Οξυά Καρδίτσας [Βίντεο]
Παρών στην επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς που ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε να μην μετακινηθούν όλοι οι ηλικωμένοι αλλά η μεταφορά συγγενικών τους προσώπων εκεί μέχρι αύριο που αναμένεται να...
Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από την Οξυά Καρδίτσας [Βίντεο]
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σύγκρουση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ξέρει τον... δρόμο για την Καρδίτσα
Με ένα ειρωνικό σχόλιο απάντησε η Νέα Δημοκρατία στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τον νομό Καρδίτσας, τον οποίο επισκέφθηκε για να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία. Τι απαντά ο...
Σύγκρουση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ξέρει τον... δρόμο για την Καρδίτσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
5.000 πλημμυρισμένα σπίτια στην Καρδίτσα
Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στον νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα.
5.000 πλημμυρισμένα σπίτια στην Καρδίτσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Καρδίτσας: Φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι μας
Την αγωνία του για την επόμενη ημέρα στη θεσσαλική πόλη εξέφρασε ο Βασίλης Τσιάκος. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας εξέφρασε παράλληλα το φόβο του ότι «μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι...
Δήμαρχος Καρδίτσας: Φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας