Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος ανασχηματισμός;
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος ανασχηματισμός;

  • A-
  • A+

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν ούτε ανασχηματισμός αλλά ούτε καν «διορθωτικές κινήσεις» -όρος τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- αφού καμία κυβερνητική αρρυθμία δεν διορθώθηκε.

Οπως αποδείχτηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε τελικά να προχωρήσει σε καμία από τις αλλαγές που έδινε την εντύπωση ότι περιλαμβάνονται στον αρχικό του σχεδιασμό όλο το διάστημα των τελευταίων μηνών, κατά το οποίο φούντωναν τα σενάρια ανασχηματισμού.

Τη σεναριολογία, μάλιστα, είχε τροφοδοτήσει και η δική του προαναγγελία από το Ισραήλ. Ετσι, λοιπόν, σήμερα έχουμε το πρωτοφανές να πραγματοποιείται ανασχηματισμός χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε απομάκρυνση ή μετακίνηση υπουργού ή υφυπουργού.

Ο μόνος «κομμένος» του ανασχηματισμού ήταν τελικά ο υπερεκτεθειμένος υμνητής της χούντας και χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο, τέως, πλέον, γενικός γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος, όπως φαίνεται, ούτως ή άλλως περνούσε πιο πολύ χρόνο στον Βόλο παρά στο υπουργείο Τουρισμού. Τώρα παραμένει μόνο με την ιδιότητα του «ταμία» του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», ενώ για κακή τύχη του κ. Λούλη, που είναι βέβαια υμνητής και του δικτάτορα Μεταξά, η καρατόμησή του έτυχε να πέσει 4η Αυγούστου.

Οι χθεσινές αλλαγές του πρωθυπουργού δεν είχαν στόχο λοιπόν τις αρρυθμίες της κυβέρνησης ή τις κακές σχέσεις ανάμεσα σε υπουργούς και υφυπουργούς όπως ακουγόταν, ούτε και υπηρέτησαν την υπόσχεση που είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης τον Ιανουάριο, ότι στον πρώτο ανασχηματισμό θα αυξήσει τον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς η προσθήκη της Ζωής Ράπτη στη θέση της υφυπουργού Υγείας από μόνη της δεν αλλάζει την εικόνα.

Οι αλλαγές

Πάμε όμως να δούμε τι αλλάζει στην κυβέρνηση. Οπως αναμενόταν, αναβαθμίζεται ο άλλοτε πρόεδρος της νεοφιλελεύθερης Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, γεγονός που συνδέεται με τον συντονισμό για τις δράσεις γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναβαθμίζεται και ο άλλοτε γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Νίκος Παπαθανάσης από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, γεγονός που «κονταίνει» τον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη, αφού πλέον δίνεται στον πρώτο μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων.

Υφυπουργός Εργασίας στη θέση που έμεινε κενή από τον Νότη Μηταράκη, όταν αυτός πήγε στο υπουργείο Μετανάστευσης, αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχοντας παράσχει τις επιστημονικές του γνώσεις στις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου και μέλος -σήμερα- της επιτροπής Πισσαρίδη.

Ο κ. Τσακλόγλου θα βρεθεί τώρα στην ίδια υπουργική στέγη με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τελικά παραμένει στη θέση του παρά τα σενάρια που τον ήθελαν υπ’ ατμόν. Το γεγονός ότι ο Παν. Τσακλόγλου είναι άλλη μία εξωκοινοβουλευτική επιλογή προκαλεί δυσφορία σε ορισμένους βουλευτές της Ν.Δ. που περίμεναν μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η Ζωή Ράπτη, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, με αρμοδιότητα για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, ενώ ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς τοποθετείται στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έμεινε κενή μετά την επιλογή του Γεράσιμου Θωμά για τη θέση του γενικού διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση αυτή προτάθηκε στη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία δεν θέλησε να πάει στην πιο πολιτική θέση του υφυπουργού, ενώ ορισμένες πληροφορίες λένε ότι η ίδια θέση προτάθηκε και στη γ.γ. Εργασίας Αννα Στρατινάκη, αλλά ότι αρνήθηκε κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο κ. Ταγαράς είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Το γεγονός ότι η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης παρέμεινε κενή, επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα παρατηθείς Δημήτρης Κράνης είχε βρεθεί να μην έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επιπλέον όσον αφορά την περίπτωση του Χάρη Θεοχάρη που φερόταν, όπως και ο Γ. Βρούτσης, να είναι υπ’ ατμόν στον ανασχηματισμό, στελέχη της Ν.Δ. παρατηρούν ότι αν επρόκειτο να αντικατασταθεί, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς θα εκλαμβανόταν ως αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον τουρισμό.

Μετά τις τόσο περιορισμένες αλλαγές το μήνυμα που πήραν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. ήταν ότι ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός δεν έγινε και έτσι αρκετοί που προσδοκούσαν να υπουργοποιηθούν, εξακολουθούν να τον αναμένουν θεωρώντας ότι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Σημειώνεται ότι κάποιοι στην Κ.Ο. της Ν.Δ. βλέπουν πλέον ανασχηματισμό προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι τωρινές αλλαγές επικεντρώνονται, όπως είναι σαφές, γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που ωστόσο δεν υπήρχε στο προσκήνιο τον περασμένο Απρίλιο όταν τα σενάρια ανασχηματισμού είχαν ήδη αρχίσει να φουντώνουν. Τον Ιούνιο ξαναφούντωσαν έντονα όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον προανήγγειλε για μετά την 1η Ιουλίου, για να έρθει κατόπιν η προαναγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε από το Ισραήλ για «διορθωτικές κινήσεις», προκαλώντας αναστάτωση μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα, αφού υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. θεώρησαν ότι ο ανασχηματισμός ήταν θέμα λίγων ημερών. Με αποτέλεσμα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι ο κ. Μητσοτάκης να σπεύσει να επιχειρήσει να μαζέψει το θέμα μέσω διαρροής συνεργατών του.

Τις τελευταίες μέρες, που πάλι τα σχετικά σενάρια είχαν τροφοδοτηθεί, πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσπαθούσαν να χαμηλώσουν πολύ τις προσδοκίες για τον ανασχηματισμό, επιμένοντας στον όρο «διορθωτικές κινήσεις». Αλλά χθες ακόμα και ο όρος αυτός μετατράπηκε, στην επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, στον ακόμα πιο ελαφρύ «λειτουργικές βελτιώσεις». Η εντύπωση που δόθηκε εσωκομματικά ήταν ότι ο χθεσινός ανασχηματισμός ήταν «πολύ κακό για το τίποτα».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Ιωάννης Κυριακού αναλαμβάνει γ.γ. Βιομηχανίας, θέση που κατείχε ο Πελοπίδας Καλλίρης. Η ειδική γραμματέας Νίκη Δανδόλου υποβαθμίζεται, κρατώντας την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενώ την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που είχε, παίρνει τώρα ως ειδικός γραμματέας ο Γεώργιος Ζερβός. Επιπλέον αναβαθμίζεται ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος ήταν γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και τώρα γίνεται και Δημόσιας Διπλωματίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πενταμελής επιτροπή για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τη συγκρότηση πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία όλων των δράσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Πενταμελής επιτροπή για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό το καλοκαίρι
Δεν διέψευσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός του Ιουλίου ή στα τέλη Αυγούστου ● Οσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε πως θα...
Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό το καλοκαίρι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρένο» στα ταξίδια, «γκάζι» στον εμβολιασμό
Περιορισμός των μετακινήσεων εντός και εκτός Ε.Ε. και επίσπευση των εμβολιασμών στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ● Ταχύτερες αδειοδοτήσεις νέων εμβολίων και πιστοποιητικό εμβολιασμού ζήτησε ο...
«Φρένο» στα ταξίδια, «γκάζι» στον εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και... εμπειρογνώμονας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ετοιμη να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς με click away την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων σχεδιάζει να λειτουργήσουν με...
Και... εμπειρογνώμονας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καίγεται» για διαβατήριο ανοσίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί κοινή γραμμή στην Ε.Ε. με χρήση πιστοποιητικού και ελεύθερες μετακινήσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Καίγεται» για διαβατήριο ανοσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας