Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φιάσκο η τηλεδιάσκεψη των 27
EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιάσκο η τηλεδιάσκεψη των 27

  • A-
  • A+
Η Γερμανία ήταν ανένδοτη, επιμένοντας στη δυνατότητα της προσφυγής στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, ο οποίος διαθέτει πάνω από 400 δισ. ευρώ... Φυσικά κάτω από προϋποθέσεις και μία σειρά από δεσμεύσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

H χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έγινε τελικά τηλεμαραθώνιος και κατέληξε σε φιάσκο. Αρχισε στις πέντε το απόγευμα ώρα Αθηνών, ενώ είχε προγραμματιστεί μια συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις εφτά. Ψευδαισθήσεις.

Η συζήτηση πήγε πολύ μακριά. Λογικό, όταν από τη μία πλευρά μια σειρά χωρών με επικεφαλής την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που έχουν χιλιάδες νεκρούς, ζητούν με άλλα έξι κράτη-μέλη την αποφασιστική ενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να μην παραλύσει η κοινωνικο-οικονομική λειτουργία της Ε.Ε., με κεντρική ιδέα την έκδοση κοινού ομολόγου από τους 27 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε γερμανικό «παγόβουνο» έπεσε το κορονο-ομόλογο

Οι προτάσεις τους, ως συνήθως, προσκρούουν στην κυνική πολιτική ορισμένων χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, που προσπαθούν να διαφυλάξουν τα εθνικά τους συμφέροντα ακολουθώντας μια πολιτική οικονομικής «μπουλντόζας» στην Ε.Ε., εις βάρος των άλλων εταίρων.

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν μόνο οι χώρες του Νότου που σήκωσαν κεφάλι απέναντι στο Βερολίνο και τη Χάγη, αλλά και η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, οι ηγέτες των οποίων υπέγραψαν την κοινή επιστολή μαζί με τους ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, ζητώντας να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η Ε.Ε. για την καταπολέμηση του κορονοϊού και ιδίως η έκδοση από ένα θεσμικό όργανο της Ενωσης κορονο-ομολόγων. Ο κορονοϊός ενεργοποίησε τη διαλεκτική του αφεντικού με τον υπηρέτη στην Ε.Ε. Με τη διαφορά ότι το αφεντικό (Γερμανία, Ολλανδία) στέκεται ακόμη στα πόδια του...

Αναποτελεσματικά

Η εξεύρεση ενός συμβιβαστικού πεδίου από την πλευρά του Βέλγου προέδρου Σαρλ Μισέλ δεν καρποφόρησε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ απέρριψαν ως αναποτελεσματικά και ρηχά διάφορα σχέδια προτάσεων που υπέβαλε η προεδρία. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε στην Ε.Ε. προθεσμία 10 ημερών στην «πεντάδα των προέδρων της Ε.Ε.» (Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, ΕΚΤ και Eurogroup) να βρει κατάλληλες λύσεις. Συμφώνησε και ο Ισπανός. Από κοντά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τζ. Κόντε, όπως και οι άλλοι 8 που υπέγραψαν την κοινή δήλωση, ζήτησε επίμονα την έκδοση κορονο-ομολόγων, με στόχο τη χρηματοδότηση «θαρραλέων οικονομικών δράσεων» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. «Η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με έκτακτα και εξαιρετικά μέτρα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η Ε.Ε. θα πληγεί από μια «σκληρή, σοβαρή» ύφεση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γερμανία, όμως, στηριζόμενη από τον «λοχαγό» της, την Ολλανδία, αλλά και την Αυστρία με τη Φινλανδία, ήταν ανένδοτη στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, επιμένοντας στην εναλλακτική της προσφυγής στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος διαθέτει πάνω από 400 δισ. ευρώ... Φυσικά κάτω από προϋποθέσεις και μια σειρά από δεσμεύσεις.

Το φιάσκο της τηλεσυνόδου των 27 της Ε.Ε. επιβεβαίωσε, με ευγενικό τρόπο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που ανέφερε ότι ανατέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών (Ecofin-Eurogroup) να φέρουν προτάσεις σε 15 μέρες. Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε...

Μητσοτάκης: Αναντιστοιχία λόγων και έργων

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες, τονίζοντας ότι οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της κρίσης -επική, πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κ.λπ.- και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους 26 ομολόγους του έθεσε και το ζήτημα της Τουρκίας. Τους ενημέρωσε για τις προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν θα δεχτεί αυστηρούς όρους για τη βοήθεια της Ε.Ε. στην κρίση
Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί αυστηρούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση της βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν θα δεχτεί αυστηρούς όρους για τη βοήθεια της Ε.Ε. στην κρίση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών», ενώ για τον ESM είπε πως «το 2020 δεν είναι 2010…».
Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους το εμβόλιο για τον κορονοϊό»
Την ανάγκη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όταν αναπτυχθεί, να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το οποίο θα διανεμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δίχως να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους, τόνισε ο πρωθυπουργός...
«Δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους το εμβόλιο για τον κορονοϊό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης: Φέτος το καλοκαίρι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προκλήσεις
Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση παραλαβής 20 οχημάτων δωρεά στην Πυροσβεστική από την εταιρεία Παπαστράτος και για άλλη μια φορά επαίνεσε τη σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού τομέα.
Μητσοτάκης: Φέτος το καλοκαίρι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προκλήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει ο Μητσοτάκης στα περί «καλά μελετημένου σχεδίου» για το άνοιγμα του τουρισμού
Παρά τα κενά σημεία και τις ανησυχίες για έξαρση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει, για άλλη μια φορά, την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας.
Επιμένει ο Μητσοτάκης στα περί «καλά μελετημένου σχεδίου» για το άνοιγμα του τουρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας