• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυστικά και ψέματα του κ. Στέλιου Πέτσα

 • A-
 • A+
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» για το τριπλό δώρο της κυβέρνησης στους κλινικάρχες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, χωρίς να καταφέρει να πείσει.

Κανέναν δεν έπεισε με τις εξηγήσεις που έδωσε για την ενίσχυση των ιδιωτών παρόχων υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα θέματα που έθιξε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» χωρίς να μας κατονομάσει. Υπενθυμίζεται ότι η «Εφ.Συν.» ανέδειξε το τριπλό δώρο της κυβέρνησης στους κλινικάρχες εν μέσω πανδημίας και το οποίο αφορούσε:

 1. την αύξηση κατά 100% της τιμής αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (από 800 στα 1.600 ευρώ),
 2. την υπερκοστολόγηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, και
 3. τη δυνατότητα επέκτασης των ιδιωτικών ΜΕΘ κατά 40%.

Το πακέτο ενίσχυσης των ιδιωτών ανέρχεται κατ' ελάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ, την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία φωνάζουν για τρομερές ελλείψεις σε βασικά είδη προστασίας, όπως είναι π.χ. οι μάσκες.

Ο κ. Πέτσας απέδωσε την αύξηση της αποζημίωσης των κλινών ΜΕΘ στους κλινικάρχες στους μισθούς του προσωπικού τους. «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ, πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού, απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς όμως να εξηγεί πώς γίνεται τα προηγούμενα χρόνια να ίσχυε η σύμβαση των 800 ευρώ, την οποία είχαν υπογράψει και οι κλινικάρχες και οι οποίοι δεν είχαν θέσει θέμα πληρωμής προσωπικού;

Η αλήθεια για τις ΜΕΘ

Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιεί συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα για ενοικίαση ιδιωτικών κρεβατιών εποχικά (π.χ. γρίπη). Στην πράξη όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται γιατί οι ιδιώτες τις κρατάνε για δική τους χρήση. Το κόστος ενοικίασης από το 2017 και μέχρι προχθές ήταν 800 ευρώ τις τρεις πρώτες ημέρες νοσηλείας, από την τέταρτη μέρα νοσηλείας έως τη δέκατη πέμπτη ημέρα 550 ευρώ και από τη δέκατη έκτη ημέρα νοσηλείας και μετά 400 ευρώ. Τώρα η πολιτική ηγεσία αποφάσισε ότι το κόστος θα είναι για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας 1.600 ευρώ και για μετά την τέταρτη μέρα νοσηλείας 1.300 ευρώ.

Οι ιδιωτικές ΜΕΘ φυσικά δεν θα νοσηλεύουν περιστατικά κορονοϊού, αλλά όλα τα υπόλοιπα, αν γεμίσουν οι ΜΕΘ του Δημοσίου. Ακόμα και τα απλά περιστατικά κορονοϊού που προσεγγίζουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια μεταφέρονται με ασθενοφόρο στα δημόσια.

«Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος επιχείρησε στη συνέχεια να εξηγήσει γιατί χρησιμοποιήθηκε για την εν λόγω αύξηση μια κοινή υπουργική απόφαση του 2012, η οποία όμως προέβλεπε διπλό νοσήλιο για τους «μη μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα», προερχόμενους από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και τρίτες χώρες.

«Επομένως για τις κλίνες αυτές η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους.

»Σημειώνεται ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας άπαντες... άλαλους με τη λογική της κυβέρνησης πάνω στο θέμα «αποζημίωση». Αναρωτιέται δηλαδή κανείς τι σχέση έχει μια απόφαση που ελήφθη για τους μη μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας με τα έκτακτα περιστατικά που ενδεχομένως κληθούν να καλύψουν οι ιδιωτικές ΜΕΘ και τα οποία δεν θα αφορούν περιπτώσεις κορονοϊού;

Η αλήθεια για τα τεστ

Πέραν του θέματος των ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέλειψε να αναφέρει όλη την αλήθεια για το κόστος των τεστ διάγνωσης του κορονοϊού. Ειδικότερα αρνήθηκε την υπερκοστολόγηση λέγοντας πως «με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο». Και συμπλήρωσε: «Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης».

Δεν γνωρίζουμε πώς αντιλαμβάνεται την «ώρα ευθύνης» ο κ. Πέτσας, αλλά σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί στο κόστος των τεστ, εκτός από τα 85 ευρώ που κοστολογείται έκαστο, προβλέπονται επίσης άλλα 50 ευρώ για το καθένα (κόστος λήψης) αλλά και ποσό μεταφοράς στο διαγνωστικό κέντρο που κυμαίνεται από 25 έως 130 ευρώ (ανάλογα τη χιλιομετρική απόσταση). Κατά συνέπεια το κόστος εκτοξεύεται σε τιμές ελεύθερης αγοράς, αλλά αυτό είναι μάλλον λεπτομέρεια για την κυβέρνηση.

Επίσης ο κ. Πέτσας παρέλειψε να αναφερθεί στο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής με το οποίο ζητεί να επανακοστολογηθεί το τεστ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε στη συνέχεια να συνταγογραφείται και να καλύπτεται το κόστος του από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ίδια εταιρεία είχε αναφέρει πως «οι τιμές αποζημίωσης που αναφέρονται στην κοινή υπουργική απόφαση είναι μη τεκμηριωμένες και εξαιρετικά υψηλές και δίνεται η δυνατότητα σε λίγα διαγνωστικά κέντρα να διαχειριστούν καταρχήν την κρίση και στη συνέχεια να θεωρούνται τα μόνα διαπιστευμένα για μία εξέταση που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι εξέταση ρουτίνας, όπως είναι και για τους άλλους ιούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην Εκκλησία και περιορίζεται σε... συστάσεις
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλισβερίσια Φουρθιώτη-Μαξίμου
Νέο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κατηγορούμενος για κακουργήματα αποκαλύπτει σχέσεις διαπλοκής με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ εμπλέκει τους Θ. Λιβάνιο, Αδ. Γεωργιάδη και Στ. Πέτσα και εγείρει σοβαρό...
Αλισβερίσια Φουρθιώτη-Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λίστα Πέτσα: Ποιον κοροϊδεύουν οι αλγόριθμοι και οι αλχημείες;
Μ. Γκάλγκος για την «Εφ.Συν.»: υπήρχε μεγάλη αλληλοκάλυψη με άλλα μέσα (;), ακριβώς επειδή έχει, όπως είπε, «πολύ νεανικό κοινό»! Ενα νεανικό κοινό, «που το πιάναμε από τις πλατφόρμες και από το digital»...
Λίστα Πέτσα: Ποιον κοροϊδεύουν οι αλγόριθμοι και οι αλχημείες;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, αλλά... θα δούμε
Την «σπάθα» της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού συνεχίζει να κρατά πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων η κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να αντιμετωπίζει αποφασιστικά το πρόβλημα στα σώματα ασφαλείας. Τι...
Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, αλλά... θα δούμε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ. Πέτσας: Το να χάσει κανείς το εισόδημά του, κίνητρο για τον εμβολιασμό
Κυνικός εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο» ανέφερε (ΕΡΤ) ξεδιπλώνοντας τη φιλοσοφία της...
Στ. Πέτσας: Το να χάσει κανείς το εισόδημά του, κίνητρο για τον εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπλέκουν τις γραμμές τους» και διχάζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας με αντιφατικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη.
«Μπλέκουν τις γραμμές τους» και διχάζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας