• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.5°C / 13.4°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 9.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.7°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.6°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 3.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 11.2°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 12.9°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.8°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 13.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 8.8°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 9.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  81%

«Τα σουπερμάρκετ θα καταβάλουν το δώρο κανονικά και υποχρεωτικά με βάση τον νόμο» τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερική απασχόληση για τους μισούς εργαζομένους

 • A-
 • A+
Ο «διάβολος στις λεπτομέρειες» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ● «Κερκόπορτα» το προσωπικό ασφαλείας.

«Kανονικά πρέπει να δώσουν το δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί και λειτουργούν κανονικά», είπε προχθές ο υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Σε αντίθεση με την εντύπωση που προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις της διυπουργικής για γενικευμένη μετατόπιση του δώρου Πάσχα, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρξει αποποινικοποίηση για τις εταιρείες που δύνανται να χορηγήσουν το δώρο και δεν σκοπεύουν να το κάνουν. Αυτή τουλάχιστον η ερμηνεία προκύπτει από τη σαφή αναφορά του για τα σουπερμάρκετ «Για παράδειγμα, τα σουπερμάρκετ θα καταβάλουν το δώρο κανονικά και υποχρεωτικά με βάση τον νόμο», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, διευκρίνισε ότι «έως τις 31/3/2020 θα πρέπει να έχουν γίνει οι αιτήσεις για τις έκτακτες ενισχύσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού».

Εξήγησε ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις και στη συνέχεια θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Οι πληρωμές των ποσών που αντιστοιχούν σε όλο αυτό τον πληθυσμό θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Πάντως, η νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά του δώρου το καλοκαίρι δεν εντάχθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την 3η δέσμη έκτακτων μέτρων που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

Αναφορικά με την ΠΝΠ της 3ης δέσμης μέτρων, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Δυνατότητα καθιέρωσης και επέκτασης της μερικής απασχόλησης, για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων τον μήνα και με χρονικό όριο εφαρμογής του μέτρου μέχρι τον Σεπτέμβριο (άρθρο 9).

Στη ρύθμιση για το μέτρο επέκτασης της μερικής απασχόλησης με απόφαση της επιχείρησης, δεν διευκρινίζονται ούτε το ποσοστό μείωσης του μισθού ούτε η πηγή κάλυψης του μισθολογικού κόστους. Ολες οι λεπτομέρειες θα καλυφθούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το μέτρο ήδη έχει δεχτεί σοβαρή κριτική καθώς ενέχει μεγάλο κίνδυνο πλήρους κατάργησης της πλήρους απασχόλησης, κυρίως δε, μετάβασης του συνόλου των μισθωτών σε μείωση των μισθών κατά 50%.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, το μέτρο εντάσσεται στη «λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».

2. Δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου ομίλου (άρθρο 10).

3. Είναι άκυρες οι καταγγελίες συμβάσεων που έχουν γίνει από τη 18η Μαρτίου και μετά.

4. Η αναστολή συμβάσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί λόγω κορονοϊού και βάσει ΚΑΔ (ο κατάλογος των επιχειρήσεων είναι δυναμικός και θα ανανεώνεται) μπορεί να γίνει για μέρος ή όλο το προσωπικό, για χρονικό διάστημα 1 μήνα.

5. Οσοι κάνουν χρήση της ρύθμισης για αναστολή σύμβασης δεν επιτρέπεται να κάνουν απολύσεις (αλλά μόνο για το σύνολο του προσωπικού τους).

6. Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

7. Το ειδικό επίδομα θα λάβουν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί ή έχουν φύγει οικειοθελώς από την επιχείρηση από την 1η έως τις 20 Μαρτίου.

8. Η αποζημίωση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται.

9. Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη, σε επιχειρήσεις, ιατρών εργασίας.

10. Πρόβλεψη για πρόσθετους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων σε εργοτάξια για χρονικό διάστημα έως 6 ετών.

11. Παράταση έως 31.5.2020 της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020.

Η Δανία επιδοτεί

Σε όλους όσοι εκφράζουν ενστάσεις για την κριτική που ασκείται στα μέτρα που διαλύουν παντελώς την έννοια του μισθού και των συμβάσεων, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, αξίζει ίσως να θυμίσουμε ότι μετά την πλήρη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών στην Ε.Ε. θα μπορούσε να επιδοτηθεί όλο το μισθολογικό κόστος. Χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, αυτό της κυβέρνησης της Δανίας.

Την περασμένη Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι στο πακέτο των μέτρων, ύψους 2,6 δισ. κορονών, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις, προβλέπεται η κάλυψη του 75% με κρατικούς πόρους και έως ενός συγκεκριμένου πλαφόν στον μηνιαίο μισθό (23.000 κορόνες). Το μέτρο αποφασίστηκε με τριμερή συμφωνία.

Μάλιστα πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ. Η μείωση του 25% είναι οριζόντια και η τήρηση του μέτρου ενίσχυσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, χωρίς να αμφισβητείται ο μισθός, θα διαρκέσει για 3 μήνες.

 

Πανδημία Covid-19

Πώς θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι ​​​

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού:

 1. Να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τον εργοδότη, δηλώνοντας τα στοιχεία των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή.
 2. Ανάλογη δήλωση υποχρεούνται να κάνουν οι εργοδότες και για τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από την 1η έως την 20ή Μαρτίου.
 3. Να υποβληθεί και από τους εργαζομένους υπεύθυνη δήλωση. Η δήλωση σε ηλεκτρονική φόρμα τηρείται στη Γενική Διεύθυνση εργασιακών σχέσεων, υγείας και ασφάλειας στην εργασία της γενικής γραμματείας του υπουργείου Εργασίας.

Εκτός από τα προσωπικά τους στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, στην υπεύθυνη δήλωση περιλαμβάνονται τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ο αριθμός καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλών συνέχεια με αναπλήρωση των ανεμβολίαστων από 1η Σεπτέμβρη
Το υπουργείο Υγείας δίνει συνέχεια στον εκβιασμό στέλνοντας έγγραφο προς όλες τις διοικήσεις των δομών υγείας στο οποίο δίνει εντολή για άμεση αναπλήρωση των μελών του προσωπικού, που δεν θα έχει εμβολιαστεί...
Απειλών συνέχεια με αναπλήρωση των ανεμβολίαστων από 1η Σεπτέμβρη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;
Δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζομένους σε συγκεκριμένες δομές ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Μία παράγραφος σε άρθρο της τροπολογίας αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο να επιβληθεί και σε ορισμένες κατηγορίες...
Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
Η κυβέρνηση επιστρατεύει ευθέως την απειλή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αρκετά κάτσατε λόγω πανδημίας, μάθατε στα επιδόματα, να δουλέψετε τώρα»
Ατομική ευθύνη και για την πορεία της οικονομίας είναι καθώς φαίνεται το νέο σύνθημα της κυβέρνησης, όπως το εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης που κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες ότι δεν θέλουν να...
«Αρκετά κάτσατε λόγω πανδημίας, μάθατε στα επιδόματα, να δουλέψετε τώρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το αντεργατικό νομοσχέδιο δίνει... «δύναμη» στους εργαζόμενους
Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων καλλιεργώντας έντεχνα μια ωραιοποιημένη εικόνα.
Το αντεργατικό νομοσχέδιο δίνει... «δύναμη» στους εργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας