• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.2°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.4°C / 25.0°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.6°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.1°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.0°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
Μια επιστολή χωρίς αντίκρισμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που παρουσίασε την επιστολή αυτή σε πανηγυρικό τόνο, έκανε και μια άστοχη σύγκριση, συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την επιστολή που απηύθυνε το 1976 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κίσινγκερ προς τον ομόλογό του Δημήτριο Μπίτσιο (και όχι προς τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή)

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια επιστολή χωρίς αντίκρισμα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Nα διασκεδάσει τις εντυπώσεις που καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στην Ουάσινγκτον, αλλά και από την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου επιχειρεί η κυβέρνηση, ποντάροντας τα ρέστα της στην επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο παραλήπτης της επιστολής είναι και το πρώτο πράγμα που προξενεί εντύπωση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, δεν την απευθύνει στον ομόλογό του Νίκο Δένδια αλλά στον πρωθυπουργό. Ας δούμε τώρα το περιεχόμενο.

Ο κ. Πομπέο αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «οι δύο χώρες μας χτίζουν μια πιο στενή στρατηγική σχέση μέσω της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας». Χαρακτηρίζει ακόμα τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ «εξαιρετικές» επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις Τραμπ κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, για την οποία δηλώνει ότι «ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας» και ότι «επαναβεβαίωσε την ανάκαμψη της Ελλάδας -μετά από μια δεκαετή κρίση- ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης».

Επιπλέον αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το πράττουν και ότι «θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και στα Βαλκάνια», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Δηλώνει, τέλος, ότι «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι εκείνοι που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα που να συμβαδίζουν με το Αρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που θα μπορούσε να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Πρόκειται λοιπόν για μια τυπική και προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή που επαναλαμβάνει την πάγια θέση των ΗΠΑ υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καλώντας τις να απέχουν από πράξεις ή διακηρύξεις που «θα μπορούσαν να είναι προκλητικές» και κρατώντας ουσιαστικά ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές.

Η παρουσίαση

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρουσίασε την επιστολή αυτή σε πανηγυρικό τόνο, δηλώνοντας πως «επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών» και κάνοντας λόγο για «αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες».

Μάλιστα συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την επιστολή που απηύθυνε το 1976 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον ομόλογό του Δημήτριο Μπίτσιο (και όχι προς τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή), δηλώνοντας ότι «εδώ έχουμε ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή επιθετικών ενεργειών, οι οποίες καταδικάζονται, δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα. Μιλάμε για μια εγγύηση, η οποία έχει να κάνει με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευημερία, στη δημοκρατία και στην ασφάλεια στην Ελλάδα».

Πρόκειται βέβαια για μια άστοχη σύγκριση. Αφενός γιατί η επιστολή Κίσινγκερ ήταν κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, αλλά και γιατί το 1976 οι ΗΠΑ έδιναν επιπλέον μία υπόσχεση, ότι «θα αντετάσσοντο ενεργώς και ανεπιφυλάκτως εις την αναζήτησιν υπό εκατέρας πλευράς στρατιωτικής επιλύσεως (των διενέξεων) και θα καταβάλλουν μείζονα προσπάθειαν διά να παρεμποδίσουν μίαν τοιαύτην εξέλιξιν των πραγμάτων».

Στην επιστολή Πομπέο δεν υπάρχει αντίστοιχη υπόσχεση. Και σίγουρα δεν περιγράφεται κάποια «εγγύηση», αλλά απλώς η υποστήριξη των ΗΠΑ. Η σύγκριση όμως είναι άστοχη και για έναν άλλο λόγο. Γιατί την ίδια περίοδο που ο Κίσινγκερ έστελνε την επιστολή αυτή, ήταν ο ίδιος που αντιτασσόταν στις αποφάσεις της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, οι οποίες απέρριπταν το να δοθεί στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Την επιστολή Πομπέο σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς», χαρακτηρίζοντάς τη «μια θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για τον Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων» και καταλήγοντας ότι «μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο’ Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ».

«Εχουμε χορτάσει»

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «η σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας», προσθέτοντας ότι στην επιστολή Πομπέο «ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα» και καταλήγοντας: «Από νουθεσίες του τύπου “βρείτε τα” έχουμε χορτάσει. Από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται ως “προβλέψιμα δεδομένη”».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αμερικανικό αέρα στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην ειδική σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση που θα κρατήσει...
Με αμερικανικό αέρα στις Βρυξέλλες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαριά η ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας και των επενδύσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο...
Βαριά η ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σόου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Επικοινωνιακή «υπερπαραγωγή» για την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιφέρονται στην Αρχαία Αγορά και να συνδέονται μέσω...
Σόου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ντρίμπλες για τις Πρέσπες
Η Ελλάδα καλεί σε πλήρη και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως σε αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις.
Ντρίμπλες για τις Πρέσπες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερωτήματα για την υποχρεωτικότητα
Πριν από δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στον Alpha (22.4.2021) ότι θέλει «μέσα στο καλοκαίρι, σε έναν ουδέτερο χρόνο» να ανοίξει τη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού...
Ερωτήματα για την υποχρεωτικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας