Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του

  • A-
  • A+
Κατά τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε νέες βολές στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ επέμεινε στην εθνικιστική γραμμή περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αύριο διεξάγεται η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει το «Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτή η ευρύτατη πλειοψηφία είναι και ο λόγος που θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν βουλευτές της Ν.Δ. που δεν θα την ψηφίσουν.

Θα υπάρξει, ωστόσο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μια ηχηρή απουσία. Και αυτός που θα απουσιάζει δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανιζόταν να επιθυμεί διακαώς τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά «αδειάστηκε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλωστε, η εσωκομματική στόχευση της επιλογής του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ακριβώς αυτή: Από τη μία να «αδειάσει» τον κ. Σαμαρά και τους σαμαρικούς και από την άλλη, απορρίπτοντας την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, να προχωρήσει στην «αποκαραμανλοποίηση» της Ν.Δ. που, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, επιδιώκει, με στόχο τη δική του κυριαρχία στο εσωκομματικό τοπίο (βλ., σχετικά, «Εφ.Συν.», 20.01.2020, «Ενας νέος μητσοτακισμός γεννιέται»).

Περί ταξιδιού

Και μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να δήλωσε («Φιλελεύθερος», 18.1.2020) ότι θα λείπει σε προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι στις ΗΠΑ και ότι θα στείλει σχετική επιστολή στη Βουλή, στην οποία θα λέει ότι, αν ήταν παρών, θα υπερψήφιζε την πρόταση του κόμματός του, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρύψει την πικρία του, λέγοντας το υποτιμητικό «δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κ. Σακελλαροπούλου», την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν την απουσία του ως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό.

Αλλά ο κ. Σαμαράς δεν έμεινε εκεί. Στην ίδια συνέντευξη διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, έριξε νέες βολές στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, ενώ επέμεινε στα περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τασσόμενος με αυτόν τον τρόπο άλλη μια φορά κατά της θέσης του πρωθυπουργού ότι μια κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει και κατά της στροφής της Ν.Δ. στο ζήτημα που, έχοντας πια εγκαταλείψει τις προεκλογικές καταγγελίες της συμφωνίας, ζητά τώρα ως κυβέρνηση από τους γείτονες την πιστή εφαρμογή της.

Ετσι, ο πρώ- ην πρωθυπουργός, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι «όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα “δικά μας”, ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Οταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο... Δεν πρέπει να φερόμαστε ως “αναλυτές” μιας κατάστασης, αλλά ως πολιτικοί που κρατάμε στα χέρια μας τη μοίρα της χώρας μας...

Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι σωστό! Και με αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πρέπει να συντονιστούμε όλοι. Οχι να το “νοθεύουμε”...». Βέβαια, αυτός που ο κ. Σαμαράς καταγγέλλει εδώ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η υπογραφή συνυποσχετικού και η από κοινού προσφυγή στη Χάγη αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο Αντ. Σαμαράς βάλλει και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε διατυπώσει την πρόταση αυτήν πριν τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να πιέσει την κυβέρνηση, επανέλαβε την εθνικιστική γραμμή περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «η Συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί απ’ αυτήν χωρίς να πληρώσει κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή τη Συμφωνία ήδη αποδυναμώνονται ταχύτατα...».

Καρφιά

Οσο για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε ευθείες βολές στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα.

Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…», αναφερόμενος έτσι στην ανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει να καταργήσει. Και την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς είπε ότι «θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (σ.σ. κυβέρνησης - τοπικών κοινωνιών), αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι λεγόμενες “ροές” αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή». Εδώ, λοιπόν, ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί και πάλι να επαναφέρει στο λεξιλόγιο της Ν.Δ. τη ρατσιστική γλώσσα που ο ίδιος χρησιμοποιεί.

Και μπορεί ο Αντ. Σαμαράς, κατά την ίδια συνέντευξη, να αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «κακού σαμαρικού λύκου» που κάποιοι του αποδίδουν, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι, μετά τα απανωτά «αδειάσματα» που έχει δεχτεί μετεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα εξακολουθεί να... δείχνει τα δόντια του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Γιαννάκου «αδειάζει» τον Σαμαρά
Αλλο ένα «άδειασμα» ήρθε προς τον Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι εποφθαλμιούσε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά ήταν από τη Μαριέττα Γιαννάκου.
Η Γιαννάκου «αδειάζει» τον Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μυστικό του Αντώνη Σαμαρά
Οσο κι αν θέλει να καλλιεργήσει την εικόνα του αδιάλλακτου εθνικιστή ο Αντώνης Σαμαράς, τον διαψεύδουν τα δικά του πεπραγμένα. Στα πρώτα βήματά του ως βουλευτής δεν έλειπε από την ετήσια τελετή μνήμης στον...
Το μυστικό του Αντώνη Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό των πρώτων 12 «γαλάζιων» μηνών
Η «Εφ.Συν.» εστιάζει σε κάποια από τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, οι πολιτικές επιλογές και οι στροφές, οι κυβερνητικές...
Το χρονικό των πρώτων 12 «γαλάζιων» μηνών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο
Μια εξαιρετικά προσεκτική και έξυπνη τακτικά κίνηση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας