Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο

  • A-
  • A+
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, άφησε αιχμές προς τη γείτονα για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά και για τη στάση της στο προσφυγικό ● Επίσης ζήτησε από τους Αραβες να επενδύσουν στην Ελλάδα και δέχτηκε στο Μαξίμου τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Κροατίας και Σερβίας.

Αιχμές προς την Τουρκία άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 4ης Συνόδου της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, τόσο για την προκλητική της στάση στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο όσο και για τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, με τις οποίες κατηγορούσε την Ελλάδα ότι «πυροβολεί και βουλιάζει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις.

Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας, τόσο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο», και κάλεσε την Τουρκία «να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας».

Η φύλαξη

Επιπλέον, φωτογραφίζοντας... τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτήν την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις. Γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του».

Μίλησε επίσης για «ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό» της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα -με νομιμότητα και συνεργασία- θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιώνα».

Είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών», καθώς και «φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας, αλλά και της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών» και «πόροι, ώστε -όσοι το δικαιούνται- να έχουν μια νέα πατρίδα».

Η αποτροπή

Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης από τη μία μίλησε για «αλληλεγγύη και ανθρωπισμό» αναφορικά με το προσφυγικό, από την άλλη επιμένει στη ρητορική της «φύλαξης» των θαλάσσιων συνόρων και ουσιαστικά της αποτροπής της εισόδου των προσφύγων.

Είναι άλλωστε νωπό το θέμα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, με τις οποίες είχε συνδέσει τις επιχειρήσεις «φύλαξης» στο Αιγαίο με το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό του διεμβολισμού μιας λέμβου με πρόσφυγες από φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις επιχειρήσεις αυτές.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός κάλεσε από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου τους Αραβες επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα βρουν «για πρώτη φορά πιστεύω μια αντιμετώπιση η οποία να αρμόζει με το ενδιαφέρον σας» και θυμίζοντας ότι τους είχε καλέσει και πέρυσι «παρότι ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης», αλλά βέβαια τότε είχε φροντίσει να παρουσιάσει την εικόνα μιας χώρας σε απόλυτη κατάρρευση και κάθε άλλο παρά ελκυστικής για επενδύσεις.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση από το μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα.

Ο Εντι Ράμα ανέφερε ότι παρά την απογοήτευση της χώρας του από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις και αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία χαιρέτισε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής.

Τα Βαλκάνια

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, όπου στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κροατία στις αρχές του επόμενου έτους, και οι προτεραιότητες που τίθενται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Συζητήθηκαν ακόμα η σύνδεση της Κροατίας με την Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας, και όλα τα μεγάλα σχεδιαζόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τα έργα αυτοκινητοδρόμων ή η διαχείριση των αεροδρομίων της Κροατίας, ενώ εξετάστηκε η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και συζητήθηκε η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κροατία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε τέλος με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, με την οποία συζήτησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας.

Στην ατζέντα βρέθηκε η επενδυτική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία και οι πυκνές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κοινωνιών, καθώς επίσης η πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τις εξελίξεις στα σύνορα αναλύει η κυβέρνηση
Τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στα σύνορα και ειδικότερα στον Έβρο, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Τις εξελίξεις στα σύνορα αναλύει η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ιδεολόγημα της «ασύμμετρης απειλής» επιμένει ο Μητσοτάκης
Διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι «Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται», λίγο πριν τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο.
Στο ιδεολόγημα της «ασύμμετρης απειλής» επιμένει ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ισχυροποίηση των σχέσεων
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες γεωτρήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτέλεσαν μέρος της κοινής δήλωσης που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας το πρωί της Τετάρτης στην...
Ισχυροποίηση των σχέσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρά Μητσοτάκη από το Νταβός
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ότι δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Σαράτζ - Ερντογάν ● Χαρακτήρισε, επίσης, λάθος τη μη πρόσκληση της χώρας...
Πυρά Μητσοτάκη από το Νταβός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλίγο να... πνιγεί στις «θαλάσσιες ζώνες»
Το λεκτικό ατόπημα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ● Η διορθωτική δήλωση και αντιδράσεις στην Ευρώπη για το θέμα της Λιβύης.
Παραλίγο να... πνιγεί στις «θαλάσσιες ζώνες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας